Cum putem observa apariția simptomelor și ce boli și afecțiuni semnalează acestea?

0
666
Cum putem observa apariția simptomelor și ce boli și afecțiuni semnalează acestea

Observarea manifestărilor patologice de către cadrele medicale poate duce la stabilirea diagnosticului sau poate preveni eventuale complicații instalate la apariția bolii. Transpirația este un simptom și fenomen fiziologic, care în cantitate mare poate duce la deshidratarea organismului. Ea poate fi continuă sau periodică, în cazul febrelor continue, indicând criza pneumonică iar transpirațiile noturne indică tuberculoza pulmoară.

Culoarea tegumentelor este un semn care ajută în stabilirea diagnosticului. În timpul îmbrăcării, dezbrăcării, toaletei zilnice sau când se fac procedeele terapeutice bolnavului, asistenta medicală observă modificările survenite în culoarea tegumentelor, ele având importanță în mersul bolii.

Paloarea pielii indică anemia, irigarea insuficientă, icterul. Ceanoza sau culoarea albastră a tegumentelor indică tulburări de hematoză, care fac să se adune hemoglobină redusă în sânge. Ea apare în cazul afecțiunilor aparatului respirator care deranjează respirația. Ceanoza poate apărea și local când circulația de întoarcere a unei regiuni este afectată de o tromboză sau de compresia unei vene, ori sub formă de crize când are o cauză spastică.

Roșeața pielii poate să apară în caz de emoții, efort fizic sau febră. În cazul pneumoniei fața apare mai congestionată și mai roșie. Culoarea galbenă a pielii apare datorită icterului sau în urma consumului unor medicamente. Culoarea galbenă ca paiul apare în cancer și anemie pernicioasă. Culoarea brună, cenușie-murdar apare în ciroza hepatică. Culoarea bronzată apare în boala Addison. Culoarea cenușie a tegumentului apare în supurații pulmonare cronice.

Edemul se produce datorită bolilor renale, cardiace sau inflamatoare. În cazul edemului pielea se umflă, este palidă, lucie, străvezie, iși pierde elasticitatea. Edemul alb apare la pleoape, apoi la organele genitale, în urma unor afecțiuni renale. Edemul cu cianoză apare din cauza stazei venoase și este numit și edem albastru.

Edemul casectic apare la bolnavii canceroși, tuberculoși, subnutriți, distrofici, ca urmare a scăderii proteinelor plasmatice și reducerii presiunii sângelui. Edemul inflamator este de culoare roșie și se formează în jurul proceselor inflamatoare. Edemul angioneurotic are o cauză alergică.

eruptii cutanate

Descuamațiile trebuie observate imediat deoarece ele indică o boală infecțioasă și sunt frecvente mai ales la copii. Pot fi furfuracee, lamelare sau în lambouri și caracterul lor trebuie știut de medicul specialist. Erupțiile cutanate pot să apară în cursul spitalizării bolnavului și indică boli infecțioase contagioase (ex. scarlatină, rubeolă, rujeolă, varicelă, herpes, zona zoster) ori reacții alergice (urticarie, boala serului), ori acțiune toxică a unor medicamente (iod, morfină, betadonă).

Citește și:  Probleme legate de histerectomie – Care sunt efectele secundare ale îndepărtării uterului?

Hemoragiile cutanate trebuie observate repede, ele pot fi semne în cazul unor stări hemoragice ori septice foarte grave, apar în cazul bolilor infecțioase, acute, în cazul insuficienței hepatice, avitaminozei, ori a intoxicațiilor cu medicamente. Hemoragiile pot fi mici, punctiforme, ovale, rotunde, sau plăci hemoragice (echimoze).

Parezele și paraliziile apar în cazul deficitului motor care poate fi parțial sau total și poate să apară la membrele inferioare, superioare, musculatura trunchiului, feței, etc. Paraliziile membrelor inferioare pot duce la paralizia musculaturii vezicii urinare, rectului, ceea ce poate provoca retenția de urină și fecale sau la paralizia sficterelor și apare incontinența urinară și de materii fecale.

Din categoria mișcărilor involuntare fac parte tremurăturile, oscilațiile musculare ritmice, de unică amplitudine la mâini și picioare. Ticurile sut contracții musculare în mod involuntar și care se repetă (ex. clipitul, strâmbarea feței, mersul în pași de dans). Convulsiile sunt succesiuni de contracții involuntare a unor mușchi sau a întregii musculaturi și pot fi locale sau generalizate.

Durerile sunt resimțite diferit de bolnavi în funcție de sistemul nervos al fiecărui pacient, de epuizarea fizică, nervoasă, oboseală, durata bolii. Durerile pot fi toracice (junghiuri, dureri difuze, presiune, iradiere) în zona toracelui. Durerile abdominale (crampe, arsuri) însoțite și de vărsături și diaree, ele pot fi intermitente sau permanente.

Durerile lombare apar sub forma crizelor dureroase, violente, cu iradieri la organele genitale, însoțite și de vărsături. Durerile extremităților sunt cauzate de reumatism, în general sunt suportabile, dar în cazul reumatismului acut sau când este o boală vasculară gravă durerile sunt insuportabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.