Pentru a ne menține sănătatea organismului este normal să încercăm să combatem stresul. Pentru buna funcționare a minții și trupului trebuie să găsim metode eficiente pentru a controla stresul și pentru a ne proteja astfel sănătatea organismului de efectele nocive ale acestuia. În caz contrar, dacă nu reușim să facem față stresului, ajungem vulnerabili la multe boli, unele chiar foarte grave.
Stresul poate fi simțit în diferite feluri, iar cel care ne afectează cel mai tare este stresul cronic. Foarte important este să reușim să ne controlăm emoțiile și sentimentele, să aplicăm metode de eliminare a stresului pentru a ne găsi echilibrul.
Metode eficiente de control al stresului
Pentru a face față stresului trebuie să încercăm să trăim simplu, să nu căutăm perfecțiunea care este imposibilă, să fim optimiști, să privim mereu înainte, să nu trăim în trecut, să învățăm să iertăm chiar dacă nu reușim prea ușor să uităm unele evenimente neplăcute, să facem lucruri plăcute pentru a ne calma (ca de exemplu să ascultăm o muzică plăcută), să facem sport pentru a ne relaxa și oxigena creierul, să aveam o muncă pe care să o facem cu plăcere, să mâncăm sănătos, să ne odihnim suficient, să ducem un stil de viață cât mai echilibrat.
În ceea ce privește stresul la muncă, sfaturile specialiștilor sunt: de a avea încredere în forțele proprii, de a face față situațiilor stresante și de a încerca ceva pentru a le controla, de a stabili prioritățile cât mai eficient, de a reuși să te concentrezi pe o anumită problemă spre a o rezolva, de a scăpa pe cât posibil de sentimentul de suprasolicitare, de a privi lucrurile dintr-o perspectivă diferită pentru a reduce stresul, de a încerca o abordare realistă a problemelor, de a face ceva pentru reducerea stresului (eliminarea oboselii, a aportului de medicamente antidepresive, a consumului excesiv de cafea, nicotină sau alte droguri).
Încrederea în sine este cheia în reducerea stresului. Este foarte important să reușești să-ți pui ordine în gânduri și să reușești să găsești o soluție la fiecare situație stresantă. Odihna este o metodă eficientă de a te relaxa și de a scăpa de stres, se știe că oboseala cronică agravează efectele negative ale stresului. Temerile subliminale (frica de a greși, de a nu îndeplini toate cerințele de la job, de a fi aspru criticat, de a fi ignorat, etc.) pot accentua stresul și apar mai ales la persoanele care au așteptări excesive de la ele.