Majoritatea oamenilor suferă de dureri de spate, care pot să apară în diferite zone și care sunt provocate în general de leziunile țesutului moale (tendoane, ligamente, mușchi, discuri intervertebrale, țesuturi conjunctive).
Durerea în zona gâtului
Această durere este însoțită și de o lipsă de flexibilitate a gâtului. Ți s-a întâmplat să te duci seara la culcare și dimineața să ai senzația că ești aproape în imposibilitatea de a ridica capul de pe pernă sau să-ți miști ceafa? Este vorba despre acea durere la zona gâtului, care apare din cauza rănirii țesutului moale din zona cefei. Este posibil să apară și o durere de cap, iar senzația este aceea de ,,gât sucitˮ.
- Cauza poate fi chiar și o simplă răceală, statul în curent sau expunerea la frig a mușchilor gâtului.
- Altă cauză ar fi faptul că ai dormit într-o poziție incomodă, fără a avea o pernă bună pentru susținerea gâtului sau a cefei.
- Și postura neadecvată la computer poate să-ți provoace astfel de dureri la gât sau ceafă.
- Căratul unor bagaje mari, într-un mod neechilibrat poate cauza o astfel de durere.
Simptomele acestei probleme pot dura în jur de 7-14 zile, sau chiar și mai mult. Odihna poate calma durerea deoarece astfel mușchii cefei nu sunt solicitați. Mișcarea capului trebuie să se facă încet, cu atenție, fără a forța țesutul moale. Ca tratament sunt indicate calmantele și medicamentele pentru prevenirea spasmelor musculare. În cazuri grave se face o radiografie și chiar o electromiogramă.
Durerea la ceafă și umeri
Simptomele sunt intense și pot să indice un sindrom al aperturii toracice. În acest caz vasele de sânge și nervii sunt comprimați din cauza unor răniri, tesionări sau mișcări repetitive.
O astfel de problemă poate să apară:
- Din cauza posturii incorecte, de exemplu dacă stai cu spatele aplecat, dacă ții umerii căzuți și capul împins înainte.
- Dacă lucrezi mult la computer și realizeazi acțiuni repetitive de ridicare și coborâre a capului.
- Datorită realizării unor acțiuni repetitive de ridicare a brațului deasupra capului.
- Din cauza unor mișcări și poziții incorecte la locul de muncă.
Primul ajutor este calmarea rapidă a durerii. Acest lucru se face prin ridicarea brațului afectat și punerea palmei pe cap, pentru deschiderea aperturii toracice. Când sunt comprimați nervii apar simptome de durere în braț, amorțeală în ceafă și umăr, furnicături în palmă și antebraț, crampe musculare la mâini. Când sunt comprimate vasele de sânge se simte o durere intensă în umăr și la ceafă, învinețirea ușoară a mâinilor și o pulsație la claviculă. Tratamentul se face cu ultrasunete, prin fizioterapie, prin corectarea posturii corpului, exerciții de stretching.
Durerea la umăr
Atunci când apare o durere intensă la ridicarea brațului (de exemplu când faci patul sau când te îmbraci) este posibil să ai un tendon inflamat la nivelul umărului. Specialiștii spun despre așa numitele dureri de umăr și ceafă din cauza unor probleme la coafa rotatorilor. În această zonă sunt tendoane și mușchi ce susțin capul humeral din cavitatea articulară a scapulei și asigură mobilitatea, forța articulației umărului. Simptomele de durere sunt intense și apar din cauza:
- Unor traumatisme ce apar frecvent mai ales cu înaintarea în vârstă.
- Unui accident, unei căderi sau unei traume, în urma căreia a fost afectată această zonă, umărul sau brațul.
- Antrenamentelor sportive intense.
- Activității la locul de muncă ce poate solicita foarte mult mușchii și tendoanele zonei coafei rotatorilor.
- Întinderii sau rupturii ligamentelor ce survin pe fondul unor traume ce apar brusc.
Tratamentul se face astfel: se aplică pungi cu gheață local pe zona unde apare durerea sau inflamația, se administrează medicamente antiinflamatoare, se recomandă repaus și odihnă. De asemenea se face terapie prin masaj, tratament cu ultrasunete pentru ameliorarea inflamației și mai târziu fizioterapie și exerciții de recuperare.
Durerea de spate în zona lombară
Corpul se poate mișca în toate direcțiile datorită zonei lombare, sacrale și a coccisului. Sunt 5 vertebre lombare care preiau efortul și solicitarea în cazul mișcării spatelui. Durerea lombară apare din cauza:
- Unor leziuni ale țesutului moale din această zonă a coloanei vertebrale.
- Unor întinderi ale ligamentelor sau leziuni ale acestora.
- Febrei musculare sau întinderilor musculare.
- Din cauza ridicatului unor greutăți mari, având corpul într-o poziție solicitantă și neadecvată.
Durerea de spate care coboară spre picior
Această durere este înțepătoare, arzătoare și dă o senzație de amorțeală. Este cauzată de sciatică, acea problemă a rădăcinii nervoase din partea inferioară a coloanei vertebrale, în zona lombară. Pentru tratament se recomandă:
- Aplicarea unei perne electrice la șale.
- Administrarea de medicamente analgezice pentru calmarea durerii.
- Repaus la pat, odihnă cu o pernă sub genunchi.
- Masajul terapeutic ușor la coloana vertebrală sau la spate.
Durere la șale sau la zona inferioară a spatelui
Acest simptom apare din cauza unor probleme la articulația sacro-iliacă, a pelvisului, în zona inferioară a spatelui. Durerea se simte uneori și în partea de spate a șoldurilor, în fese, în vintre și coapse. Cauzele pot fi următoarele:
- Căzăturile sau loviturile
- Statul ore în șir pe scaun
- Osteoartrita care afectează mai multe articulații din corp
- Artrita reumatoidă
- Sarcina prin modificările hormonale
- Spondilita anchilozantă
- Guta
- Sportul intens.
Tratamentul este recomandat de medic în urma unui consultații și a unor teste pentru diagnosticare. Se fac terapii cu ultrasunete, tratamente la rece și cald, fizioterapie, masaj, exerciții de stretching. Anumite medicamente pot calma durerea și relaxa musculatura, în cazuri grave când durerea este foarte mare se fac injecții cu medicamente anestezice.
Durerea în zona șoldurilor și a feselor poate fi cauzată și de sindromul piriformis. Este vorba despre acel mușchi plat numit piriformis care începe din fața vertebrelor sacrale, trece prin zona bazinului și ajunge spre femur.
Principala cauză este postura incorectă a corpului, ce poate afecta acest mușchi și poate produce leziuni și spasme musculare. Pentru a preveni durerea trebuie adoptată o poziție corectă a spatelui, trebuie menținută pe cât posibil postura corectă a corpului. Durerea poate fi ameliorată prin ultrasunete, medicamente antiinflamatoare și masaj.