De ce avem mătreață și cum combatem mătreața prin tratamente naturiste?

0
132
De ce avem mătreață și cum combatem mătreața prin tratamente naturiste

Mătreața este o afecțiune a scalpului prin care apare o descuamare excesivă a celulelor pielii și astfel se formează aspectul neîngrijit al părului, printre fire observându-se așa numiții ,,fulgi albi”. Aceștia sunt grupări de celule moarte ale pielii, rezultatul descuamării pielii și formării celulelor noi. Procesul apare îndeosebi din cauza pielii grase și mai puțin datorită pielii uscate. Un factor este compoziția sebumului deci poate fi și un factor genetic cauzator. De exemplu dermatita seboreică poate fi o afecțiune care provoacă mătreața. Este vorba despre tendința de exfoliere gravă a scalpului și dezvoltarea drojdiei Pityrosporum ovale.

Mătreața apare la numeroși oameni, este o afecțiune care începe la vărsta pubertății și poate ține chiar și toată viața. Excesul de hormoni masculini poate cauza această problemă a scalpului și de aceea mătreața apare mai frecvent la bărbați decât la femei. Alți factori care pot declanșa mătreața sunt: boala Parkinson, stresul, bolile de inimă, tulburările neurologice, dereglările hormonale, carențele de nutrienți, excesul de zahăr și de carbohidrați.

Mătreaza se vede imediat mai ales la persoanele care au părul de culoare închisă. De multe ori ,,fulgii albi” de piele moartă cad pe haine, pe umeri și astfel problema devine chiar jenantă. La unele persoane afecțiunea se poate agrava și se produce inflamație pe anumite zone ale scalpului.

Cum combatem mătreața prin tratamente naturiste?

Suplimentele cu zinc sunt benefice pielii deoarece metabolismul proteinelor depinde de acest mineral. Vitamina E este eficientă în tratamentul acestei afecțiuni dearece îmbunătățește circulația sângelui în piele. Seleniul este un alt mineral care ajută în cazuri de mătreață pentru că are proprietăți antioxidante și ameliorează aspectul de scalp uscat.

Simptomele create de procesul excesiv de exfoliere a scalpului – mâncărimi și inflamație – pot fi ameliorate cu ajutorul acizilor grași esențiali. Aceștia se găsesc în ulei de in și ulei de somon. Vitaminele din complexul B sunt importante pentru menținerea sănătății pielii și ajută la îmbunătățirea aspectului părului.

Citește și:  Cât de importantă este igiena fizică în prevenirea bolilor?

Pentru textura părului este recomandat și L-cisteina. Aceasta ajută și la menținerea sănătății pielii capului. Alte vitamine importante pentru piele sunt A și C. Vitamina A vindecă țesuturile și previne uscarea pielii, iar vitamina C ajută în combaterea mătreții și menținerea sănătății scalpului prin efectul antioxidant pe care îl are.

usturoi

Dieta trebuie să fie alcătuită în special din alimente crude. Sunt contraindicate prăjelile, arahidele, ciocolata, zahărul.

Clătirea părului cu oțet diluat cu apă ajută în combaterea mătreții și în plus oferă și o strălucire deosebită podoabei capilare. Pentru clătirea părului și prevenirea mătreții este recomandat și ceaiul din cimbru. Clătirea părului cu apă și lămâie este de asemenea un bun remediu contra mătreții. Se pune o lingură de zeamă de lămâie la un pahar de apă caldă și se maseză scalpul după ce părul a fost spălat în prealabil.

Infuzia din frunze de plămânărică ajută în tratamentul mătreții și a altor afecțiuni cutanate. Alte plante medicinale eficiente sunt: rădăcina de brusture, florile de gălbenele, frunzele de urzică, talpa-gâștei, frunzele de nuc, florile de tei, florile de mușețel, flori de sunătoare, cimbru, frunze de mesteacăn, albăstrele, frunze de salvie. Toate au proprietăți vindecătoare, dezinfectante și calmante pentru scalp.

De asemenea masca cu suc de sfeclă roșie ajută în calmarea mâncărimilor scalpului și combaterea mătreții. Acesta însă colorează părul într-o nuanță mai închisă, de aceea nu este indicată celor care au părul blond sau mai deschis

Un alt tratament popular este cel cu usturoi care este recomandat doar celor care suportă mirosul caracteristic al acestuia. Se iau 2-3 căței de usturoi, se zdrobesc și se freacă pielea capului. Se lasă să acționeze asupra scalpului timp de o oră, apoi se spală părul cu șampon și se clătește cu apă caldă.

Sucul de ceapă și sucul de aloe sunt de asemenea remedii contra mătreții. Au efecte benefice și antiseptice asupra scalpului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.