De ce este indicat să scapi de balonare și gaze intestinale?

0
1639
De ce este indicat să scapi de balonare și gaze intestinale

Durata tranzitului intestinal variază de la o persoană la alta, depinde și de compoziția alimentelor servite. Acesta este motivul pentru care este destul de greu de stabilit exact limitele tranzitului intestinal normal la un om sănătos. Rezidurile alimentare trec de joncțiunea ilio-cecală la 2,5-4 ore după ce au parcurs pilorul stomacului și vor fi eliminate în 24-48 ore după ingestie. Tulburările tranzitului intestinal – constipația și diareea – pot varia și ele deoarece depind de frecvența scaunelor și consistența acestora.

Un procent de 7-10% din conținutul gazos al intestinului provine din descompunerea fermentativă a resturilor alimentare care au fost sub incidența florei microbiene. Un procent de 70% din conținutul gazos este din aerul înghițit, iar 20% vine prin difuziunea gazelor în curentul circulator al organismului.

Cauzele apariției conținutului gazos crescut în intestin sunt: aerofagia; consumul de alimente bogate în celuloză (sau de fibre) care nu au fost atacate de fermenții digestivi și au ajuns în colon unde au fost sub incidența florei bacteriene de la acest nivel; insuficiența cardiacă; colopatiile cu dismicrobism intestinal sau așa numita fermentație; bolile infecțioase; ocluzia intestinală; scleroza vaselor mezenterice; tulburări de reabsorbție a gazelor din intestin prin tulburări circulatorii determinate de hipertensiunea portală.

Creșterea conținutului gazos al intestinului poartă denumirea de meteorism. Persoana în cauză are acea stare de balonare, senzație de plenitudine, dureri sub formă de crampe, distensie însoțită de zgomote hidro-aerice. Poate scăpa de o parte din simtome prin eliminarea gazelor prin anus sau prin defecare. Dacă are loc blocarea conținutuui aerian în intestin chiar la nivelul unghiului splenic al colonului se produce balonarea.

gaze intestinale

În majoritatea cazurilor apare senzația de durere în zona hipocondrului stâng (unde se află splina și coada pancreasului) și durerea poate iradia spre zona precardială dând senzația de angină pectorală. Pentru calmarea durerii, persoana respectivă trebuie să aplice căldură pe abdomen, să stea întinsă pe spate, să realizeze actul de defecare pentru golirea intestinului.

Citește și:  7 motive pentru care este bine să mănânci cartofi dulci iarna

În cazuri de meteorism apare și flatulența care reprezintă eliminarea unei cantități crescute de gaze intestinale. Acest simptom nu apare deloc în cazuri de ocluzie intestinală, deoarece este suprimată eliminarea scaunului dar și a gazelor din intestin. O persoană care suferă de flatulență are abdomenul umflat, dureri sub formă de crampe, poate fi constipată sau poate avea diaree, îi este greață, are stări de amețeală, are arsuri la stomac, nu are poftă de mâncare, simte un disconfort la nivelul stomacului și un disconfort corporal în general.

Pentru a elimina excesul de gaze din intestin și a scăpa de balonare este necesar de a regla numărul de mese pe zi, în loc de 3 mese bogate, trebuie să se mănânce 4-5 mese pe zi. Sistemul digestiv nu trebuie suprasolicitat, de aceea este bine ca măncarea să fie mestecată foarte bine, încet și să nu fie în cantitate excesivă.

Alimentele trebuie servite într-o atmosferă calmă și fără grabă pentru ca sistemul digestiv să funcționeze normal, fără stres. Nu trebuie crescut aportul de calorii prea mult deoarece se ajunge la obezitate. Trebuie eliminate din dietă alimentele grase și prăjite.

Dieta trebuie să conțină legume fierte în aburi și nu fierte mult timp în apă. Zilnic trebuie să se servească 1-2 porții de legume și fructe proaspete. Apa de calitate se consumă în cantitate suficientă (1,5-2 litri/zi) pentru ca organismul să fie bine hidratat.
O metodă sigură pentru a liniști gazele intestinale este mișcarea, mersul pe jos în fiecare zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.