Dermatita de scutece

0
162
Dermatita de scutece

Dermatita de scutece este o afectiune foarte comuna la copiii cu varsta sub doi ani. Ea consta in inflamatii ale pielii si eruptii in zonele care se afla in contact cu scutecul – zona genitala, fese, coapse.

In majoritatea cazurilor dermatita de scutece dureaza doar 3-4 zile, mai rar, in cazuri mai grave, eruptia persista si poate duce la aparitia unor infectii secundare la nivelul pielii. Principalele simptome care apar sunt: copilul are zona rosie din jurul organelor genitale, coapselor si feselor, pielea este lucioasa si intinsa, cu miros ca de amoniac.

Copilul poate face aceasta dermatita atat daca se utilizeaza scutece din tesatura, cat si scutece tip pampers. Secretul ca sa nu faca aceasta boala este sa-i fie schimbat scutecul imediat ce a fost murdarit, astfel se pastreaza igiena copilului. Principala cauza care determina dermatita de scutece este urina dar si fecalele ce ating un timp indelungat pielea.

De asemenea, o alta cauza este uscarea incorecta a pielii dupa ce s-a facut baie copilului sau inflamatia pielii datorita umiditatii, ventilatiei slabe, caldurii dintre piele si scutec. Orice frecare dintre piele si scutec poate provoca dermatita.

Daca boala nu se amelioreaza dupa trei sau patru zile si apar pete albe in gura, copilul poate avea o infectie cunoscuta sub denumirea de candidoza sau margaritel. Daca pielea copilului este acoperita cu vezicule ce se sparg si lasa mici rani rosii inseamna ca el are impetigo – care se trateaza cu antibiotice.

Citește și:  Ingrijirea pielii pe timp de iarna

Ce trebuie facut in cazul dermatitei de scutece?

dermatita provocata de scutece

In cazul unei eruptii obisnuite tratamentul consta in aplicarea unui unguent pe baza de oxid de zinc. Daca apare infectia bacteriana se foloseste un antibiotic care se administreaza oral sau local.

Candidoza se trateaza cu ajutorul unei creme antimicotice. In anumite cazuri de dermatita de scutece se folosesc creme cu hidrocortizon sau creme antimicotice cu prescriptie medicala. De un real ajutor este amestecul de uleiuri esentiale de levantica, menta si santal (cate 2 picaturi din fiecare) si 4 linguri de ulei de migdale dulci – se amesteca bine si se aplica pe zona de piele inrosita.

Scutecele copilului trebuie schimbate frecvent, de cate ori se murdareasc, chiar si de cinci ori pe zi. Sunt recomandate scutecele foarte absorbante pentru ca lasa pielea mai uscata. Pielea copilului trebuie pastrata curata si lasata fara scutec cat mai mult timp posibil. Cand pielea este rosie, copilul se spala in zona respectiva cu apa calduta, apoi se usuca bine si se aplica o crema antiseptica.

Nu este indicat sa se foloseasca acid boric deoarece poate fi toxic daca este absorbit de pielea deteriorata. Pudra de talc trebuie evitata deoarece poate provoca uneori iritatii.

Daca in trei sau patru zile de tratament boala nu se amelioreaza este indicat sa se consulte un medic pediatru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.