Dieta macrobiotica se bazeaza pe o alimentatie sanatoasa, care sa fie in armonie cu natura si cu mediul inconjurator. Este una dintre cele mai vechi diete inventate, a aparut prima oara prin anii 20 si a fost creata de un filozof japonez George Ohsawa. Prima dieta a fost realizata de filozof cu scopul de a se vindeca de o boala de care sufera si si-a creat un regim pe baza de orez brun, alge si apa, alimente care primeaza in regimul alimentar al japonezilor. Observand ca aceasta alimentatie da roade si fiind convins ca pe termen lung sunt numai efecte pozitive, Ohsawa a creat mai multe tipuri de astfel de diete macro, iar alimentele pe care se baza erau cerealele integrale, alimentele sarace in grasimi si anumite fructe si legume.
Principiile pe care aceasta dieta se bazeaza provin dintr-o filozofie japoneza antica si anume conceptul yin si yang, fortele opuse si complementare care in gandirea orientala guverneaza viata in intregul ei. Iar conceptul spune ca pentru a fi in echilibru cu viata, aceste doua forte trebuie sa fie si in ele in echilibru, mai ales prin alimentatie. Astfel, pe baza conceptului de yin si yang promoveaza sanatatea si echilibrul printr-o dieta aproape de natura, se bazeaza pe echilibrarea alimentelor, evitarea celor care au o cantitate mai mare de yin sau de yang. Totul trebuie sa fie egal, in echilibru si astfel alimentele din dieta macrobiotica sunt impartite in functie de gust si de textura.
Cele yang sunt alimentele mai sarate, iar cele mai dulci sunt yin. Desi ea este numita o dieta, ea intra la categoria stil de viata si remediu pentru prevenirea unor boli. Intr-adevar, ea va poate ajuta sa slabiti rapid si sa obtineti un echilibru interior, insa de cand a fost creata si pana in prezent, ea a fost folosita ca stil de viata si ca un mod de a vindeca chiar si boli precum cancerul. Cu alimentele premise in aceasta dieta alimentatia devine una naturala, bogata in elementele esentiale organismului si in echilibru cu mediul inconjurator.
Ca in orice astfel de dieta, dar mai ales intr-un stil de viata sanatos, exista o serie de alimentele premise si unele nepermise. Dieta macrobiotica este extrem de simpla, este un contrast in raport cu lumea moderna pentru ca pune accentul pe simplitate, pe organic si pe natural, in timp ce societatea prezenta se bazeaza pe lucruri complexe si nenaturale. Dieta pune accentul pe aproprierea de natura, pe faptul ca ne putem bucura de ceea ce pamantul si natura are sa ne ofere si noi suntem liberi sa luam din ea alimentele pe care dorim sa le consumam, in starea lor naturala, bruta si neprelucrata.
Iar accentul este pus cu deosebire pe produsele vegetale si mai putin pe cele animale. Pestele ca si carne este permis, dar si acesta in multe cazuri este indicat sa fie consumat crud. Nu trebuie sa uitati ca japonezii sunt cei mai mari consumatori de peste crud din lume. Iar aceste reguli japonezii nu le-au uitat si de aceea sunt printre cei mai sanatosi oameni din lume, dar si cei mai longevivi. Ca alimente permise, puteti consuma cerealale integrale si produsele derivate din acestea, legumele organice, sau cele cultivate local sau sezonier, alge marine care sunt adevarate resurse de sanatate si au avantajul ca le puteti consuma tot anul, fara sa le congelati sau sa riscati sa isi piarda din valoarea nutritiva.
Ca idee, atunci cand va alegeti acest stil de viata, puneti accentul cel mai mare pe cerealele integrale, indeosebi orezul brun, graul, orzul si ovazul. Apoi legumele crude cum sunt varza normala, cea chinezeasca, broccoli, salata, andive, napi, ceapa, morcovi pot fi consumate zilnic, iar legume cum sunt ciupercile sau castravetii limitati-va sa le consumati doar de 3-4 ori pe saptamana. Apoi puneti accentul pe leguminoase, pe soia in mod deosebit, fasole, naut, linte si pe algele marine care pot fi consumate unele zilnic, iar altele tot de 3-4 ori pe saptamana. Indicate sunt supele din legume, fara multe condimente sau foarte complex facute si bineinteles fara sosuri de smantana, care pot fi consumate zilnic.
Ca restrictii medii, sunt alimentele care dieta le impune consumul doar ocazional, pentru ca este suficient sa le consumati ocazional ca sa va luati elementele nutritive necesare bunei functionari ale organismului. Astfel, ocazional puteti consuma peste (de pana la 3 ori pe saptamana), peste din care puteti alege crap, cod, platica, calcan, pastrav. Puteti manca tot de 2-3 ori pe saptamana alune, nuci, seminte si fructe tot ocazional aveti voie, iar aici puteti opta pentru fructele de padure, pepene, mere, cirese, piersici, stafide, etc.
Ca si condimente in mancare, dieta macrobiotica pune accentul pe simplitate si nu pe foarte multe condimente. Puteti opta pentru ulei de susan, de masline, de struguri sau de nuca de cocos, puteti folosi sarea de mare nerafinata si un condiment dar si aliment in bucataria macrobiotica este tofu, branza de soia. Ca si bauturi, cele carbogazoase din comert sunt strict interzise, insa dieta va permite sa optati pentru ceai verde, apa plata si minerala, bere organica, lapte de soia, vin rosu sau suc de mere sau de struguri natural.
Dieta macrobiotica este o dieta care impune mult efort si multa vointa, insa efectele pe termen lung sunt uimitoare. Bineinteles, alimentele cu care sunteti obisnuiti zilnic sau alimentele preferate intra pe lista celor complet interzise. Nu aveti voie sa consumati produse rafinate, precum zahar, faina alba, orez alb, produse animale, oua sau lactate, dulciuri concentrate cum este ciocolata, bauturi acidulate de tipul pepsi sau cola sau orice alt produs care contine chimicale sau este prelucrat.
Astfel, tinand si mai ales respectand principiile pe care le impune dieta macrobiotica, alaturi de nelipsitele exercitii fizice, veti avea parte numai de beneficii pe termen lung, de o viata lunga si sanatoasa.