Digerarea incompletă a alimentelor datorită deficitului de acid clorhidric – Află care sunt semnele că acidul din stomac este redus?

0
2863
Hipoclorhidria, Foto: womenshealth.answers.com

Obiceiurile noastre alimentare necorespunzătoare, medicamentele antibiotice și stimulii din mediu (poluarea, infecțiile) ne produc modificări ale stării de sănătate. Numeroși oameni ajung la medic deoarece suferă de tulburări digestive și astfel descoperă în urma unor investigații amănunțite (analize de sânge, analize de scaun și urină, colonoscopie, etc) că suferă ori de hipersecreție gastrică sau hiposecreție gastrică.

Hipoclorhidria, Foto: womenshealth.answers.com

Potrivit medicilor alcoolismul duce la declanșarea unei boli autoimune numite hipoclorhidrie, o insuficiență a acidului clorhidric în stomac sau o secreție deficitară a acestuia. Pot fi și cazuri de anaclorhidrie când acidul clorhidric poate să lipsească de tot. Tot mai mulți pacienți suferă de hipoclorhidrie datorită producerii de anticorpi împotriva celulelor care secretă acidul. La 30 % dintre persoanele în vârstă există un risc crescut de secreție deficitară de acid clorhidric datorită îmbătrânirii organismului, deoarece în timp capacitatea organismului de a produce acid clorhidric începe să scadă.

Capacitatea digestivă a stomacului este foarte importantă pentru sănătate deoarece dacă aceasta nu se realizează normal se produce îmbolnăvirea corpului și apar simptome de balonare, alergii, flatulență, dureri abdominale, dureri de cap, greață, vărsături, constipație și altele. Digestia se realizează la un pH de 2,0. Glandele gastrice produc 2-3 litri de suc gastric. Acesta conține enzime digestive, acid clorhidric și mucus. Tulburările digestive pot duce la dezvoltarea gastritei, bolilor hepatice, diverticulilor, afecțiunilor biliare, colonului iritabil, bolilor de piele.

Acidul clorhidric înlesnește absorbția de zinc, fier, calciu, proteine și vitamina B12. Dacă acesta este în cantitate scăzută sau chiar lipsește, sau dacă apare o lipsă a factorului intrisec ce este o componentă a mucusului din stomac sau o atrofiere a glandelor gastrice, nu se produce absorbția de vitamina B12 și se dezvoltă anemia pernicioasă. Această anemie se manifestă prin slăbiciune generală a organismului, furnicături ale degetelor, parestezie a mâinilor, tulburări de memorie, sensibilitate dureroasă a limbii, stări de greață și vărsături, edeme ușoare, indigestie, scădere în greutate, iritabilitate. Un nivel scăzut de vitamina B12 poate reduce numărul de globule roșii din sânge și poate produce leziuni ale nervilor. Carnea de vită conține vitamina B12 și face parte din dieta pentru regenerarea sângelui. Alte cauze ale lipsei de vitamina B12 sunt boala Crohn, infecția cu tenia, boala celiacă. Pacienții care suferă de hipoclorhidrie au un risc mare de a dezvolta cancer gastric, artrită reumatoidă, astm.

Secreția deficitară de acid clorhidric produce digestia parțială a bolului alimentar și duce la apariția simptomelor de balonare, flatulență, diaree sau constipație, afecțiuni cutanate, dar și la dezvoltarea unor boli intestinale și a bolii Crohn. Alte complicații care pot să apară sunt din cauza înmulțirii bacteriilor care afectează stomacul și duodenul. Astfel de bacterii au un mediu proprice creat de administrarea medicamentelor antibiotice pentru tratamentul unor boli.

Citește și:  Cele mai dăunătoare 10 alimente pentru organism
Boală de reflux gastro-esofagian, Foto: laparoscopyindia.com
Boală de reflux gastroesofagian, Foto: laparoscopyindia.com

Află dacă ai un nivel redus de secreție de acid gastric în stomac:

Persoanele care au arsuri la stomac, reflux gastroesofagian, stări de greață și balonare după masă, senzație de umflare chiar și între mese, stomac deranjat sau constipație, flatulență, alimente nedigerate în materiile facale, infecții cu paraziți, bacterii sau candidoză, cu siguranță suferă de o problemă a acidului clorhidric la stomac. Se spune că persoanele care ,,râgâie” mai mult timp după ce au mâncat, chiar și la jumătate de oră, au probleme cu digestia, deoarece acest lucru arată că bolul alimentar este tot în stomac, nu a fost complet digerat, timp în care trebuia să fie deja în intestinul subțire. Aceasta poate fi un caz de hipersecreție gastrică sau hiposecreție gastrică, iar pentru a afla un diagnostic corect este necesar să se facă un consult medical.

Un test simplu care se poate face acasă de orice persoană pentru a vedea dacă aciditatea gastrică este scăzută este următorul: se bea jumătate de pahar de suc de sfeclă roșie crudă sau fiartă pe zi, timp de 3 zile; apoi se verifică culoarea urinei. Pigmentul roșu-închis al acestei legume trebuie să fie descompus de acidul clorhidric și dacă nivelul de acid este normal, nu trebuie să mai apară în urină. Dacă urina este roșie înseamnă că nivelul de acid clorhidric este scăzut. Dacă urina este roz înseamnă că există doar o ușoară scădere a nivelului de acid clorhidric. Dacă urina este galbenă înseamnă că nu există o insuficiență de acid clorhidric în stomac.

Secreția normală de acid gastric este importantă pentru sistemul imunitar, pentru eliminarea bacteriilor care pătrund în corp și care ajung în stomac și intestin. Dacă nivelul de acid gastric din stomac este suficient de scăzut aceste bacterii nocive supraviețuiesc la nivelul acestuia și chiar se înmulțesc. De asemenea, acidul gastric este esențial pentru absorbția substanțelor nutritive din bolul alimentar și care mențin sănătatea. Este vorba despre proteine, vitamina B12, acid folic, fier, calciu, cupru și zinc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.