
Toată lumea poate suferi uneori de diaree, iar acest simptom de scaune moi poate să apară din cauza unor boli, mai ales dacă persistă 1-2 zile. Uneori cauzele sunt grave alteori arată doar o indigestie la anumite alimente, care au provocat tulburări digestive.
Din ce cauză avem diaree și cum putem rezolva problema în cel mai scurt timp?
Diareea poate fi un simptom al unor boli intestinale, cum este de exemplu boala Crohn. Colita ulcerativă produce scaune moi și face parte tot din categoria bolilor de la nivel intestinal. Infecțiile cu rotavirus, cu salmonela produc astfel de stări rele și de asemenea cauzele pot fi și alte infecții virale și bacteriene. Întotdeauna paraziții intestinali duc la apariția unor infecții și la tulburări intestinale ce se manifestă și prin diaree, deci simptomul apare și la copii deoarece aceștia sunt predispuși la astfel de afecțiuni.
Digestia dificilă a unor alimente poate da balonare, fermentație, diaree, de aceea trebuie mare atenție la ce tip de alimente alegem, trebuie să știm care ne fac bine și care nu sunt tolerate de organism. De exemplu lactoza este greu digerabilă de anumite persoane, ele prezintă intoleranță la această substanță.
Medicamentele pentru tratamentul hipertensiunii arteriale pot da efecte secundare de diaree. De asemenea și suplimentele cu magneziu sau medicamentele cu acest mineral pot fi cauze ale acestui simptom. Persoanele care fac tratamente pentru stoparea cancerului și anume radioterapie și chimioterapie pot avea și scaune moi alături de alte simptome greu de suportat.
Pentru a scăpa rapid de starea de diaree poți bea o cană de ceai de mentă. Acest preparat este foarte eficient, încercați și veți vedea că rezultatele se văd imediat. Ceaiul de mentă se prepară astfel: se adaugă o linguriță de frunze uscate de mentă la o cană de apă clocotită, se lasă să infuzeze timp de 10 minute și apoi se strecoară și se bea. Pentru un gust mai plăcut se poate adăuga o felie de lămâie și puțin zahăr.
Un alt preparat eficient este ceaiul acrișor din afine și miere. Acesta este un bun remediu contra diareei și în plus are și un gust plăcut. Aroma de afine este deosebită iar proprietățile ceaiului sunt excelente pentru combaterea infecțiilor intestinale care duc de obicei la diaree. Ceaiul se prepară foarte ușor, sunt necesare 2 linguri de afine, o cană de apă fierbinte, o linguriță de miere și lămâie.
Se pune apa la fiert, se adaugă 2 linguri de afine, o linguriță de zeamă de lămâie și mierea. Se amestecă cu o linguriță toate aceste ingrediente, se lasă puțin să se răcească, apoi se poate servi. Ceaiul are efect bun asupra tractului digestiv, ajută la eliminarea toxinelor, calmarea stărilor rele create de diaree și infecții intestinale.
Un bun remdiu este și zeama de orez care se prepară astfel: se pune o căniță de orez la fiert, se strecoară și se bea lichidul obținut.
Usturoiul este foarte bun în cazuri de diaree și pentru combaterea infecțiilor, el fiind un antibiotic natural.
Scorțișoara are proprietăți antibiotice, de aceea se poate folosi sub formă de ceai pentru tratamentul acestui simptom. Se adaugă o lingură de scorțișoară la un litru de apă fierbinte, se infuzează jumătate de oră, se strecoară, se adaugă puțină miere de albine și apoi se bea. Se poate alege și varianta cu frunze de mentă și scorțișoară deoarece aceste ingrediente ajută și la calmarea sistemului nervos, stresul și nervii pot da dereglări de tranzit intestinal și diaree. Se pune o linguriță de frunze uscate de mentă și o linguriță de scorțișoară la o cană de apă fierbinte, se infuzează 7 minute, se filtrează și apoi se bea.
Ceaiul negru și ceaiul verde ajută la ameliorarea simtomelor de diaree.
Fructele de pădure – coacăze negre, mure, afine – conțin tanin de aceea au avantajul de a vindeca diareea. Consumul mare de lichide, de apă plată și ceaiuri din plante medicinale, ajută la hidratarea organismului și eliminarea toxinelor din organism.