Două ceaiuri din plante medicinale care reduc inflamația gingiei

0
67

Inflamația gingiei este o leziune a țesuturilor parodontale, care este afectată de bacterii sau placă. Ea poate fi superficială sau profundă și apare pe fondul gingivitei. În cazuri mai grave se dezvoltă parodontita, la care procesul inflamator poate afecta întreaga gingie și maxilarul.

Semnele care indică inflamația gingiei sunt: durere când îți speli dinții, roșeață la gingie, sângerarea gingiei, umflarea mucoasei bucale, respirație urât mirositoare, înălțimi neuniforme la marginile gingivale, pete albe pe gingie, sensibilitate dentară la consumarea de alimente prea calde sau prea reci.

1. Ceaiul de mușețel

Acest ceai are efect antiseptic și ajută la dezinfectarea cavității bucale de placă și bacterii. Se recomandă clătirea frecventă a gurii cu ceai de mușețel, fără a înghiți după clătire.

Ceaiul de mușețel este folosit de mulți ani în medicina populară. El este recomandat și de medicii stomatologi după intervenții chirurgicale și diverse tratamente, pentru clătirea gurii, prevenirea și combaterea infecțiilor.

Ceaiul de mușețel are multe beneficii:

  • Are proprietăți antiseptice, antibacteriene, analgezice, antiinflamatorii, astringente, cicatrizante, antioxidante
  • Reduce inflamațiile în mod eficient și are efecte excelente asupra cavității bucale
  • Poate ajuta în tratamentul aftelor, afecțiunilor gingivale
  • Cicatrizează zonele lezate, este decongestionant al căilor respiratorii superioare
  • Previne dezvoltarea microorganismelor la nivelul cavității bucale
  • Stimulează sistemul imunitar al organismului.

Ce spun cercetătorii despre mușețel?

Conform unui studiu de pe NCBI realizat de cercetători, mușețelul ajută în tratamentul leziunilor mucoasei bucale. Există mulți factori care cresc riscul de leziuni ale mucoasei bucale și anume: bacterii, virusuri, ciuperci, paraziți, boli sistemice, deficiențe ale sistemului imunitar, consumul de alcool, tutunul, procesul de îmbătrânire al organismului.

Mușețelul ajută în tratamentul multor probleme de sănătare și a bolilor bucale. Această plantă are substanțe flavonoide, uleiuri esențiale, cumarine, cu efect antiseptic, sedativ, carminativ, ce protejează împotriva ulcerelor mucoase și mențin sănătatea gingiilor.

Cercetătorii sugerează prin acest studiu că mușețelul are acțiune antimicrobiană, antioxidantă, efect anticarcinogen, poate preveni afecțiunile mucoasei bucale.

Uleiul esențial de mușețel are proprietăți antimicrobiene și poate ajuta în combaterea virusurilor, bacteriilor și ciupercilor. Extractul de mușețel are efect antimicrobian împotriva a două bacterii gram-negative. De asemenwa, mușețelul este un bun antioxidant, antiinflamator, antimutagen, mai spun cercetătorii.

În acest studiu planta a fost analizată cu privire la acțiunea sa asupra mucoasei bucale. S-a constatat că mușețelul este eficient în prevenire și tratamentul ulcerelor bucale, care ar putea fi declanșate și de radioterapie și chimioterapie.

Apigenina, compusul natural din mușețel

Despre mușețel, cercetătorii au spus și faptul că are proprietăți anti-carcinogene. El are un compus care este chimioprotector, numit apigenină. Planta are efect puternic antioxidant, antiinflamator, antitumoral. Datorită acestui compus natural apigenină, mușețelul calmează stările nervoase, are acțiune antioxidantă bună, poate preveni cancerul sau afecțiunile oncologice.

Citește și:  De ce apare durerea în articulația umărului?

Apigenina este apreciată în stomatologie, deoarece oferă multe beneficii. Conform unui studiu realizat de cercetători, acest flavonoid natural are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, are efect în regenerarea pulpei și a dentinei. Apigenina reglează inflamația pulpară și a formării dentieni terțiare.

Un alt studiu sugerează că apigenina accelerează formarea și repararea osoasă, ajută în stomatologie la creșterea volumului osos disponibil pentru plasarea implantului în maxilar. Apigenina accelerează activitatea de mineralizare a osteoblastelor și promovează proliferarea și mineralizarea osteoblastelor orale la om. Apigenina apare în mușețel, dar și în pătrunjel, usturoi, țelină, mentă, lotus, portocale.

2. Ceaiul de salvie

Acest ceai se realizează din frunzele plantei Salvia officinalis și are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare, antioxidante excelente. Unele studii ale cercetătorilor arată că salvia are efecte antiinflamatorii și ar putea susține sănătatea cognitivă. Prin tratarea inflamației cronice se poate reduce riscul de apariție a unor afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile cardiovsculare.

Salvia conține substanțe flavonoide, luteolină, apigenină și alți derivați din flavonoli. Ea are și acid cafeic, acid rozmarinic (ce este un compus organic polifenolic natural). Și acidul cafeic are efect antioxidant puternic, reduce inflamația, previne cancerul, reduce efectele negative cauzate de chimioterapie, previne oxidarea moleculelor din organism și protejează pielea de efectele nocive ale radicalilor liberi.

Frunzele de salvie sunt considerate un adevărat medicament pentru ameliorarea inflamațiilor din gât și cavitatea bucală, arată un studiu de pe NCBI. De asemenea, salvia reduce transpirația excesivă, inflamațiile minore ale pielii, are proprietăți digestive, apetisante, picante.

Planta conține uleiuri esențiale, acizi fenolici, compuși cu proprietăți benefice pentru sănătatea organismului. Există multe studii despre salvie care sugerează că ea are efecte antimicrobiene, antiinflamatorii, antioxidante, anticancerigene, hipoglicemiante, de îmbunătățire a memoriei.

Prin clătirea gurii cu ceai de salvie se combat bacteriile ce produc carii dentare, se reduc inflamațiile gingiilor, se elimină respirația urât mirositoase. Acest tratament se recomandă în mod frecvent; se face clătirea frecventă a gurii, chiar în fiecare zi, dar fără a înghiți după clătire. Ceaiul de salvie va ameliora inflamația orală și va acționa benefic asupra danturii. Salvia are efect excelent asupra gingiilor, ea vindecă problemele acestora după intervenții chirurgicale.

Ceaiul de salvie se poate cumpăra de la plafar sau de la farmacie. Se prepară foarte ușor, trebuie să fie puțin mai concentrat; se adaugă o linguriță de plantă la 100 ml apă clocotită, se lasă la infuzat, se strecoară și se poate folosi la gargară și clătirea gurii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.