Dovleacul-de-ceara (Benincasa hispida) este o planta cataratoare, anuala, cu lungimea de pana la 6 m, originara din Asia. Face parte din familia Cucurbitaceae si este cunoscut si sub denumirea de petha. Frunzele sunt verzi si mari, florile sunt galbene, iar fructele (dovleceii) acestei plante sunt ovale si ajung pana la 50 kg. Planta infloreste in perioada iunie-iulie. Pentru a se dezvolta bine are are nevoie de sol bogat, umiditate, vreme calda cu mult soare.
Fructele sunt mari si foarte hranitoare, de regula se folosesc in bucatarie ca orice leguma, dar si la prepararea unei supe foarte gustoase.
Dovleacul-de-ceara are proprietati terapeutice, el fiind folosit in special la tratarea bolilor sau afectiunilor cailor respiratorii. De asemenea ajuta si impotriva febrei, pentru oprirea hemoragiilor si in combaterea viermilor intestinali.
100 g pepene-de-ceara fiert in apa fara sare si scurs contine: 14 kcal energie; 96,06 g apa; 0,001 mg vitamina B2; 0,08 mg vitamina E; 1g fibre; 1,18 g zahar; 3,4 g carbohidrati; 0,2 g lipide; 0,4 g proteine; 17 mg fosfor; 5 mg potasiu, 4,9 mg colina si alte vitamine si saruri minerale in cantitati foarte mici.
Planta are un gust racoritor si placut, coaja fructului are proprietati diuretice, anti-inflamatoare si expectorante, iar semintele au efect antipiretic.
Dovleacul-de-ceara se utilizeaza mult in medicina chineza, in tratarea febrei, tusei insotita de mucus gros si afectiunilor urinare. Se foloseste in special coaja cu rol diuretic foarte bun. Fructul este recomandat persoanelor supraponderale care doresc sa urmeze cure de slabire.
In medicina ayurvedica dovleacul-de-ceara este utilizat in tratamentul epilepsiei, tusei, bolilor pulmonare, sughitului, astmului, hemoragiei interne si retentiei urinare. In India din pulpa fructului se realizeaza un compot cu zahar numit – Petha Cubes – care este recomandat persoanelor vegetariene.
Pulpa fructului poate fi consumata in diferite preparate culinare pe baza de legume si carne, sub forma de muraturi sau confiata. Semintele sunt foarte bune prajite.
Unele studii recente au aratat ca planta contine terpene (substante lichide din uleiurile eterice) anticancerigene. Este in general recomandata tuturor persoanelor pentru pastrarea unei stari bune de sanatate si vindecarea unor boli.