Dovleacul, o leguma bogata in vitamine

0
212
Dovleacul, o leguma bogata in vitamine

Dovleacul (Cucurbita pepo) este o planta originara din America Centrala, care face parte din familia Cucurbitacea. Aceasta planta anuala are forma unui tufis, cu ramificatii cataratoare sau taratoare, flexibile si foarte lungi (de cativa metri). Florile sunt de culoare galben-portocalie, polenizate de vant dar si de insecte, iar fructele sunt mari si alungite, de culoare verde sau galbuie.

In tara noastra se cultiva aproape in toate zonele, mai ales in apropierea marilor orase. Prefera solurile fertile, profunde, bine drenate, au nevoie de multa umiditate in luna mai si apoi o perioada de stagnare si caldura. Aceste plante sunt in general rezistente si cresc destul de bine si fara sa li se aplice un tratament special.

Dovleacul este cultivat pentru fructele sale, care sunt colectate si consumate cand sunt tinere, fiind folosite la prepararea unor mancaruri foarte gustoase. Poate fi consumat crud, prajit, aburit, copt sau fiert. De asemenea si florile de dovlecel sunt delicioase, se prepara in aluat.

dovleac

Orice persoana care cumpara dovlecei este bine sa ii aleaga pe cei mai mici, deoarece sunt mai dulci si mai gustosi. Acasa rezista timp de o saptamana daca sunt depozitati la temperaturi de 10ºC, la frigider, in compartimentul de legume. Dovleceii sunt potriviti pentru orice fel de mancare: supe, amestec de legume, friptura, peste, alte tipuri de carne, omlete, salate.

Citește și:  Beneficiile incredibile ale fructului Acai pentru organism

Dovleacul are un continut bogat de vitamine (A, B1, B2, B6, C, PP), carotenoide, calciu, fosfor, fier si este usor digerabil. De asemenea are un continut scazut de calorii – 100 g dovlecei au 13 calorii. De aceea este recomandat in prevenirea cancerului, in procesul anti-imbatranire, ajuta si in procesul de bronzare. Trateaza constipatia deoarece are un continut bogat de apa si un aport caloric mic.

Este un excelent diuretic si un bun revigorant. Normalizeaza metabolismul, previne bolile de ficat, rinichi si ale sistemului cardiovascular.

Exista si o specie asemanatoare – dovleac de gradina – de la care se folosesc semintele pentru ca au proprietati medicinale, in special diuretice si vermifuge. Unele persoane considera ca pulpa de dovleac are un bun efect in cazurile de arsuri usoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.