Medicamentele antidepresive sunt foarte scumpe iar numărul de pacienți care iau astfel de pilule s-a dublat în ultimii ani. Folosirea antidepresivelor ridică un mare semn de întrebare cu privire la eficacitatea lor.
Studiile au arătat că efectul acestor medicamente se datorează în special faptului că pacienții conștientizează ideea că dacă le iau, cu siguranță ele îi vor ajuta și deci rezultatul este pozitiv datorită acestei credințe și nu doar a acțiunii lor chimice directe în creier. Acest lucru se referă la cazurile mai ușoare și nu la cele foarte severe de depresie, când tratamentul este mult mai complicat pentru ameliorarea simptomelor.
Concluzia la care au ajuns cercetătorii este că efectul pozitiv a 80% din medicamentele antidepresive este creat prin efectul placebo. Mai mult decât atât antidepresivele reduc depresia cu 1,8 pe o scară folosită de medici ce are 54 de puncte. De la 1,8 la 5,4 este o diferență mare deci este considerat fals faptul că depresia se tratează prin medicamente antidepresive (substanțele pe care le conțin interferând cu anumite procese din creier).
Desigur vorbim de cazurile nu foarte complicate de depresie (când medicii privesc administrarea antidepresivelor ca fiind un tratament ineficient) și nu de situații de depresie devastatoare pentru om, când sunt necesare tratamente convenționale.
Desigur companiile farmaceutice neagă aceste date, ele susțin că medicametele sunt eficiente la pacienți. Din cele ce s-a demonstrat prin studii, se pare că astfel de medicamente au efect minim sau chiar absent. Pe de altă parte, pacienții care suferă de depresie pot urma alte tratamente mai ușoare și mai puțin costisitoare (de exemplu prin psihoterapie) decât prin luarea acestor medicamente antidepresive. Un dezavantaj al antidepresivelor este costul ridicat dar și reacțiile adverse grave, cu care au fost asociate.