
Dacă trăiești în stres, anxietate și depresie, îți oferim câteva sfaturi care te ajută să fii calm. Află în acest articol de ce contează atât de mult să trăiești emoții sănătoase care influențează imunitatea și să elimini emoțiile negative. Emoțiile pozitive ne îmbunătățesc abilitățile sistemului imunitar, iar emoțiile negative ne compromit imunitatea. Toate emoțiile sunt contagioase, se transmit la distanță.
Navigare rapid în articol:
1. Emoțiile pot fi contagioase
Potrivit specialiștilor „emoțiile sunt mai contagioase decât orice virus„. Stresul, frica și anxietatea produse de pandemie pot compromite sistemul nostru imunitar. Asta ne poate afecta foarte mult, într-un mod în care probabil noi nici nu ne dăm seama; emoțiile negative, precum este anxietatea severă necontrolată, accentuează percepția stresului și incapacitatea de a face față acestuia.
Oamenii pot avea un comportament irațional care provine dintr-o panică necontrolată. Stresul creează neputiință, iar anxietatea provoacă haos biologic. Asta se întâmplă prin sistemul nervos autonom, îndeosebi prin sistemul nervos simpatic.
Stresul, panica și anxietatea necontrolată epuizează sistemul nervos și produc și alte probleme de sănătate, precum sunt:
- Creșterea tensiunii arteriale
- Amplificarea inflamațiilor în organism
- Creșterea nivelului de cortizol
- Apariția unor tulburări hormonale deoarece mai mulți hormoni sunt antagoniști față de cortizol
- Declanșarea unor dezechilibre endocrine
- Scăderea sistemului imunitar din cauza nivelului de cortizol.
Creșterea riscului de îmbolnăvire
Toate acestea pot duce la creșterea riscului de infecții bacteriene, virale sau parazitare. Oamenii care au sistemul imunitar compromis au un risc mai mare de îmbolnăvire.
Oamenii care au un sistem imunitar slab au probleme în a gestiona stresul, frica gelozia, vinovăția, anxietatea, depresia.
Emoțiile sănătoase cresc imunitatea organismului
Există studii științifice care arată că emoțiile sănătoase (cum sunt liniștea, empatia, bucuria, bunătatea, dragostea și compasiunea) au un efect benefic asupra organismului nostru. Când experimentăm aceste emoții apare un fenomen pe care cercetătorii l-au numit „rezonanță limbică”.
Noi, oamenii, suntem reglați prin emoțiile celorlalți și aveam capacitatea de a regla emoțiile altora prin rezonanța sistemului limbic. În acest fel, la oamenii care trăiesc emoții sănătoase, rețelele neuronale sunt obținute pentru auto-reglare și vindecare, pentru scăderea inflamației și deci pentru realizarea procesului de vindecare.
Prin modul în care oamenii gândesc, ei fac un schimb de emoții între ei, își influențează reciproc activitatea epigenetică, inflamatorie a rețelelor neuronale și nivelul de hormoni. De ei depinde modul cum își influențează sistemul imunitar. În funcție de cum se simt atunci când are loc această implicare, ei fie își compromit imunitatea, fie își îmbunătățesc capacitatea sistemului imunitar.
Emoțiile se pot transmite la distanță, virusul se transmite doar când te afli în apropierea unei persoane infectate. Deci emoțiile sunt mai contagioase decât virusul. La fel și gândurile se pot transmite la distanță.
2. Cum să fii calm în ziua de astăzi
Iată care sunt cele mai eficiente modalități prin care poți deveni mai calm:
Plimbările în natură
Fă-ți un obicei de a merge zilnic în natură, într-un parc, la pădure sau în apropierea unei ape. Studiile cercetătorilor au arătat că plimbarea în natură ajută la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea hormonilor de stres, la eliminarea stărilor de anxietate, îmbunătățește imunitatea și scade riscul de probleme ale sistemului nervos.
Respirația profundă
Respirațiile lungi și lente au un efect calmant, pot reduce stresul. Cercetătorii spun că respirațiile profunde pot relaxa nervii. O tehnică eficientă de respirație pentru a deveni calm în situații stresante este să găsești un loc confortabil și să închizi ochii, respiri în funcție de puls astfel: inspiri cât numeri 5 bătăi de puls și expiri cât numeri încă 5 bătăi de puls. Îți cauți pulsul la încheietura mâinii pentru a realiza corect această tehnică de respirație, care este destul de simplă. Ea ajută în reducerea stresului.
Crează un mediu calm
Atunci când vii acasă, atmosfera trebuie să-ți ofere confort și liniște, de aceea designerii de interior recomandă pentru locuință:
- Folosirea tonurilor neutre, a nuanțelor de culori calde pentru formele minimaliste
- Alegerea unor elemente de decor orientale, care introduc nuanțe calde, ce fac atmosfera mai primitoare
- Folosirea de materiale textile simple – perne, pături
- Culorile de interior trebuie să aibă diferite grade de saturație și căldură, să exprime ideea de apropiere a omului cu natura, să creeze o armonie mentală și fizică.
Ai grijă de corpul tău!
Odihna, alimentația sănătoasă și mișcarea ajută organismul să funcționeze în mod optim. Mâncarea bună și pauzele sunt necesare în timpul unei zile de muncă. Toate acestea sunt importante pentru un stil de viață sănătos, pentru a avea u organism puternic care să poată evita impactul stresului asupra sistemului imunitar.
Conștientizarea emoțiilor
Negarea emoțiilor negative nu este cea mai bună alegere pentru combaterea stresului. Pentru a depăși emoțiile negative – de frică, mânie, vinovăție, rușine, mâhnire, mândrie – ar trebui să ne concentrăm asupra găsirii unei soluții optime la problemele care au provocat aceste stări necontrolate.
Specialiștii spun că în fața eșecului, oamenii trebuie să facă față mai întâi emoțiilor și stresului. Oamenii puternici de pildă, nu își permit să lase emoțiile negative și panica să se răspândească și în alte domenii ale vieții lor. Pentru a face față stresului, ei se bucură de alte lucruri bune și frumoase din viața lor, în acest fel reduc emoțiile negative create de probleme și le sporesc pe cele pozitive.
Altruismul reduce stresul
Oamenii de știință au studiat procesele neuronale (folosind un scaner de rezonanță magnetică) și au spus că altruismul – această caracteristică umană – este vizibilă în creier. Semnele de altruism se pot observa pe o anumită zonă a creierului, respectiv pe partea superioară posterioară a cortexului cerebral la osul temporar. Oamenii de știință consideră că, atunci când oamenii sunt altruiști, această zonă a creierului este activă și că altruismul scade nivelul de stres și induce sentimente de fericire.
Fă lucruri care îți plac!
Pentru a te calma fă lucruri care îți plac: un hobby, o plimbare, gătește o mâncare gustoasă, urmărește un film bun, citește câteva pagini din cartea preferată, ascultă muzică, etc.
Animalul de companie
Stai mai mult timp alături de un animal de companie pentru că asta are un efect pozitiv asupra stării tale emoționale. Cercetătorii au studiat relația dintre animale și oameni; ei ajuns la concluzia că la oamenii care își plimbă câinele scade nivelul de cortizol – hormonul stresului – și se produce mai multă oxitocină, de aceea ei sunt mai relaxați și mai fericiți.
Animalele de companie au un impact pozitiv și asupra persoanelor care suferă de depresie sau de alte tulburări mentale. De asemenea, cercetătorii au spus că proprietarii de câini se recuperează mai repede în urma atacurilor de cord.
Fă o pauză de la știrile din mass-media!
Limitează expunerea la știri negative pentru a te calma și a reduce stresul. Psihiatrii spun că oamenii au nevoie de încurajări, de știri pozitive, de sfaturi pentru a face față dificultăților cu răbdare și calm, pentru a crește eficacitatea de sine și a reduce sentimentele negative de frică, pesimism și neputiință.
Ar trebui să se facă ceva în acest sens pentru stimularea sentimentului de securitate și de calm, pentru societate, speranță sau optimism cu privire la viitor. Un rol important pentru asta îl au psihiatrii.