Urmărirea sistematică a scaunului are o importanță deosebită în depistarea unui număr mare de îmbolnăviri ale tubului digestiv sau ale glandelor anexe. Prezența sângelui în scaun demonstrează apariția unei sângerări într-o zonă a aparatului gastro-intestinal care se întinde de la cavitatea bucală și până la anus. Sângele prezent în materii fecale poate fi observat cu ochiul liber, el poate fi digerat sau parțial digerat.
Cauzele unei sângerări pot fi diverse, în articol prezentăm pe acelea care duc la apariția unei afecțiuni numite melena. Aceasta este caracterizată de prezența sângelui digerat în materiile fecale. Mirosul său este acid, culoarea neagră ca păcura, cantitatea este cam de 50 ml, aspectul este lucios și moale. Acest sânge provine din partea superioară a tractului digestiv.
Sângele este oxidat de acidul clorhidric gastric și astfel are culoarea neagră. Uneori săngele este maro-închis, mai ales în cazul în care sângerarea are loc în intestinul subțire. Perioada de timp în care sângele se acumulează în tubul digestiv și se elimină din corp prin materiile fecale poate fi de 14 ore. Dacă sângele este eliminat mai repede, el va fi digerat parțial, iar coloritul va fi roșiatic.
Cauzele posibile ale melenei sau ale unei asemenea hemoragii din partea superioară a tractului digestiv pot fi variate. Dintre acestea fac parte: gastrita sau esofagita erozivă, ulcerul gastric sau duodenal, cancerul esofagian, varicele esofagiene fisurate, hernia hietală, duodenita erozivă, diverticulul Meckel, tumorile gastrice, malformațiile arteriovenoase esofagiene, duodenale sau gastrice, sindromul Mallory-Weiss.
Melena poate să apară la persoanele în vărstă, care au înghițit un corp străin, care au ciroză hepatică, ulcer, febră tifoidă, infecții digestive cu Helicobacter, cu parozitoze, Candida, leptospiroze, HIV, intoxicații cu alcool, otrăvuri sau arsenic, boala Crohn, care au urmat tratamente cu anumite medicamente în exces, care sugeră de boli de sânge, trombocitopenie sau probleme de coagulare a sângelui.
La copil se poate produce așa numita melena a nou-născutului care apare ca urmare a lipsei de vitamina K. Copilul are o tendință de a face hemoragii digestive, varsă sânge, emite scaune negre cu sânge digerat. În cazuri de astfel de hemoragii, copilul trebuie dus de urgență la medic, iar tratamentul constă în administrarea de vitamina K. În cazuri grave medicul va recomanda transfuzii de sânge.