Ce este catina?
De multe ori consumam produse si nestiind ce contin ele vedem ca ne simtim mult mai bine, mai in forma si mai tineri parca, avem o stare euforica, ne vine sa strangem pamantul in brate. Eh, bine! Nu e chiar rezultatul pe care l-am avea consumand produse ce contin extract de catina, insa acesta este foarte bun chiar daca de multe ori nici nu ne dam seama unde il putem descoperi.
Nu de mult, s-au creat si batoanele cu cereale, ce se pot gasi in supermarketuri, ce contin extract de catina si culmea ca sunt foarte bune la gust, desi aceasta ar fi cam amara, consumata in stare naturala. Dar asta trebuie sa ne bucure nespus, pentru ca asa putem stapani pofta de dulce cu ceva bun si sanatos.
De mentionat inca de la inceput, este faptul ca uleiul extras din pulpa si din semintele de catina au un efect foarte benefic asupra intregului nostru organism, deoarece contin un complex de substante foarte nutritive. Si daca tot organismul beneficiaza de acest rasfat, trebuie sa stiti ca si pielea poate capata un aspect mult mai delicat si mai tanar in urma aplicarii unor produse cosmetice ce contin extract de catina, insa este necesara o aplicare constanta pentru rezultate de durata.
Ce contine catina si cum actioneaza
Catina are foarte multe flavonoide, contine din plin si acid lonoleic, plus inca alti acizi grasi, Omega 3, acid folic, tocoferol, deci vitamina E, carotenoide, printre care se numara licopenul, betacarotenul si luteina. Flavonoidele pe care aceasta planta le contine sunt de regula substante care ajuta la protejarea plantelor de factorii nocivi din mediu si are un rol esential in stabilizarea sistemului imunitar al acestora. Totodata este si un puternic antioxidant, din cauza acestor capacitati de a proteja.
Omega 3 este la fel de bun antioxidant iar betacarotenul, ce are in componenta provitamina A, ajuta la ingrijirea pielii in cele mai profunde straturi si se foloseste, cu rezultate foarte bune, in special la tenurile care sunt afectate de dermatite sau de acnee. Nu numai extractul de catina are un rol reparator asupra organismului ci si uleiul din aceasta planta se pare ca face mult efort pentru stabilizarea sanatatii.
Are foarte multe efecte pozitive asupra pielii care da semne de imbatranire prematura, previne deshidratarea si trateaza arsurile sau eczemele si nu in ultimul rand si psoriazisul, deoarece are un efect de revitalizare foarte puternic, ajutand in cel mai eficient mod la tratarea acestor afectiuni atat de detestate.
In plus, de mentionat este si faptul ca extractul de catina protejeaza foarte eficient si impotriva razelor ultraviolete si a efectelor nocive provocate de poluare asupra pielii. Uleiul de catina poate fi aplicat direct pe piele, inainte de a folosi crema zilnica, el patrunzand foarte repede in piele. Este indicat pentru toate tipurile de ten si poate fi folosit zilnic, dar trebuie sa aveti grija deoarece pateaza hainele.
Desi majoritatea femeilor apeleaza la produse cosmetice foarte scumpe si vad ca acelea nu dau nici un rezultat, probabil ca le folosesc in continuare, dar ar trebui sa se reorienteze catre produsele ce contin extract de catina, acestea avand un formidabil efect de anti-aging si regenereaza foarte bine tenul.
Totodata previne si oxidarea tenului, a carei cauza este poluarea din atmosfera ce ataca atat de mult tenul in timp. Pentru efecte mult mai rapide si mai vizibile de estompare a imbatranirii este foarte recomandata utilizarea cremelor cu extract de catina in combinatie cu suplimentele alimentare ce contin ulei de catina, iar indicate sunt cele mentionate la inceput si anume batoanele cu cereale, foarte gustoase si sanatoase.
Actiunile terapeutice ale extractului de catina
Asa cum am precizat, extractul de catina poate fi folosit si direct pe piele pentru rezultate bune dar si consumat in diverse alimente are actiuni tamaduitoare. Printre acestea se numara: tratarea scorbuticii, care provoaca alterari la nivelul gingiilor, oboseala si o rezistenta mai scazuta la infectii, este antiinflamatorie datorita continutului de triterpene, antimicrobiana, antialgica, deci diminueaza durerea, regenereaza tesuturile, datorita continutului ridicat de vitamina E, este anticoagulanta, antioxidanta dar si antitumorala, prin continutul de vitaminele E si C, cicatrizanta si antiulceroasa, datorita continutului de uleiuri grase, antidepresiva, datorita contnutului de acizi grasi si a actiunii acestora, omega 3 si omega 6.
Extractul de catina este si un regenerant hepatic si un bun protector, protejeaza impotriva radiatiilor, este un bun tonic folosit general, datorita continutului bogat de vitamine si de minerale.
Cum este folosit extractul de catina
Pe langa toate caracteristicile mentionate anterior, aceasta planta miraculoasa ajuta foarte mult, prin administrarea interna si la anemii, mai ales consumata alaturi de fructe de maces si de urzica, stabilizeaza sensibilitatea la infectii, trateaza lipsa poftei de mancare si tulburarile de crestere ale celor mici, trateaza si depresiile usoare, gastrita, ulcerul gastric si duodenal, fiind foarte folosita in bolie canceroase si pentru refacere dupa accidente.
Ca administrare externa este foarte buna pentru arsuri, pentru dermatoze, afectiuni ale pielii cauzate din diverse cauze, degeraturi, afectiunile ochilor sau afectiunile ginecologice.