Fructe de pădure sănătoase – Ceaiul de măceșe, leac pentru bolile de rinichi

0
2243

Fructele de pădure au numeroase beneficii pentru sănătate. Fie că este vorba despre coacăze, zmeură, afine, mure, merișor, agrișe, măceșe, toate conțin vitamina C și alți nutrienți importanți pentru organism – antoxidanți – cu acțiune anti-inflamatoare, revitalizantă. Fructele de pădure au un conținut redus de zahăr și de aceea pot fi consumate și de persoanele care suferă de diabet și în plus ajută și la scăderea în greutate (previn obezitatea).

Măceșul este o plantă perenă care apare în pădurile de la noi din țară, se aseamănă cu trandafirul și are denumirea populară de cacadâr, ruja sau trandafirul-câinelui. Fructele sale – măceșele – sunt de culoare roșie, se culeg în sezonul rece, de toamnă târzie sau început de iarnă. Indicat este să fie culese înainte de venirea iernii, de a da bruma și să fie puse la uscat. Boabele de măceș vor avea o culoare roșie-închisă sau grena atunci când sunt uscate.

Aceste fructe sunt recomandate în anotimpul de iarnă pentru că au efecte foarte bune de prevenire a guturaiului, gripei și răcelii, a îmbolnăvirilor în sezonul rece. Sunt folosite în medicina populară și în homeopatie în diverse preparate medicinale (ceaiuri, tincturi, decocturi, extracte, infuzii).

Măceșele sunt un bun remediu pentru răceală, boli respiratorii și inflamatorii.

Aceste fructe au efect foarte bun de apărare a organismului împotriva infecțiilor. Conțin de 10 ori mai multă vitamina C decât coacăzele. Au ingrediente valoroase, substanțe active precum sunt: antioxidanții, carotenul, potasiul, fosforul, magneziul, sodiul, molibdenul, vitaminele A, B1, B2, B6, E, K, colină, substanțele flavonoide, pectinele. Măceșele sunt recomandate în tratamentul afecțiunilor și bolilor sezonului rece pentru că au proprietăți antiinflamatorii, sedative, tonice, calmante, astringente, diuretice, vasodilatatoare, antitumorale, cardiostimulatoare, hepatoprotectoare, revitalizante și de regenerare a țesuturilor. Prin conținutul de vitamina C și nutrienți, ajută la creșterea imunității și a rezistenței organismului, la prevenirea îmbolnăvirii acestuia. Au efect diuretic și detoxifiant pentru organism, de aceea preparatele din măceșe sunt recomandate iarna dar și primăvara. Ceaiul din măceșe protejează organismul împotriva gripei, răcelii, ajută în tratamentul tusei, infecțiilor și răgușelii.

Ceaiul de măceșe are beneficii asupra rinichilor: 

  • previne bolile renale
  • previne formarea calculilor renali
  • reduce infecțiile tractului urinar
  • scade retenția de lichide din organism
  • combate infecțiile bacteriene
  • îmbunătățește funcția rinichilor, bilei și a vezicii urinare.
Citește și:  Urzica, o planta excelenta pentru pierderea in greutate si detoxifierea organismului

Ceaiul din măceșe poate ajuta în calmarea simptomelor care apar în cazuri de: afecțiuni și boli ale rinichilor, inflamații ale rinichilor, răceală, dureri de rinichi, pielonefrită, cancer la rinichi. Ajută în tratamentul gutei și a reumatismului, reduce nivelul de colesterol din sânge, îmbunătățește circulația sângelui, are efect bun asupra vaselor capilare și asupra mușchiului inimii, reduce stările de nervozitate, combate insomnia. Când te doare inima este bine să mănânci câteva măceșe, acestea reprezintă un excelent remediu pentru bolile de inimă (ex. aritmie, tahicardie).

Iarna este indicat consumul de lichide, de ceaiuri din plante medicinale care au efect de consolidare a sistemului imunitar. Ceaiul de măceșe este un bun remediu împotriva unor suferințe ale organismului: boli de rinichi, constipație, sciatică, boli de stomac, ateroscleroză, artrită reumatoidă, boli cardiovasculare. Măceșele conțin licopen – substanță care ajută în prevenirea infarctului miocardic și a unor boli grave (cum este cancerul). Au antioxidanți ce reduc efectele negative ale radicalilor liberi și previn îmbătrânirea prematură a organismului. Pot ajuta în calmarea durerilor de cap, durerilor reumatice și articulare, pot combate alergiile și tulburările glandei tiroide, stabilizează nivelul de zahăr din sânge, îmbunătățesc funcțiile intestinale și hepatice, stimulează metabolismul, ajută la curățarea organismului de toxine și la menținerea greutății corporale în limite normale.

Ceaiul de măceșe se prepară astfel: la 200 ml apă clocotită se adaugă două linguri de măceșe și se lasă să fiarbă câteva minute (aproximativ 8-10 minute). După ce fructele de măceșe se înmoaie ceaiul se strecoară și se bea cald. Se poate îndulci cu miere. Eventual se poate adăuga și o felie de lămâie.

Încercați ceaiul din măceșe! Veți fi uimiți de aroma dosebită, fină a acestui ceai și de parfumul pe care bobițele de măceșe îl emană. Vă recomand să combinați aceste fructe și cu alte plante medicinale – mai ales cu frunze de mentă și flori de tei – și astfel ceaiul va fi și mai deosebit ca aromă și gust.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.