In acest articol dorim sa va prezentam un scurt ghid de epilare, dar si mici trucuri care va vor ajuta sa aveti parte de o epilare perfecta.
Epilarea – scurta istorie
De-a lungul timpului, indepartarea parului din anumite zone ale corpului a reprezentat un subiect controversat. Epilarea este un procedeu preistoric.
Fiecare cultura si-a dezvoltat propriile norme sociale legate de prezenta sau absenta parului pe corp, norme care s-au schimbat de la o epoca la alta. Unele standarde pot fi valabile atat pentru persoanele de sex feminin, cat si pentru cele de sex masculin, iar persoanele care nu se supun regulilor impuse de societate in ceea ce priveste parul de pe corp vor fi privite diferit de catre ceilalti membri ai comunitatii. In unele cazuri, epilarea este influentata de estetica, moda, sexualitate, religie sau motive medicale.
Inca din Antichitate, femeile erau foarte preocupate de acest aspect, recurgand la diverse metode pentru a scapa de parul nedorit de pe corp. Atat femeile din Grecia antica, Imperiul Roman sau Egipt, in special cele din inalta societate, foloseau o ceara speciala si o lama foarte bine ascutita pentru a scapa de parul nedorit de pe picioare, aceasta practica facand parte din ritualul zilnic de ingrijire. Femeile din Egiptul antic obisnuiau sa renunte si la parul de pe cap, iar femeile din Imperiul Roman renuntau la parul de pe intregul corp.
In Evul Mediu, femeile din Europa nu prea recurgeau la tehnici de epilare, dupa care au aparut lame de ras mult mai accesibile si diferite creme.
Dezvoltarea tehnologiilor a adus cu sine aparitia epilatoarelor, care sunt mai performante de la an la an, si chiar posibilitatea inlaturarii definitive a parului nedorit de pe corp cu ajutorul unei interventii cu laser.
Ghid de epilare
Uneori se face confuzie intre termenul epilare si termenul depilare. Prin epilare se intelege smulgerea firului de par din radacina, pe cand depilarea presupune doar retezarea firului de par sau topirea acestuia cu diferite produse.
Indiferent de anotimp, chiar daca mergeti la plaja si va expuneti corpul, chiar daca mergeti la schi si stati infofolite in caldurosul costum, epilarea trebuie sa faca parte din ritualul de ingrijire al fiecarei doamne si domnisoare.
Epilarea picioarelor dureaza cel mai mult, deoarece acestea reprezinta cea mai intinsa suprafata de pe care dorim sa inlaturam parul. Pentru epilarea picioarelor se poate folosi epilatorul sau ceara, fie calda, fie rece, insa ambele proceduri pot fi dureroase in cazul in care nu are loc o pregatire in prealabil.
O baie fierbinte este ideala inainte de epilare pentru ca apa calda va dilata porii, iar actiunea smulgerii firelor de par din radacina nu va mai fi chiar atat de dureroasa. In apa puteti adauga cateva picaturi de ulei de masline care vor hidrata pielea si ii vor conferi elasticitate. Mai mult decat atat, puteti folosi si un exfoliant pentru corp, deoarece acesta va scoate la suprafata firele crescute pe sub piele. In cazul in care nu dispuneti de acest exfoliant, puteti recurge la unul natural si foarte eficient, si anume zatul de cafea.
Urmatorul pas in ghidul de epilare al picioarelor il constituie indepartarea parului in sine. Procedeul poate fi mai putin dureros daca ati urmat pasul anterior, iar efectele vor fi de durata.
Un ultim pas il reprezinta hidratarea. Aplicati un strat gros de crema hidratanta dupa epilarea picioarelor si acestea vor ramane catifelate pentru un timp indelungat.
Epilarea inghinala este un procedeu mai dureros. Ceara este cea mai indicata pentru aceasta zona foarte sensibila. Epilatorul poate provoca mici leziuni.
Epilarea pubiana poate fi un proces destul de dificil si dureros. Inainte de epilarea propriu zisa este bine sa faceti o baie fierbinte pentru a inmuia firele de par. Este de preferat sa se foloseasca ceara, deoarece aceasta procedura este mai rapida. Epilarea acestei zone da rezultate mult mai bune si pe o durata mai mare fata de procesul depilarii. Aceasta zona necesita o ingrijire deosebita atat inainte de epilare, cat si dupa aceasta.
Epilarea axiala este, de asemena, un procedeu destul de dureros. Inainte de aplicarea produsului, fie ceara calda, fie ceara rece, sau de folosirea epilatorului, indepartati urmele de orice deodorant. Epilarea axiala nu este comuna doar doamnelor, ci si domnilor. Mare atentie, deoarece in zona axiala se afla glandele sudoripare care se pot inflama foarte rapid mai ales dupa epilare.
Epilarea mainilor nu este un procedeu foarte complicat. Foarte rar apar fire crescute pe sub piele. De aceea, un prim pas inainte de epilare este inmuierea firelor de par. Se poate folosi orice tip de ceara sau aparatul epilator. Dupa epilare, pot aparea mici iritatii, de aceea este bine sa hidratati foarte bine pielea si sa evitati expunerea la soare pentru cateva ore.
Urmand acest mic ghid de epilare al diferitelor zone, veti avea parte tot timpul de o piele fina, stralucitoare si sanatoasa.