Ultimele studii științifice arată că suntem ceea ce mâncăm mult mai mult decât am fi crezut până de curând. De la starea psihică generală și până la șansele noastre de a nu dezvolta afecțiuni grave – toate se pare că sunt într-o legătură strânsă cu ceea ce se numește microbiomul intestinal. Mai mult decât o singură ființă, omul este un supraorganism alcătuit din trilioane de vietăți care coabitează într-un echilibru incredibil care s-a creat pe parcursul a milioane de ani de evoluție și adaptare la mediul înconjurător.
Doar la nivel intestinal, acest microbiom numără peste o mie de diferite bacterii. Greutatea acestor bacterii poate atinge chiar și două kilograme din greutatea noastră totală, iar genele care guvernează comportamentul lor sunt chiar și de 150 de ori mai numeroase decât totalul genelor umane. Sună un pic înfricoșător să ne gândim la asta pentru prima oară, însă ceea ce ne face pe fiecare dintre noi unic este inclusiv modul în care aceste bacterii și microbi interacționează la nivel individual. Aproximativ o treime din microbiomul intestinal este comun și poate fi regăsit la aproape toată omenirea, restul fiind specific fiecăruia dintre noi.
Atunci când mâncăm o anumită mâncare, încurajăm dezvoltarea anumitor bacterii. Acestea cresc în număr și reușesc să ne influențeze inclusiv la nivel de poftă. Așa că dacă am mâncat astăzi o prăjeală de la fast-food, să nu ne mirăm că mâine ni se va face poftă de încă una. Nu este doar creierul nostru cel care ne transmite această poftă, la fel cum nu este ceva pur rațional, pentru că am cumpărat mai ieftin, de exemplu. Spre norocul nostru, lucrurile funcționează la fel și în sens invers – dacă am mâncat astăzi sănătos, ingrediente de proveniență controlată, neprocesate, atunci tranzitul nostru intestinal se va regla în timp astfel încât să nu mai poftim decât la mâncăruri sănătoase.
Simplu de spus, dar destul de greu de pus în practică. Este mult mai ușor să dai câțiva lei la un fast-food și în timp ce alergi spre casă sau spre următoarea ședință să înfuleci ceva cât să nu leșini de foame. Cu toții ne dorim o metodă prin care să economisim bani fără dureri de cap. Prețul pentru acest obicei, însă, este destul de mare. Iar economia de timp și de bani este doar aparentă, deoarece în timp ne vom trezi cu nota de plată: supraponderabilitate, o stare psihică proastă, afecțiuni grave. Iar tratamentul pentru toate acestea este mult mai scump decât economia pe care am făcut-o până la ele. De aceea, iată cele mai bune sfaturi pentru a schimba obiceiurile alimentare fără să facem cu adevărat sacrificii.
1. Eticheta este prietenul nostru cel mai bun. Ați observat cât de greu este să afli ingredientele de la fast food? Conform legii, acestea există scrise undeva și pot fi solicitate pentru consultare. Realitatea este, însă, că nimeni nu are chef să ceară lista de ingrediente într-un restaurant – am fi considerați niște ciudați sau niște cârcotași. De aceea, gândiți-vă că de fiecare dată când cumpărați ingredientele pentru a prepara micul dejun, pachetul pentru prânz sau cina sunteți în control deplin asupra bacteriilor personale pe care urmează să le creșteți și transformați în aliații dumneavoastră. Este esențial să citiți fiecare etichetă cu ingredientele care se regăsesc pe produsele pe care le puneți în coșul de cumpărături. La început va fi un pic de treabă, dar în timp veți deveni tot mai bun la asta și veți putea să evitați din start anumite mărci. Este incredibil câte alimente sănătoase pot fi găsite la prețuri reduse. Ca sfat general, evitați mâncărurile cu prea multe ingrediente al căror nume nu știți să-l pronunțați sau despre care nu ați auzit să se vorbească în viața de zi cu zi.
2. Treceți la o dietă sănătoasă în pași incrementali. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le puteți face este să vă schimbați stilul de viață peste noapte. Dacă până acum ați mâncat doar la restaurant sau take-away, să mâncați deodată doar mâncare asupra căreia aveți control deplin este pur și simplu prea greu. Suntem ființe care se bazează foarte mult pe forța obișnuinței, iar orice schimbare de rutină este ca un carusel emoțional. Dacă faceți o schimbare bruscă și fix în acea perioadă se întâmplă să vă suprapuneți cu probleme la serviciu sau în relație, vă va fi aproape imposibil să le faceți față tuturor. De aceea, cel mai bine este să începeți cu pași mărunți. Gătiți o seară ceva 100% natural. Mergeți la un restaurant pe care vi-l recomandă un prieten pentru mâncarea sa sănătoasă. Căutați pe internet un take-away specializat pe mâncare naturală. Faceți-vă o salată la birou din ingrediente naturale cumpărate din piață sau de la supermarket, după ce ați consultat oferta Penny. Dacă reușiți să faceți doar aceste câteva lucruri în primele câteva săptămâni, este suficient. Aveți timp luna viitoare să măriți numărul acestor gesturi de grijă pentru propria sănătate.
3. Nu irosiți bani și timp căutând cele mai sănătoase ingrediente. În mintea noastră, deseori sănătos este egal cu „bio” sau un ambalaj special, neapărat de culoare verde. Adevărul însă este că mai sănătos înseamnă doar natural și simplu. Este suficient să consultați ultimul catalog Auchan, de exemplu, pentru a găsi numeroase ingrediente perfecte pentru un fel de mâncare gustos și sănătos – brânză, ouă, carne de pui crescut la sol, pește etc. – toate la prețuri mai mici și preferabile. Iar pentru a economisi timp este suficient să mergeți în magazin cu un plan clar stabilit. Găsiți câteva rețete simplu de pus în practică și căutați ingredientele în cataloagele online ale retailerilor din zona în care locuiți sau aveți locul de muncă. Un prieten adevărat în acest sens este Kimbino.ro, un site care vă arată reducerile într-un singur loc, oferindu-vă cele mai recente cataloage online.
Evident, totul depinde de voința dumneavoastră, însă faptul că este științific dovedit că schimbarea obiceiurilor alimentare întotdeauna necesită timp este ceva ce ne poate ajuta foarte mult în păstrarea moralului ridicat. Succes!