Ginsengul se foloseste de sute de ani, desi nu a fost studiat decat recent de specialisti. Radacina acestei plante provine din America de Nord si China, acolo unde a fost folosita inca din vremuri stravechi. Americanii nativi foloseau radacina de ginseng cand se aflau in calatorii lungi, mestecand-o pentru a rezista oboselii drumului lung, alergarii sau calatoriilor. Pe deasupra, ei stiau si de proprietatile vindecatoare ale acestei plante-minune.
In prezent insa, americanii s-au indepartat de medicina populara si nu mai folosesc plantele in aceeasi masura, asa ca ginsengul se foloseste adesea doar in estul Asiei. Planta este insa cultivata in Statele Unite ale Americii, insa cea mai mare parte este exportata in China.
Numele ginsengului provine din limba chineza, traducandu-se prin „chintesenta unui barbat”. Aceasta planta este extrem de comuna in China in medicina, si se gaseste in majoritatea tratamentelor date de medicii chinezi.
De ce este ginsengul numit „minune a lumii”?
Oamenii care au folosit aceasta planta timp de sute de ani nu au avut nevoie de studii care sa le arate ceea ce ei stiau deja. Ginseng este si a fost cunoscut timp de sute de ani drept un remediu pentru revitalizare si oboseala. Pentru a se combate efectele imbatranirii, oamenii mestecau radacina plantei, folosind-o si in cazul in care aveau probleme cu inima. In timp, lista bolilor si afectiunilor pe care ginseng le trateaza a crescut considerabil, aceasta devenind o planta foarte cautata in medicina populara si naturista.
Specialistii spun ca ginsengul fortifica organismul uman. Drept dovada stau si persoanele in varsta care se simt revitalizate de aceasta planta atunci cand o consuma, cei care utilizeaza ginseng pentru a avea o rezistenta crescuta la oboseala si care devin mai activi. In plus, planta-minune este nu doar un booster de energie ci contine si steroizi, fiind folosit de atleti deoarece secreta aceiasi steroizi pe care si corpul uman ii produce.
Se spune si ca ginseng ajuta sistemul imunitar sa reziste mai bine in fata bolilor. Planta contine substante care, prin intermediul antioxidantilor, incetinesc procesul de imbatranire si intaresc sistemul imunitar. Saponina din ginseng are si rol de reglare a glicemiei, tensiunii arteriale si colesterolului, ajutand la o echilibrare a metabolismului. In plus, previne si migrenele.
Chiar si americanii nativi stiau ceea ce studiile clinice recente au descoperit despre ginseng: planta este un bun afrodisiac. Se pare ca acesta ajuta la disfunctiile sexuale ale femeilor si barbatilor si imbunatateste virilitatea.
In Occident, ginsengul este folosit ca si stimulant si tonic digestiv in cazul stresului acut mental sau al nervozitatii, care au efecte asupra sistemului digestiv.
De ce nu se foloseste ginseng si in medicina traditionala?
Aceasta planta este destul de controversata in medicina. In timp ce unele studii au aratat ca ginseng calmeaza nervii, reduce tensiunea arteriala si oboseala, reducand stresul, altele arata contrariul. Astfel, doctorii nu sunt convinsi de puterea acestei plante si aleg sa nu o foloseasca in tratarea pacientilor lor.
Rezultatele diferite obtinute in studiile ginsengului se datoreaza saponinelor. Aceste substante se gasesc in radacina plantei si sunt in numar de 29 de specii. In structura lor insa se afla si remediile pentru oboseala si alte boli tratabile. Se pare ca un raspuns la diferenta saponinelor se afla in regiunea in care este cultivat ginsengul. In functie de conditiile biologice, fizice si chimice, saponinele se adapteaza si se schimba, avand proportii diferite in cadrul plantei. Tocmai de aceea, ginsengul din Asia este considerat un stimulent in timp ce cel care provine din Statele Unite ale Americii este mai degraba un calmant.
De unde cumpar ginseng?
Trebuie sa aveti grija cum consumati ginsengul si sa consultati medicul de familie inainte de a incepe un asemenea tratament. In plus, trebuie sa aveti grija de unde cumparati produse naturiste bazate pe ginseng, pentru ca unele ar putea fi contrafacute si va pot dauna mai mult decat va fac bine.
Printre produsele naturiste pe baza de ginseng se afla:
- Capsulele cu pulbere de ginseng: sunt folosite pentru a creste rezistenta naturala a organismului, activeaza metabolismul cerebral si celular; cresc rata de metabolizare a alcoolului si indeparteaza oboseala si starile de slabiciune, imbunatatind totodata si activitatile mentale si fizice.
- Capsulele de ginseng rosu: ajuta la cresterea rezistentei organismului la infectii, ajuta in disfunctii sexuale masculine, sunt recomandate in stari de astenie, oboseala, anemie si efort fizic sau mental prelungit.
- Ceaiul ginseng C cu maces si mar: este folosit pentru a ajuta la hepatitele cronice, este un bun antioxidant, ajuta la efortul fizic si mental prelungit, in stari de astenie, oboseala.
- Capsule ginseng siberian: ajuta la imbunatatirea rezistentei organismului si a performantelor mentale si fizice, ajuta in cazul diabetului zaharat, al hepatopatiilor cronice, afectiunilor inflamatorii si tulburarilor de dinamica sexuala.
- Capsulele cu ginseng si sunatoare: sunt recomandate in stari depresive, in cure de dezalcoolizare, afectiuni biliare sau ulcere, in arsuri sau afectiuni virale, sindrom psihovegetativ sau pavor nocturn.
- Capsulele cu ginseng si usturoi: sunt folosite in cazul oboselii mentale, fizice si sexuale, in convalescenta, in cazul scaderii imunitatii organismului.
- Capsulele cu ginseng si laptisor de matca: ajuta la regenerarea parului si unghiilor, in starile post infectioase, postvirale, in prevenirea sau combaterea senescentei si in afectiunile hepatice.
Ginsengul este folosit ca si remediu natural de sute de ani, insa studiile contradictorii referitoare la efectele sale asupra organismului ingreuneaza recunoasterea sa drept planta minune de catre intreaga lume medicala. El este folosit cu precadere in China, acolo unde medicina naturista este una infloritoare, insa il puteti gasi si in magazinele naturiste de la noi.