Glabra (Chelone glabra), planta cu proprietati antidepresive

0
237
Glabra (Chelone glabra), planta cu proprietati antidepresive

In regiunile impadurite din America de Nord creste o planta foarte frumoasa de mlastina numita glabra, care are calitati terapeutice desi este usor otravitoare si cultivata in special in scop decorativ.

Aceasta planta perena face parte din familia Scrophulariaceae sau Srophulariacee si are denumirea stiintifica de Chelone glabra. Numele de ,,chelone” vine din limba greaca si inseamna testoasa si face referire la forma florilor ce se aseamana cu capul de broasca testoasa. Are tulpina inalta de pana la 60 cm, frunzele lanceolate si de culoare verde-inchis, iar inflorescentele dense cu multe flori albe, bilabiate. Perioada de inflorire este in ultima luna de vara, toamna inflorescentele devin rozii sau violacee.

De obicei florile sunt polenizate de albine si bondari, iar planta in sine nu este mancata de mamiferele erbivore deoarece are gustul amar. Pentru a se dezvolta frumos are nevoie de sol hranitor si umed, trebuie cultivata in locuri insorite, mai putin umbrite si umede. Stratificarea nu este necesara, planta se inmulteste prin seminte sau prin butasi. Este bine sa fie cultivata in ghivece, daca se planteaza in gradina trebuie udata des mai ales in lunile foarte calde, secetoase.

Citește și:  Sofranul-otravitor (Oenanthe crocata), planta care contine neurotoxine

glabra

De la aceasta planta frunzele si mugurii se folosesc in tratamentul unor afectiuni in medicina traditionala datorita unor proprietati deosebite tonice, digestive, vermifuge, laxative, antidepresive si de stimulare a poftei de mancare. Astfel planta este indicata in cazuri de greata, colici intestinale, stari de voma, afectiuni biliare si viermi intestinali.

Decoctul din aceasta planta ajuta in cresterea poftei de mancare si este un digestiv foarte bun. De asemenea, planta are proprietati antidepresive foarte bune, de aceea este folosita in tratamentul anorexiei nervoase.

Frunzele sunt tonice, amare, antihelmintice si au efect bun asupra ficatului, de aceea sunt utilizate in cazuri de icter, viermi intestinali la copii, in dispepsie si alte afectiuni ale ficatului. Unguentul din frunze ajuta in tratamentul ulcerelor de la nivelul pielii, inflamatiilor sanilor, hemoroizilor, unor tumori umflate si altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.