Hemoragii în caz de accident și metode de prim ajutor

0
504
Hemoragii în caz de accident și metode de prim ajutor

Hemoragia reprezintă pierderea de sânge în afara sistemului vascular. În articol ne referim la hemoragiile care apar în caz de accident și la metodele de prim ajutor. Dacă sângele curge ritmic din plagă și este roșu deschis înseamnă ca este din artere deci este vorba despre hemoragie arterială. Dacă sângele curge în valuri din plagă și este roșu închis este vorba despre hemoragie venoasă. În cazul hemoragiei capilare sângele mustește la nivelul plăgii.

Când sângele se scurge într-o cavitate închisă este cazul hemoragiei interne. Dacă sângele apare la suprafața corpului sau a pielii este cazul unei hemoragii externe. În situația în care sângele se scurge într-un organ este vorba despre hemoragia exteriorizată.

Simptomele care apar în caz de hemoragie internă sunt următoarele: persoana care a suferit trauma are pulsul rapid, tensiunea arterială scăzută, este agitată, are amețeli, lipotimie, transpiră, are frisoane, pupilele dilatate, respirația accelerată și chiar convulsii.

În caz de accident se scoate victima din vehicul, se pune jos, pe spate, iar capul ei trebuie să fie mai jos decât nivelul trunchiului. Picioarele trebuie să fie ridicate cu aproximativ 20-30 cm. Astfel se va ușura irigarea cu sânge a creierului. Apoi se verifică rapid victima pentru a se stabili de ce tip de hemoragie suferă. Urmează efectuarea hemostazei.

Aceasta se face prin compresie manuală la o anumită distanță de plagă, în partea de sus, și trebuie să producă dispariția pulsului arterial de pe arteră în timp ce aceasta este comprimată. Urmează aplicarea unui pansament compresiv. Acesta se realizează din comprese groase ce se pun direct pe plaga ce sângerează. Peste aceste comprese se aplică imediat bandajul de presiune. Acesta nu trebuie să fie strâns foarte tare, deoarece în caz contrar poate opri circulația arterială, ceea ce nu este bine.

Citește și:  Ce trebuie sa stim despre refacerea oaselor?

În cazul în care hemoragia este gravă și poate pune în pericol viața persoanei accidentate, este indicat să se aplice un garou, mai ales dacă sângerarea nu poate fi oprită prin alte mijloace. Întotdeauna garoul trebuie să fie foarte lung, el trebuie să înconjoare membrul victimei de două ori și nu doar o dată. Mare atenție cum se pune garoul, întotdeuna deasupra rănii, fără a atinge rana, mai exact trebuie să fie între rană și corp.

Este important ca garoul să fie strâns astfel încăt să oprească sângerarea. După aplicarea garoului, acesta nu mai trebuie mișcat și nici lărgit. Trebuie notat ora si minutul cănd s-a aplicat garoul, nu se mai pun alte pansamente peste garou, doar se grăbește transportarea victimei la spital. Se cheamă salvarea, victima se așează cu capul mai jos decât nivelul corpului.

Dacă este inconstientă se așează lateral dreapta sau stânga. Picioarele trebuie să fie ridicate la aproximativ 30-45 grade. Dacă este conștientă victima trebuie hidratată cât este transportată la spital. Este bine să fie învelită cu o pătură (deoarece cu siguranță va suferi de frisoane) și astfel va avea temperatura corpului confortabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.