
Hemoroizii reprezinta o boala care lezeaza anusul si rectul, traducandu-se prin largirea vaselor sangvine. Aceste grupuri hemoroidale pot ajunge la marimi suparatoare pentru organism si pot aparea prin anus, ceea ce poate duce la agravari ale bolii. Cele mai comune complicatii ale afectiunii sunt sangerarile prin fisura la baza hemoroidului sau sangerarea prin fistula venoasa, deplasarile anormale sau tromboza hemoroidala.
In functie de localizare, se poate vorbi despre hemoroizi interni (care se afla in interiorul canalului intern) si externi (care ies in afara canalului anusului).
Hemoroizii pot avea cauze diferite si variate:
- Sarcina
- Constipatia cronica
- Imbatranirea
- Bolile de ficat
- Tumorile rectului care apasa venele de la nivelul acestora.
Simptomele bolii
Prezenta hemoroizilor nu este tocmai placuta, acestia putand cauza inconveniente si probleme bolnavului, printre care se numara:
- Fisurile anale care duc la dureri intense si sangerari abundente
- Abcesele perianale (colectii de puroi ce se afla in jurul anusului si se pot extinde in vecinatate si care pot aparea si dupa ce sunt evacuati spontan)
- Prurit la nivelul anusului
- Fistulele perianale
- Iesirea hemoroidului prin canalul anal cu revenirea dureroasa si dificila.
Hemoroizii isi pot face aparitia atat la barbati, cat si la femei, studiile aratand o preponderenta la populatia cu varste peste 50 de ani. Sarcina este o situatie fiziologica ce predispune la aparitia hemoroizilor. Acest lucru se intampla pentru ca presiunea exercitata de uterul gravid asupra vaselor de sange in care se revarsa plexul hemoroidal creeaza conditiile necesare aparitiei dilatatiei nervoase. Aparitia lor este insa temporara si, dupa ce femeia da nastere bebelusului, acestia se sting.
Diagnosticarea cu hemoroizi este rezultatul unor investigatii minutioase ale regiunii si al unui studiu al istoricului medical al bolnavului. Pentru a diagnostica hemoroizii sangeranzi, un simptom important este prezenta sangelui in scaun si medicul va face analize bolnavului pentru a se asigura ca sangerarea este datorata hemoroizilor si nu altor afectiuni precum cancerul de intestin gros.
Tuseul rectal reprezinta tehnica obligatorie obisnuita a bolnavului. Aceasta investigatie ofera informatii importante despre regiunea anusului si pentru realizarea acesteia este necesara folosirea unei manusi lubrifiate la bolnavul situat in pozitie ginecologica in cazul femeii sau in coate si genunchi la barbat. In vederea unei examinari profunde pot fi folosite anuscopul sau rectoscopul. Examinarea poate fi facuta si cu ajutorul colonoscopiei care permite vizualizarea intregului colon.
Tratamentul bolii
Hemoroizii au tratamente diferite in functie de stadiul afectiunii, simptome si complicatii. Hemoroizii de dimensiuni mici simplificati, care nu au simptome suparatoare pentru pacient, nu au nevoie de tratament ci de evitarea cauzelor care duc la complicatii: constipatia, efortul repetat de tuse, sezutul pentru timp indelungat, iritarea colonului si altele.
Daca hemoroidul prezinta complicatii precum tromboza hemoroidala si iritatia hemoroidului, se va recurge la aplicarea locala de unguente ce contin substante antiinflamatoare, anestezice sau analgezice, supozitoare sau laxative.
Igiena de la nivelul rectului trebuie pastrata. Aplicarea supozitoarelor si a unguentelor se va continua si dupa incetarea simptomelor bolii pentru a se evita reaparitia hemoroizilor. Este necesar ca bolnavul sa isi mentina alimentatia sub control si va administra laxative daca este nevoie. Regimul adecvat, insotit de o igiena potrivita, va fi stabilit de bolnav impreuna cu medicul.
Hemoroizii interni de dimensiuni mari sunt cei care ies prin orificul anal si se va incerca reintroducerea lor in anus de catre medic. Dupa episodul acut inflamator, pacientul va trebui sa faca o noua programare la medic pentru ca leziunile sa fie reevaluate si pentru a se stabili tratamentul potrivit. Dupa disparitia inflamatiei se poate recurge la chirurgie pentru scoaterea hemoroizilor, aceasta fiind singura metoda de terapie curativa.
Pot fi aplicate si alte tehnici pentru ameliorarea hemoroizilor:
- Substante sclerozante injectate in hemoroid
- Banda elastica legata la radacina grupului hemoroidal
- Coagulare folosind laserul.
Complicatia cea mai comuna a hemoroizilor interni este reprezentata de sangerarea acestora, reactie datorata ranirii lor de catre materia fecala in cazurile de constipatie. Sangerarea poate aparea pe hartia igienica sau in toaleta, ingrijorand bolnavul. O complicatie aditionala este procidenta, trecerea hemoroizilor prin orificiul anusului, care devine greu de trecut inapoi in canalul anal pentru ca hemoroizii sunt durerosi si inflamati.
Hemoroizii externi se pot complica prin inflamare si trombozare, prezentand totodata durere suparatoare pentru bolnav. Si hemoroidul extern poate produce sangerari.
Metode de prevenire
Singurul mod de inlaturare a riscului aparitiei hemoroizilor este eliminarea factorilor care predispun la aceasta afectiune: iritatii locale, constipatie, sezut prelungit si altele.
Pentru eliminarea factorilor de risc este necesar:
- Regimul alimentar bogat in fibre vegetale (legume, fructe, cereale)
- Stil de viata sanatos
- Indepartarea sedentarismului
- Evitarea alcoolului si a condimentelor.