Atacul cerebral apare din senin dar este cauzat de anumiti factori din care fac parte hipertensiunea arteriala, fumatul, stresul, alcoolul si anumite boli. Un factor cheie de risc il constituie mai ales hipertensiunea, care mareste cu 30-50% sansele unui atac cerebral. Aceasta daca ajunge la o valoare mai mare de 140/90 poate cauza accident vascular cerebral la persoana respectiva.
Desi pare greu de crezut, in SUA aproximativ 95% din pacientii cu hipertensiune arteriala nu au putut sti cauza de fond care le-a cauzat aceasta afectiune. Nici medicii nu au putut determina cu exactitate cauzele insa au concluzionat ca hipertensiunea arteriala le poate provoca anumite leziuni ale organelor, mai ales daca valoarea ei este mai mare de 140 si deci necesita atentie medicala imediata.
Specialistii in domeniul medical considera ca hipertensiunea arteriala este influentata de stilul de viata dezordonat si de alimentatia necorespunzatoare. Obezitatea, diabetul, consumul de alcool, stresul si deficienta de magneziu, potasiu si calciu sunt alti factori care pot duce la hipertesiune arteriala, sunt deseori asociati cu aceasta afectiune.
Hipertensiunea este numita si ,,ucigasul tacut” deoarece nu da nici un simptom clar si este un factor de risc major al atacului de cord.
Multi pacienti spun ca recunosc cu greu simptomele de accident vascular cerebral si ca ar exista diferente intre simptomele teoretice si ceea ce se simte in realitate cand survine acesta. Ei sunt de acord cu medicii in legatura cu faptul ca accidentul vascular cerebral este o urgenta medicala si ca trebuie sa solicite ajutorul daca este cazul. El este cauzat in special de hipertensiunea arteriala sau de tensiunea arteriala crescuta.
Aceasta este una din cele mai frecvente boli cardiovasculare care apare in lume si este foarte periculoasa tocmai din pricina faptului ca poate duce la atac de cord si atac vascular cerebral. In prezent peste jumatate din americanii cu varsta de peste 60 de ani sufera de hipertensiune arteriala si deci au un risc crescut de atac cerebral. In ceea ce priveste persoanele cu varsta de peste 70 de ani, procentul de tensiunea arteriala crescuta este si mai mare, de circa 64%.
Tensiunea arteriala normala este de 90/60 la nastere si de pana la 120/80 la varsta adulta. Prima este valoarea tensiunii sistolice, adica se refera la forta maxima de pompare a sangelui de catre inima. A doua valoare este cea a tensiunii diastolice si deci a fortei sangelui in timpul cand inima se umple pentru bataia urmatoare. Cei care au tensiunea arteriala peste 140/90 sunt hipertensivi, iar cei care ajung spre valoarea de 200/120 sunt un caz grav si trebuie sa urmeze un tratament de urgenta.