Glanda tiroidă se află înaintea traheei, la baza gâtului, secretă hormoni care stimulează oxidările în organism și ajută în procesele normale de creștere a corpului, de maturizare a scheletului și de dezvoltare a creierului.
Hipotiroidia și hipertiroidia se caracterizează prin manifestări clinice la nivelul mai multor sisteme ale corpului și apariția unor complicații în lipsa unui control și aplicării unui tratament medical. Hormonii tiroidieni au molecule de iod, iar structura lor este proteică. Este vorba despre hormonul T3 tri-iod-tironina și hormonul T4 tetra-iod-tironina.
Glanda hipofiză are rolul de a regla secreția de hormoni (de tipul tironinei) și de a ajuta la sinteza lor dar cu ajutorul hormonului TSH (care are denumirea de hormon de stimulare a glandei tiroide sau a funcției tiroidiene). De asemenea, funcția glandie tiroide este controlată de centri nervoși ai hipotalamusului anterior. Pe partea dorsală a glandei toride se află 4 glande paratiroide care secretă hormonul paratiroidian ce are anumite roluri în organism. Ajută la fixarea calciului în oase, la accelerarea absorbției calcului la nivel intestinal, la creșterea secreției de fosfor în urină.
Bolile glandei tiroide se pot depista prin analize de laborator, prin testele de determinare a dereglărilor de TSH și deci a modificărilor hormonilor tiroidieni. Hipotiroidismul duce la încetinirea metabolimului deoarece nivelul de hormoni tiroidieni este insuficient, iar hipertiroidismul se caracterizează prin secreția în exces de hormoni tiroidieni.
Hipotiroidia poate provoca: edeme faciale, astenie fizică, vertij, mialgie, inapetență, constipație, disfonie, sindrom de tunel carpian, alopecie, uscarea pielii, aspectul palid al feței, creștere în greutate, intoleranță la frig, hipertensiune arterială diastolică, cardiomegalie, depresie, bradicardie, amnezie, lipsă de motivație, amenoree, infertilitate, menoragie și alte suferințe fizice.
Hipertiroidia poate fi recunoscută după simptome de: scădere în greutate, sete, lipsa poftei de mâncare, accelerarea tranzitului intestinal, poliurie, hiperactivitate, insomnie, probleme afective, tremurături, piele caldă, intoleranță la căldură, palpitații, fibrilație atrială, dispnee de efort, insuficiență cardiacă congestivă, amenoree, alopecie, prurit, scăderea libidoului.
Reflexoterapia este o metodă de tratament catacteristică medicinei alternative care poate ajuta în tratamentul suferințelor tiroidei inactive (hipotiroidiei) și tiroidei hiperactive (hipertiroidiei). Se masează zona reflexă a glandei tiroide care se găsește pe proemineța tălpii, sub degetul mare de la picior. Se realizează mișcări de apăsare de forma unor linii paralele, într-un singur sens, de jos în sus, cu degetul mare de la mâna dreaptă pe proeminența tălpii, începând de deasupra liniei diafragmei și până la baza degetului mare de la picior.
Bolile tiroidei pot fi vindecate cu ajutorul homeopatiei. Cele mai bune rezultate se obțin în tratamentul bolii Basedow sau a hiperfuncției glandei tiroide cu produsele homeopatice. Pentru fiecare pacient în parte medicul homeopat stabilește un tratament corespunzător în funcție de afecțiunea de care suferă. În cazurile de hipofuncție a glandei tiroide trebuie urmat un tratament hormonal recomandat de medicina convențională.
Unul din preparate homeopatice folosite în cazuri de hipertiroidie este Natrum Muriaticul sau sarea marină care ameliorează simptomele acestei afecțiuni, el fiind recomandat în cazuri de scădere în greutate deși se mănâncă normal, sete intensă, constipație, oboseală fizică, cefalee, afecțiuni cutanate, acnee, veruci urticarie de la soare, etc.
Există și remedii fitoterapeutice pentru bolile glandei tiroide. În cazuri de hipertiroidie se recomandă următoarele remedii naturale: salvia, păducelul, teiul, coada-șoricelului, rozmarinul, levănțica, coriandrul, anasonul, chimenul, menta, busuiocul, măghiranul, cimbrul, roinița, uleiul de porumb, ienupărul, algele marine, varza. Pentru vindecarea hipotirodiei sunt eficiente ceaiurile din flori de sânziene, păducel, salvie, ienupăr, dar și alte remedii naturale ca de exemplu: uleiul de cătină, spirulina, uleiul de pește, tinctura de ovăz, algele marine.
Alimentația trebuie să fie bogată în iod la bolnavii de hipotiroidie și de aceea sunt recomandate: nucile, peștele, ciupercile, fructele de mare, creveții, scoicile, algele marine, ouăle, laptele, carnea. La cei care suferă de hipertiroidie este indicat ca aceste alimente ce conțin iod să fie evitate. Unele persoane pot avea stări depresive sau de anxietate care să le creeze manifestări neurovegetative și să ajungă la anumite disfuncții tiroidiene fără a fi suferinzi de boli ale acestei glande.
Ei pot avea stări emotive, de teamă, durere, supărare, mânie, tristețe, înverșunare, de a plânge sau chiar de a striga, senzație de sete, de jenă, de nod în gât, comoditate. În alte cazuri, pacienții prezintă modificări vizibile ale glandei tiroide și astfel au gușă, volumul glandei mărit, noduli, chisturi (care în funcție de natura lor, se pot chiar opera).