Vara este foarte important sa dam o atentie deosebita pielii noastre, sa utilizam un produs de protectie solara adecvat, sa ne ingrijim pielea si sa aplicam o crema hidratanta in fiecare zi. Exista insa un aspect care trebuie luat in serios si anume faptul ca multi dintre noi putem prezenta o anumita sensibilitate la produsele solare.
Sunt o serie de produse care cresc riscul de sensibilitate la radiatiile solare ca de exemplu: anumite medicamente cu prescriptie medicala pentru unele afectiuni, medicamentele analgezice, plantele medicinale precum sunatoarea, deodorantele, parfumurile, produsele de exfoliere si pentru ingrijirea pielii, anumite alimente si unele produse de protectie solara.
Arsurile solare, cat si expunerea excesiva la soare pot creste riscul aparitiei cancerului cutanat. De asemenea, expunerea excesiva la radiatiile solare poate imbatrani prematur pielea, poate duce la aparitia ridurilor si a unor pete de culoare inchisa.
Fotosensibilitatea – sensibilitatea la soare – reprezinta o reactie cauzata de expunerea la razele ultraviolete. Asa numita reactie fototoxica apare cand radiatiile ultraviolete reactioneaza cu un medicament si formeaza niste compusi care deterioreaza pielea. Simptomele sunt asemanatoare cu acelea care apar si in cazul arsurilor solare. Ele apar la numai cateva ore dupa expunere si intotdeauna numai pe pielea care este expusa la soare.
Alte tipuri de reactii, dar care sunt mai putin frecvente, sunt cele fotoalergice – care apar in cazul in care radiatiile ultraviolete modifica o substanta aplicata pe suprafata pielii. Astfel dupa expunerea la soare pot aparea pete rosii, vezicule, urticarie sau pete cu aspect de lovituri chiar dupa numai 20 de secunde, sau uneori dupa 2-3 zile. Aceste eruptii apar mai ales in zonele expuse la soare, insa deseori se pot raspandi si in alte parti ale pielii.
Reactiile depind de substanta, tipul pielii, cantitatea de medicament ingerata, sau de timpul expunerii la soare. Persoanele care au pielea deschisa sunt mai sensibile la soare, fiind mai sensibile la reactiile fototoxice. Se considera ca persoanele cu pielea mai inchisa datorita melaninei ar avea un grad de protectie la radiatiile solare.
Sunt cunoscute o serie de medicamente care dau reactii fototoxice si care pot creste sensibilitatea la soare, mai ales in cazul in care sunt administrate in doze mari. Astfel doxicilina care trateaza acneea poate creste fotosensibilitatea.
Fiecare dintre noi putem sti daca suntem sensibili la soare prin simpla observare a pielii noastre atunci cand ne expunem la lumina soarelui – daca pe suprafata ei apar eruptii, mancarimi, umflaturi sau modificari de pigmentare. Este suficient sa stai o scurta perioada afara la soare si daca simti o senzatie de arsura pe piele sau o usoara mancarime este clar ca aceasta sensibilitate la soare exista. In acest caz este bine sa se consulte un medic pentru a afla carui fapt se datoreaza aceasta sensibilitate si care sunt substantele care o produc. Medicul poate face o serie de teste pentru a confirma reactia fotoalergica.
Exista o serie de medicamente care cresc sensibilitatea la soare ca de exemplu: tetraciclina, doxicilina, medicamentele antiinflamatoare, antibiotice, cele folosite in chimioterapie, pentru tratarea diabetului, diuretice, pentru boli de inima, si altele. Indiferent de tipul medicamentului trebuie citite cu atentie informatiile medicale furnizate pe prospect.
Tratamentele pentru acnee, tratamentele cosmetice, tratamentele cu laser pot de asemenea creste sensibilitatea la soare. Cand se sta la soare nu trebuie folosite parfumurile de lemn de santal, lavanda, ulei de bergamota, moss, trandafir, anumite produse pentru ingrijirea pielii pe baza de acid salicilic, acid glicolic, hidrocortizon si altele.
Nu sunt recomandate produsele de protectie solara de tipul spray-urilor pentru ca astfel de substante pot fi usor inhalate. De asemenea, cele care contin difenil cetona si benzofenona 3 se pare ca ar cauza probleme la rinichi, ficat si la organele sexuale (dupa cum spun specialistii de la centrele pentru preventia bolilor).
Nu sunt indicate produsele care au arome, parfumuri deoarece pot crea diverse alergii si astm. In general aceste arome si parfumuri sunt realizate din substante chimice si corpul uman ia contact cu suficiente chimicale din sampoane, sapunuri, detergenti incat sa-l mai intoxicam si cu lotiuni si creme de protectie solara.
Cel mai bun mod de a a-ti proteja pielea in caz de sensibilitate la soare este de a evita expunerea la soare. Cand nu se poate evita expunerea la radiatiile solare, trebuie sa se utilizeze o crema cu factor de protectie solara de cel putin 15. Cand tenul este foarte sensibil, trebuie ales un produs cu factor de protectie solara SPF 30.
Crema trebuie sa se aplice cu 20 minute inainte de a iesi in aer liber si la fiecare doua ore trebuie sa se aplice un strat nou mai ales daca se inoata sau daca se transpira abundent. Razele ultraviolete pot trece prin sticla ferestrelor sau geamul masinii, de aceea exista probabilitatea ca unele persoane sa fie afectate de arsuri solare in timp ce conduc spre casa sau cand sunt in casa, daca stau expuse la lumina directa a soarelui.
Intotdeauna cand se cumpara un produs de protectie solara cu spectru larg UVB si UVA trebuie verificata lista de ingrediente, astfel incat sa ofere o buna protectie solara. Produsul trebuie sa contina nonoparticule cu dioxid de titan, oxid de zinc care nu afecteaza activitatea hormonala.
Intotdeauna trebuie sa se evite expunerea la soare intre orele 11-17 cand razele ultraviolete sunt foarte puternice, trebuie sa se poarte o palarie cu boruri largi, ochelari de soare, sa nu se uite niciodata de crema de protectie solara, eventual sa se stea la umbra, sa se poarte imbracaminte de in sau bumbac, de culoare deschisa.