Polifenolii din ceai verde – Scut natural împotriva cancerului de prostată

0
4

Mai multe studii ale cercetătorilor arată că planta Camellia sinensis conține polifenoli, o concentrație mare de catechine, flavonoli, depside în frunzele tinere, lăstari și muguri. De asemenea, planta are flavonoli cu proprietăți antioxidante. S-a demonstrat și faptul că frunzele mature de Camellia sinensis au derivați ai flavonelor apigenină și luteolină.

Ceaiul verde este bogat în antioxidanți

Ceaiul verde conține foarte mulți antioxidanți, care au fost studiați de oamenii de știință în domeniul medical. Există mii de lucrări științifice despre ceaiul verde și despre proprietățile acestuia, pe site-ul PubMed și NCBI.

Ceaiul verde are catechine, respectiv polifenoli precum: epicatechin galat (ECG), epigalocatechin (EGC), galocatechin galat (GCG) și epigalocatechin galat (EGCG).

Extractul de ceai verde conține catechine și are proprietăți benefice pentru sănătate. Datorită catechinelor, ceaiul verde are o aromă plăcută și o culoare maronie.

Ceaiul verde oferă mari beneficii:

  • Are proprietăți antioxidante
  • Contribuie la arderea grăsimilor, la scăderea în greutate
  • Ajută la funcționarea creierului
  • Combate stresul și oboseala cronică
  • Ajută la prevenirea cariilor dentare
  • Susține organismul în lupta cu celulele canceroase
  • Ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) și altele.

Despre extractul de ceai verde s-a spus că este bogat în polifenoli și astfel oferă mari beneficii pielii:

  • Ajută în tratamentul acneei ușoare și moderate
  • Ameliorează simptomele dermatitei atopice
  • Previne și reduce arsurile solare
  • Are efecte antimicrobiene
  • Protejează pielea de efectul nociv al radicalilor liberi care distrug colagenul
  • Reduce inflamațiile pielii, iritațiile induse de razele UV, previne îmbătrânirea prematură
  • Scade riscul de eczeme, arsuri, inflamații cronice, rozacee
  • Previne deteriorarea ADN-ului, activează enzimele care ajută la repararea ADN-ului
  • Ajută în prevenirea cancerului de piele non-melanom.

Puterea polifenolilor – Cum te protejează ceaiul verde de cancerul de prostată

Frunzele de Camellia sinensis se utilizează la prepararea unor tipuri de ceai și anume: ceai verde, ceai alb și ceai negru.

În prezent, ceaiul verde reprezintă o sursă bogată de catechine solubile în apă, de epicatechină (EC), epigalocatechină-3-galat (EGCG), epigalocatechină (EGC) și epicatechină-3-galat (ECG).

Cel mai important polifenol din ceaiul verde este EGCG-ul. S-a constatat că o cană cu ceai verde are 100-150 mg de EGCG.

Citește și:  Care sunt simptomele narcolepsiei și metodele de tratament?

Polifenolii din ceai verde au proprietățile anticancerigene puternice. S-a scris în studiile cercetătorilor despre efectul citotoxic al catechinelor EGCG asupra celulelor canceroase de prostată. Catechinele sunt antioxidanți puternici și oferă o serie de avantaje:

  • Inhibă proliferarea celulelor canceroase
  • Blochează angiogeneza și limitează metastazele
  • Protejează celulele împotriva ROS
  • Au acțiune protectoare în sensul că pot îmbunătăți procesele de inactivare a agenților cancerigeni prin inducerea enzimelor de fază I și II.

Catechinele EGCG influențează căi importante în procesul de carcinogeneză, în celulele cancerului de prostată.

Cercetătorii recomandă 6 căni de ceai verde pe zi la oamenii care suferă de cancer de prostată, pentru a inhiba progresia tumorii și pentru a combate această boală. Ei au realizat un studiu prin care au constatat acțiunea pozitivă a extractului de ceai verde, care ajută în tratamentul cancerului de prostată.

Scopul studiilor realizate de cercetători a fost evaluarea eficacității polifenolilor din ceaiul verde în reducerea incidenței cancerului de prostată.

Polifenolii din ceai verde – alte beneficii în tratamentul și prevenirea cancerului de prostată

Polifenoli naturali din ceai verde sunt utilizați în chimioprevenția cancerului de prostată. Ei sunt compuși capabili să inhibe dezvoltarea cancerului de prostată. Polifenolii au efecte antioxidante, anticancerigene, antimicrobiene, antiinflamatorii, cardiotonice, antiaterosclerotice, imunomodulatoare.

Polifenolii sunt utilizați în tratamentul cancerului de prostată; prin intermediul lor se blochează sau se influențează metabolismul substanțelor cancerigene. Acești compuși ajută la inhibarea activării metabolice a substanțelor cancerigene, la detoxifierea și eliminarea substanțelor cancerigene, la blocarea interacțiunilor substanțelor cancerigene cu țesuturile organismului, la inactivarea metaboliților electrofili reactivi și a speciilor reactive de oxigen (ROS), la prevenirea interacțiunii acestora cu ADN-ul.

Polifenolii cresc eficiența reparării ADN-ul, ajută la neutralizarea ROS, la blocarea angiogenezei, la stimularea diferențierii celulare și la inhibarea proliferării celulelor anormale.

Polifenolii se găsesc în ceai verde, ceai alb, ceai negru, dar și în legume, fructe, leguminoase, condimente, propolis, ierburi aromatice, semințe și cereale. Polifenolii naturali ajută în prevenirea cancerului de prostată și prezintă un interes deosebit pentru cercetătorii în domeniul medical, alături de izoflavone, antocianidine, resveratrol și curcumină. Toți acești compuși pot scădea riscul de a dezvolta cancer de prostată la bărbați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.