Icterul mecanic: Boală de ficat care nu trebuie lăsată netratată

0
6181
Icterul mecanic Boală de ficat care nu trebuie lăsată netratată

Icterul mecanic este numit și icter obstructiv. Cauza care produce acest icter este un obstacol ce apare pe căile biliare. Prin prezența acestui obstacol nu mai are loc scurgerea normală a bilei, a secreției biliare. Astfel se ajunge la hipertensiune, stază, presiune în canaliculele acinilor hepatici. În timp, datorită acestui obstacol, presiunea ce se exercită asupra canaliculelor biliare face ca ele să se rupă și astfel ajung în contact cu spațiile limfatice și vasele capilare de sânge.

Prin icterul mecanic și ruperea acestor canalicule ale acinilor hepatici, secreția biliară ajunge în sânge și astfel de elemente componente ale bilei vor produce hiperbilirubinemie directă. De asemenea, apare o hipercolalemie sau o creștere a sărurilor minerale. În plus, icterul mecanic se caracterizează și prin hipercolesterolemie. În ceea ce privește valorile urobilinogenului și ale urobilinei nu va exista o creștere a lor, ele vor fi normale sau scăzute.

La bolnavii de icter mecanic se produc leziuni hepatocelulare datorită stazei sau a persistenței obstacolului în căile biliare dar și din cauza hipertensiunii biliare provocate de acesta. În sânge și urină apar elemente ale icterului parenchimatos. Cât timp apare acest obstacol colorația se instalează tot mai mult, în mod progresiv.

În plus apar și tulburări dispeptice, iar icterul are un prurit dificil de suportat. În general scaunul este parțial decolorat, apare obsrucția calcaroasă și dureri în hipocondrul drept. La unii bolnavi apare colită biliară care precede icterul mecanic. Alte simptome sunt: durerile abdominale, diareea, frisoanele, febra, colorația galbenă a tegumentelor și a albului ochilor, astenia, scăderea în greutate, scăderea capacității de a realiza normal o activitate, oboseala.

Cauzele icterului mecanic sunt pancreatita cronică hipertrofică, cancerul ampulei Water, stenozele coledociene, cancerul capului de pancreas, calculoza coledociană, litiază biliară (sau pietre la nivelul căilor biliare), infecții biliare, chist la pancreas, pancreatită, paraziți în căile biliare, traumatisme accidentale sau apărute în urma unor intervenții chirurgicale.

Citește și:  Pricipalele 5 cauze ale bolilor de ficat – Cum prevenim îmbolnăvirea ficatului?

În cazuri de cancer de cap de pancreas sau de cancer al ampulei Water, scaunul este decolorat complet, este alb. În ceea ce privește culoarea urinei, aceasta este portocalie-închis sau brun-maronie, din cauza pigmenților și a sărurilor biliare. Splina nu este mărită în volum, ficatul în schimb are o dimensiune mai mare, are suprafața netedă și prin palpare este destul de sensibil.

În cazuri de icter mecanic nu se face tubaj duodenal pentru că nu se obține bilă. Pentru stabilirea diagnosticului se face analzia sângelui și astfel se pot depista anumite creșteri ale colesterolului, ale sărurilor minerale, ale bilirubinei directe. Alte analize care se fac pentru stabilirea acestei boli sunt: examenul CT și RMN, colangiografia endoscopică 1retrogradă, ecografia abdominală pentru observarea obstacolului care a cauzat icterul și a căilor biliare.

Icterul mecanic poate da treptat complicații, care constau în tulburări hepatice, scăderea protrombinei, ciroză hepatică, probleme de absorbție ale vitaminei K și manifestări ale hemostaziei ce constau în sângerări spontane, probleme de malabsorbție a vitaminelor și lipidelor, insuficiență renală și hepatică, diaree și deshidratare, peritonită bilioasă, infecții mari și chiar septicemie.

Pentru tratamentul icterului obstructiv se recomandă un regim alimentar special pentru recuperare și un tratament medicamentos adecvat (pentru combaterea infecției, a normalizării funcției hepatice și a acoperirii carenței de pierderi ale unor elemente ce s-au produs prin lipsa secreției biliare). În cazuri garve se aplică metode de tartament chirurgical clasic sau laparascopic, endoscopic, cu citostatice sau iradiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.