Cum ne îngrijim și ne protejăm organismul prin aromaterapie?

0
409
Cum ne îngrijim și ne protejăm organismul prin aromaterapie

Ați folosit vreodată uleiuri esențiale naturale acasă? Acestea pot fi florale (ex. ulei de iasomie) și emană un parfum proaspăt în aer. Astfel de uleiuri energizează și sunt benefice pentru sănătate. Aromaterapia este o știință străveche care ajută în menținerea și recăpătarea stării de sănătate. Prin folosirea proprietăților vindecătoare ale uleiurilor aromatice și a uleiurilor esențiale naturale ea poate ameliora simptomele unor afecțiuni și boli.

Astfel de produse naturale sau organice reprezintă extracte de ingrediente din plante, din flori, semințe, rădăcini, tulpini, coji, frunze și scoarță de copac. Aplicarea externă a uleiurilor este sigură și eficientă în tratament. Aromaterapia poate completa metodele clasice de îngrijire și grăbi astfel vindecarea.

Uleiurile esențiale sunt ingrediente pentru diferite produse pentru îngrijirea pielii, pentru unguente, deodorante, creme, parfumuri și alte produse cosmetice. Uleiurile esențiale au note variate: cele de vârf se simt imediat și sunt mai volatile (ex. eucalipt, bergamotă, busuioc, portocal dulce, lămâie), note intermediare care dau esența parfumului (ex. rozmarin, levănțică, trandafir, geranium, flori de portocal) și notele de bază care persistă cel mai mult timp (ex. santal, chiparos, paciuli, mir, tămâie).

Puterea vindecătoare a aromaterapiei

Uleiurile esențiale se pot adăuga în apa din cadă (doar 4-8 picături de ulei) și astfel vă puteți bucura de efectele terapeutice ale apei, care sunt inviorătoare, relaxante, afrodiziace, stimulante, plăcut mirositoare. Pentru a parfuma camera se poate folosi un vaporizator care poate fi din piatră sau ceramică și are în partea de jos o candelă. Pentru parfumarea aerului (ex. eucalipt, rozmarin, arbore de ceai, iasomie, bergamotă) se pun 8 picături de ulei în puțină apă în bolul vaporizatorului, apoi se aprinde candela.

Uleiurile esențiale sunt recomandate pentru parfumarea obiectelor (ex. bergamotă și levănțică pentru lenjerii de pat, haine în șifonier), a produselor de curățat (ex. levănțică, pin, lămâie și altele). Dacă doriți să împrospătați ruler din apartament puneți 30 picături de ulei esențial de levănțică sau floare de portocal la 50 ml apă într-o sticlă cu pulverizator și apoi deodorantul este gata. Se pot folosi și alte arome: paciuli, santal, trandafir, mandarină, bergamotă, etc.

Pentru a alunga insectele este recomandat uleiul de iarbă de lămâie. Pentru a neutraliza mirosul de tutun este indicat uleiul de bergamotă și geranium. Uleiurile esențiale ajută la îngrijirea tenului, la îmbunătățirea aspectului pielii. De exemplu uleiul de floare de portocal este eficient pentru regenerarea țesuturilor.

Tot pentru sănătatea celulelor epidermei este indicat și uleiul esențial de levănțică și trandafir. Pentru tenul normal sunt recomandate uleiurile esențiale de flori de tei, albăstrele, mușețel și flori de portocal, acestea se folosec diluate în așa numita apă de flori. Pentru persoanele cu ten uscat sunt indicate uleiurile de melisă, mușețel, trandafir și flori de portocal.

Pentru tenul gras cele mai eficiente uleiuri sunt cele de arbore de ceai, levănțică, ylag-ylang, bergamotă, chiparos, lemn de cedru, geranium. Pentru tenul matur la care celulele nu se mai regenerează repede și procesul de îmbătrânire a pielii are un ritm mai rapid se recomandă uleiurile de paciuli, santal, palmarosa, semințe de morcov dar și tratamentele sau măștile cosmetice cu aloe vera și miere cu propolis care sunt hidratante.

uleiuri esentiale

Masajul scalpului cu ulei cald (de levănțică, rozmarin, santal, bergamotă, jojoba, mușețel) ajută la creșterea părului, relaxarea și diminuarea durerilor de cap, dar și la hrănirea pielii. Se pun 3 picături ulei esențial la 10 ml ulei de bază pentru ca uleiul esențial să fie corect diluat, se încălzește într-un vas cu apă fierbinte și apoi se poate masa scalpul.

Citește și:  7 uleiuri esențiale naturale care îți pot produce o stare de bună dispoziție

Băile cu abur (în apă se adaugă câteva picături de ulei esențial) ajută la curățarea porilor, eliminarea toxinelor din piele, hidratarea, îndepărtarea celulelor moarte și curățarea tenului. Uleiurile esențiale se folosesc și pentru gomaj sau exfolierea și îngrijirea pielii, pentru demachierea tenului, pentru realizarea unor creme și loțiuni tonice, pentru unele produse cosmetice de revigorarea pielii picioarelor și a întregului corp.

Sunt uleiuri esențiale care au proprietăți antiinflamatorii și care pot diminua simptomele de durere de cap, spate și articulații, dar și senzația de arsură. Astfel de uleiuri cu puteri vindecătoare sunt: uleiul de rozmarin, eucalipt, lemn de santal, ghimbir, mentă, maghiran. Un efect calmant au uleiurile esențiale de pin, busuioc, rozmarin, ienupăr, iarbă de lămâie și mentă.

Pentru refacerea nivelului energetic este indicat uleiul de levănțică (în baie aromatică) care are efect stimulant și reenergizant. Uleiul de levănțică are cel mai bun efect analgezic și de aceea ajută în caz de arsuri (se răcorește pielea cu apă și apoi se aplică puțin ulei de levănțică). Menta, rozmarinul, eucaliptul și maghiranul sunt recomandate pentru calmarea migrenelor, a stărilor de nervi și a durerilor musculare.

Pentru cei care sunt răciți este indicat uleiul esențial de santal (se fac inhalații sau masaj aromaterapeutic) deoarece are proprietăți emoliente și de diminuare a iritațiilor și inflamațiilor mucoaselor. Pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii, pentru zona pieptului și a spatelui este eficient masajul cu uleiuri esențiale de chiparos, cedru, eucalipt deoarece acestea au efect relaxant și proprietăți antispasmodice.

Parfumurile din uleiuri esențiale de iasomie, santal, smirnă, bergamotă, neroli, ylang-ylang, busuioc, narcisă sunt eficiente în stimularea încrederii în sine. Pentru a diminua senzația de frică sunt recomandate uleiurile de levănțică, neroli și tămâie. Băile aromatice care se realizează cu 10 picături de ulei esențial de mușețel pot relaxa și elimina agitația și nerăbdarea. Uleiurile esnțiale din iasomie, santal, paciuli, trandafir de Brazilia, ienupăr, piper negru, cardamon au miresme senzuale și desfată simțurile.

Depresia și durerea sufletească se pot trata cu ajutorul aromaterapiei cu uleiuri esențiale de trandafir, maghiran, isop, smirnă care au un efect calmant și liniștitor pentru suflet. Alte uleiuri cu proprietăți antidepresive sunt cele de iasomie, ienupăr, geranium, melisă, mentă deoarece pot limpezi mintea și elimina tensiunea nervoasă și stările de anxietate. Stresul se poate combate prin masaj sau automasaj cu ulei de bergamotă, smirnă, santal, iasomie și neroli.

Uleiurile esențiale sunt concentrate de aceea se folosesc diluate pe piele și trebuie evitat contactul cu ochii. Sunt persoane sensibile la anumite uleiuri, acestea dacă observă că prin folosirea unui tip de ulei pielea se înroșește trebuie să aplice pe piele un pic de ulei de bază pentru a-l dilua mai mult pe cel esențial și apoi o pânză din bumbac umezită cu apă. Nu folosiți uliurile esențiale fototoxice pe pielea neacoperită când este soare puternic deoarece prin expunere la radiații solare pielea se poate decolora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.