Iedera, o plantă eficientă în tratamentul celulitei

0
497
Iedera, o plantă eficientă în tratamentul celulitei

Orice cremă anti-celulită trebuie să conțină și iederă. Această plantă poate fi folosită sub formă de preparate naturiste (tincturi, decocturi, infuzii, creme, cataplasme cu frunze) pentru tratamentul celulitei deoarece are proprietăți antiinflamatorii, astringente, de vindecare și restaurare a elasticității pielii.

Iedera este o plantă de forma unei liane care poate trăi și 1000 de ani. Este cultivată pe lăngă zidurile caselor și crește în flora spontană. Are tulpina lungă și subțire, este agățătoare sau poate fi târâtoare dacă nu are un suport pe care să se urce. Are ramuri cu și fără flori, iar frunzele sunt de un verde-închis, lucioase și pieloase. Florile au corola cărnoasă, iar coloritul petalelor este galben-verzui. Perioada de înflorire este în lunile octombrie și septembrie. Fructele sunt de forma unor bace de culoare neagră-violacee.

Frunzele de iederă sunt folosite în tratamentele dermatologice și cosmetice. Se pot recolta în orice lună a anului și se recomandă să se folosească îndeosebi proaspete. Pentru a fi utilizate mai târziu frunzele de ideră se pun la uscat la umbră, pe coli de hârtie, în locuri uscate, curate și bine aerisite.

Frunzele de iederă conțin numeroase substanțe active: săruri minerale, acid calogenic, substanțe saponozide, beta-caroten, alfa-tocoferoli, acid cafeic, substanțe estrogene, scopolină, zaharuri.

Având în vedere proprietățile trofice, antiinflamatorii, vasoconstrictorii, hemolitice, calmante, diuretice, antispasmotice, astringente, de creștere a elasticității pielii, de vindecare a rănilor, se înțelege de ce frunzele de iederă sunt un bun remediu contra celulitei, arsurilor solare, vergeturilor, ulcerelor pielii, insolațiilor, verucelor, rănilor, scabiei, păduchilor, zgârieturilor, infecțiilor fungice, iritațiilor, arsurilor de diferite tipuri.

Citește și:  Usturoita (Alliaria petiolata), planta medicinala cu aroma de usturoi

iedera

Preparate naturiste pentru tratamentul celulitei

Infuzia din frunze de iederă proaspete este recomandată în cazuri de celulită. Se beau două căni de infuzie de iederă în fiecare zi.

Cataplasmele din frunze de iederă proaspete și din fiertură de făină de in se aplică pe piele și ajută în ameliorarea aspectului de coajă de portocală care apare din cauza celulitei. Se realizează o fiertură din făină de in și apoi se adaugă frunze de iederă tocate.

Decoctul din frunze de iederă este eficient în tratamentul celulitei. Se fierb frunze de iederă proaspete tocate în apă timp de 10 minute și apoi se aplică pe pielea afectată de celulită. Astfel de comprese naturale ajută și în cazuri de inflamații și ulcerații deoarece au efect hemolitic, vasoconstrictor, de reducere a edemelor.

Tinctura din frunze de iederă se folosește ca remediu naturist pentru tratarea celulitei și vergeturilor. Se culeg frunze proaspete de iederă și se țin la macerat în alcool de 40 de grade timp de 10 zile.

Decocotul concentrat din frunze de iederă se realizează foarte simplu și are efect bun impotriva vergeturilor și celulitei. Se fierb frunze proaspete de iederă în apă timp de 3 ore, apoi se aplică pe piele. De asemenea se pot face băi în lichidul care rezultă de la această fiertură.

Băile cu decoct din frunze de iederă ajută de asemenea la vindecarea celulitei. Se fierb frunzele de iederă în apă timp de 2 ore, apoi se strecoară și lichidul concentrat se adaugă la apa de baie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.