Imediat după o luxație de gleznă sau întindere de mușchi aplicați gheață pentru a reduce inflamația

0
535
Imediat după o luxație de gleznă sau întindere de mușchi aplicați gheață pentru a reduce inflamația

Sportivii suferă frecvent de luxații și entorse în timpul antrenamentelor sportive. Astfel de leziuni ale structurilor moi din jurul oaselor și traume ale oaselor pot da stări intense de durere dar și complicații grave locale. Mușchii, tendoanele și articulațiile sunt țesuturile moi din jurul oaselor care pot fi deteriorate în variate situații, în accidente sau prin mișcări bruște ori violente.

În cazul luxației poate fi vorba despre o ruptură a ligamentelor, a capsulei articulare, o dislocare a oaselor din articulație și astfel acestea să piardă parțial sau total contactul dintre ele. La entorsă are loc intinderea ligamentelor sau a capsulei articulare, însă rupturile lipsesc sau sunt foarte mici. Mușchii pot fi rupți, învinețiți, intinderea de mușchi este soldată cu inflamație și durere iar pentru calmarea acestor simptome se recomandă aplicarea de comprese cu gheață.

Dacă mușchiul este întins foarte tare se produc mici rupturi ale fibrelor musculare și apare entorsa. În situația în care ruperea mușchiului este totală se suferă dureri intense și are loc tumefierea zonei respective. Contuziile sunt caracteristice unor zone cu masă musculară mare în care au loc ruperea fibrelor musculare din cauza mișcărilor puternice, bruște, violente, exagerate. Multe leziuni de acest fel sunt însoțite de hemoragie în țesuturile adiacente și astfel se explică formarea echimozelor, umflăturilor, vânătăilor.

Dacă de exemplu trauma are loc la un membru inferior este necesară imobilizarea corectă a acestuia pentru a se reduce riscul de apariție a unor complicații. În caz contrar se pot comprima și deteriora țesuturile vecine, pot fi lezate organele din apropiere, poate fi perforată pielea de către os, se poate ajunge de la o luxație închisă la una deschisă. Alte complicații grave sunt apariția hemoragiilor, lezarea nervilor, ligamentelor, mușchilor, vaselor de sânge.

Foarte important este ca accidentatul să nu folosească membrul lezat. De asemenea el nu va încerca reducerea luxației, entorsei sau întinderii de mușchi. Dacă luxația este închisă se aplică comprese umede, reci, cu gheață. Dacă luxația este deschisă este obligatoriu să se evite acest tratament și este necesar să se meargă la spital. Dacă durerile sunt violente poate fi vorba despre o fractură și este mai grav, este nevoie de ajutor medical pentru recuperare.

Citește și:  Zone reflexogene pentru tratamentul constipației – Care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le știți

gheata pe glezna

Care sunt semnele principale ale luxației?

Dacă o persoană suferă o luxație de gleznă va avea dureri în zona acesteia, nu va putea folosi piciorul, mișcările la nivelul membrului inferior vor fi limitate, regiunea respectivă va fi deformată, poziția ei va fi vicioasă comparativ cu cea normală, iar în scurt timp iși vor face apariția vânătăile și edemul. Dacă luxația nu prezintă plagă se spune că este închisă, iar dacă osul iese din articulație și au loc în plus și rupturi de nervi, vase de sânge este clar că luxația este deschisă.

Măsurile de prim ajutor au scopul de a reduce durerea suferită de accidentat și de a imobiliza membrul lezat. Se pot folosi medicamente calmante cum sunt antinevralgicul și algocalminul deoarece acestea ameliorează durerea. Pentru reducerea inflamației și a senzației intense de durere se aplică local o compresă cu apă rece sau cu gheață, astfel încât aceasta să acopere o zonă cât mai întinsă pe gleznă și în jurul acesteia, sau din membrul accidentat. Compresa va fi fixată cu feșe, se va realiza un bandaj pe o porțiune întinsă de la talpă și chiar până la genunchi.

Victima trebuie să stea într-o poziție comodă care să-i permită să se simtă un pic mai bine, dar de obicei ridicată. În caz de entorse se procedează la fel, se folosesc comprese cu gheață și pansamente umede. În ambele situații accidentatul se transportă la spital pentru a fi examinat corespunzător. Consultația la medic este necesară deoarece întotdeauna într-o unitate de spital se pot face investigații amănunțite care să depisteze eventualele complicații ale unei simple traume de acest gen.

Întinderea de mușchi se poate remedia cu ajutorul unui bandaj elastic înmuiat în apă cu gheață. Dacă se folosesc comprese reci, acestea nu se aplică direct pe piele ci se învelesc într-o pânză. Abia apoi se pun în contact cu pielea și se realizează un bandaj compresiv din feșe pe o porțiune întinsă a membrului accidentat. Potrivit medicilor mușchiul își revine ușor, iar după abia trei zile este bine să se accelereze procesele de regenerare a țesutului muscular cu ajutorul unor comprese călduțe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.