În ce constă terapia auriculară? Citește tot ce trebuie sa știi despre terapia auriculară

0
306
Acupunctura, Foto: hypnosisdenvercolorado.files.wordpress.com
Auriculoterapia

Terapia auriculară este o formă de presopunctură sau de acupunctură de stimulare a suprafeței externe a urechii în anumite puncte corespondente zonei afectate. O altă tehnică folosită este stimularea electrică care se face cu un aparat mic cu baterie, ce poate descărca un curent de intensitate mică. Stimularea se face o perioadă scurtă de timp (10 secunde la 100 microamperi intensitate).Terapia auriculară are la bază folosirea unor puncte localizate pe lobul urechii care sunt în legătură cu niște meridiane ce trec prin corp și care prezintă de-a lungul lor puncte de presiune, folosite în acupresură. Această terapie – auriculoterapia – a fost prezentată de neurologul Paul Nogier, în anul 1950, în Franța. Alte cercetări privind această terapie s-au făcut în anul 1982 de către grupuri de cercetători sponsorizați de Organizația Mondială a Sănătății. Astfel de tehnici de terapie auriculară au fost dezvoltate în multe țări ale lumii pe baza școlii europene și orientale de gândire în ceea ce privește punctele auriculare. Tehnicile s-au aplicat în numeroase țări ale Europei dar și în SUA (în anul 1970).

Puncte reflexe pe suprafața exterioară a urechii
Puncte reflexe pe suprafața exterioară a urechii

O astfel de terapie durează jumătate de oră și nu are efecte secundare. Se apasă cu degetele în anumite puncte de pe suprafața externă a urechii dacă se folosește presopunctura, sau se introduc mici ace în puncte reflexe dacă se utilizează acupunctura. În cazul folosirii stimulării electrice, se descarcă un curent de mică intensitate exact în astfel de puncte de pe ureche, corespondente zonei afectate. Terapia auriculară a fost utilizată pentru a atenua starea patologică a organismului, a unor părți ale acestuia. Terapia ajută în tratamentul anxietății, depresiei, insomniei, dependenței de alcool, droguri, nicotină, durerilor de artrită, obezității, hipertensiunii arteriale și a altor boli și afecțiuni.

Acupunctura, Foto: hypnosisdenvercolorado.files.wordpress.com
Acupunctura, Foto: hypnosisdenvercolorado.files.wordpress.com

Terapeuții auriculari consideră că afecțiunile se instalează în organism când meridianele ce trec prin corp se dezechilibrează. Urechea umană este în strânsă legătură cu aceste meridiane și prin stimularea punctelor de pe suprafața ei se pot trata afecțiunile organelor corespunzătoare acestora. Prin restabilirea echilibrului meridianelor se restabilește funcționarea normală a organismului și se elimină boala sau afecțiunea. Studiile medicale în acest domeniu au arătat că terapia auriculară are beneficii pentru normalizarea funcțiilor endocrine ale organismului, pentru tratamentul miopiei, etc. Urechile au puncte care corespund meridianelor, nervilor, întregului corp în general. Anumite puncte ale urechii pot fi un semnal de avertizare a unei afecțiuni pentru terapeut. De exemplu cei care suferă de o boală coronariană pot avea riduri oblice pe suprafața urechii. De asemenea alte semne clare ale unor boli sunt: o atrofiere a țesutului lobului urechii, apariția coșurilor roșii pe pielea urechii, excesul de grăsime, roșeața, marginile albe ale urechii, punctele de culoare gri. Marginile albe indică boli cronice, iar punctele gri sunt comune în cazuri de colită, gastrită, nefrită, hepatită, hipertensiune arterială, boli ginecologice, cancer, boli de inimă, apendicită. Pot să apară și papule punctiforme, coșuri albe, gri și roșii, care semnalează boli alergice, boli de inimă, nefrite cronice, boli intestinale, ginecologice și de piele. Descuamarea pielii indică sindrom de menopauză și boli dermatologice.

Citește și:  Terapia cu hormoni și simptomele provocate de menopauză
Auriculoterapia, Foto: sedatelec.com
Auriculoterapia, aplicarea terapeutică a căldurii, Foto: sedatelec.com

Terapia auriculară se folosește pentru tratamentul a numeroase boli dar și în scop terapeutic. Ajută în cazul unor sindroame ca de exemplu: dureri de cap, nevralgii intercostale, nevralgii de trigemen, entorse, sciatică, contuzii, torticolis, dureri în anumite zone ale corpului, la față, cap, membre, torace, abdomen, de spate, postoperatorii. Terapia poate fi folosită în tratamentul otitei medii, amigdalitei, conjunctivitei, bronșitei, isteriei, psihozei, tulburărilor intestinale, astmului, urticariei, bolilor alergice, bolilor metabolice, endocrine, indigestiei, durerilor cronice, sindromului de menopauză.

Auriculoterapia se aplică și la copii și la bătrâni, nu produce durere și nu are efecte secundare. Presopunctura se poate face de către oricine, însă acupunctura trebuie realizată de un specialist. În cazul presopuncturii mișcările trebuie să fie blânde pe suprafața urechii, se realizează un ,,frământat” al pielii, se începe cu lobul urechii, se merge pe marginea superioară a urechii și se ajunge în partea superioară a acesteia. Se apasă pe punctul corespunzător organului afectat, se apasă cu degetul și se rotește ușor în timp ce se împinge. Se apasă timp de 5 secunde pe fiecare punct și se fac aproximativ 10 rotații în zona acestuia. Nu se apasă brusc și nici tare, nu trebuie să apară deloc senzația de durere. Dacă vrei să scapi de oboseală și de somnolență masează ușor lobul urechii. Dacă suferi de anumite tulburări la nivelul ficatului, stomacului, rinichilor trebuie masată porțiunea centrală retrasă a urechii. Dacă ai dureri de dinți le poți ameliora prin apăsarea lobului urechii. Dacă te dor picioarele și le ai umflate încearcă să masezi marginile superioare ale urechii.

Video – Tratament auricular pentru ameliorarea durerilor de gât: 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.