Măsuri de prim ajutor în caz de corp străin în ureche – Tu stii ce trebuie sa faci?

0
2914
Măsuri de prim ajutor în caz de corp străin în ureche – Tu stii ce trebuie sa faci

În majoritatea cazurilor, copiii sunt cei care iși pot introduce mici obiecte în interiorul urechii. Există o mare varietate de motive pentru care ei fac acest lucru. Dacă sunt întrebați de ce au facut aceasta, cu siguranță vor spune că nu sunt ei vinovați de acest lucru, din dorința de a nu fi pedepsiți. Au fost cazuri în care din canalul urechii au fost scoase mici biluțe de hârtie, mărgele, boabe de cereale, pietricele, bucățele de alimente, mici jucării și alte lucruri de acest gen.

La adulți se poate întâmpla ca insectele să pătrundă în canalul urechii și să rămână acolo. La copiii, insectele care pătrund în urechea externă pot provoca panică. Insectele pot pătrunde ziua, când se doarme în aer liber, dar mai ales noaptea, în timpul somnului, se stecoară încet fără să-și facă simțită prezența înainte de a ajunge pe pavilionul urechii.

Un corp străin în ureche poate duce la infecții sau poate produce surditate temporară (dacă elementul respectiv blochează o parte din canalul auditiv), ceea ce este foarte grav.

Principalele simptome care apare în timpul blocării unui corp străin în ureche sunt: senzație de plenitudine și disconfort în canalul urechii, stare de durere, zgomot în ureche (ex. sunete emise de insectă), secreții în canalul urechii.

Citește și:  Ce este scotomul și tipurile de scotom care ne pot afecta câmpul vizual

Măsuri de prim ajutor în caz de corp străin în ureche

corp străin în ureche

Ideal ar fi să se poată elimina corpul străin din ureche, de către un medic.

În anumite cazuri, în lipsa unui medic, nu este bine să se scoată obiectul blocat în ureche deoarece s-ar putea crea alfel leziuni grave, iar în plus obiectul ar putea fi împins și mai jos. Persoana afectată trebuie dusă cât mai repede la spital, fără a-i scoate înainte obiectul blocat în ureche.

Până la venirea salvării, victima trebuie liniștită pentru a nu-și agrava situația. Trebuie ajutată să stea culcată pe pat, să-și sprijine capul astfel încât urechea afectată să fie în sus.

Procedeul de irigare cu apă a canalului urechii poate ajuta la îndepărtarea insectelor, a unor mici elemente de sticlă, plastic sau metal din ureche. Dacă este vorba de mici bile de hărtie sau de boabe de cereale nu se recomandă această metodă deoarece apa poate duce la umflarea acestor elemente și creșterea dificultății de îndepărtare a lor. Pentru îndepărtarea insectelor se poate folosi un pic de ulei mineral care introdus în ureche va omorî insecta și va facilita scoaterea ei afară.

Vide0 – Îndepărtarea corpului străin din canalul urechii: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.