Infectia cu Bordetella pertussis – Tusea convulsiva

0
409
Infectia cu Bordetella pertussis - Tusea convulsiva

Infectia cu Bordetella pertussis este de tip bacterian si afecteaza tractul respirator. Astfel agentul bacterian – bacilul Bordetella pertussis duce la aparitia tusei convulsive si creeaza simptome specifice – reprize de tuse spasmodica. Acest bacil este instabil in mediu, daca este expus la temperaturi ridicate, la lumina soarelui si anumite substante dezinfectante moare foarte repede. De obicei boala este asimptomatica sau manifestarile sale clinice sunt minime.

Infectia cu Bordetella pertussis se transmite pe calea aerului, prin picaturile ce se elimina prin stranut si tuse, sau prin simpla conversatie cu o persoana bolnava care se afla la distanta mai mica de 2-3 m. Boala poate sa apara la adulti, la copiii de toate varstele si chiar la sugari. Dupa instalarea infectiei, la trei saptamani aceasta apare si in sange astfel ca prin analize de sange diagnosticul poate fi confirmat cu siguranta de medic.

In general infectia cu Bordetella pertussis presupune un curs ce consta in trei faze de manifestare – perioada de inceput catarala (dureaza 10-14 zile), cea spasmodica (dureaza 2 saptamani) si rezolutia (7-10 zile). In prima faza – catarala – incepe sa se manifeste tusea, aceasta se agraveaza treptat, apar secretii nazale si febra. In a doua faza tusea devine convulsiva, severa. Dupa aceasta faza tusea se agraveaza si simptomele sunt mai clare – gatul devine rosu, venele de la nivelul lui se umfla, ochii lacrimeaza excesiv.

In cazurile usoare de infectie cu Bordetella pertussis nu apare febra, temperatura corpului este normala, tusea este mai putin grava. La bolnavii care au o forma medie de manifestare a bolii apare o tuse deranjanta convulsiva si iritabila, temperatura corpului poate creste uneori la 38ºC, scade pofta de mancare, apar tulburi de somn, se instaleaza o stare de oboseala si apatie.

Citește și:  Zarna (Solanum nigrum), planta medicinala

Simptomele bolii in cazuri severe sunt: creste temperatura corpului la 38ºC sau mai mult, apar stari de insomnie, scade pofta de mancare, pielea devine cianotica sau palida, pleoapele si fata sunt umflate, apare o stare generala de rau, de indiferenta pentru tot ce este in jur. Tusea se agraveaza si dureaza foarte mult, la unii copii este afectata functia respiratorie, apare defecare si urinare involuntara, secretii si sangerari nazale.

Aceasta boala dureaza de obicei o perioada de 6-8 saptamani. Medicii fac cateva teste de laborator, examente bacteriologice in scopul de a identifica bacilul si astfel sa puna un diagnostic corect si sa recomande un tratament adecvat.

Bordetella pertussis

Cum se trateaza infectia cu Bordetella pertussis?

  • Cei care prezinta o forma grava a bolii si mai ales copiii trebuie sa fie internati in spital pentru a primi tratamentul corect si pentru a fi supravegheati de cadrele medicale.
  • Se recomanda repaus la pat, mai ales daca apare febra si temperatura corpului este ridicata.
  • Cand nu sunt complicatii severe, bolnavul trebuie sa se plimbe in aer liber, pentru a-si imbunatati respiratia si metabolismul, iar tusea sa fie ameliorata.
  • Medicii recomanda medicamente antibiotice in prima faza a bolii, cum este de exemplu ampicilina sau cloramfenicolul. Tratamentul cu antibiotice se face timp de 7-10 zile. Cloramfenicolul nu este indicat pentru copiii cu varsta mai mica de 3-4 luni. De asemenea, se pot recomanda medicamente anticonvulsivante, antihistaminice sau neuroleptice, in functie de caz si doar de catre medic.
  • Camera in care sta bolnavul trebuie aerisita zilnic dimineata si seara.
  • Dieta trebuie sa fie echilibrata, sa contina alimente bogate in minerale si vitamine pentru consolidarea sistemul imunitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.