Inflamațiile acute și cronice, o reacție normală a sistemului imunitar al organismului

0
149
Inflamațiile acute și cronice, o reacție normală a sistemului imunitar al organismului

Sistemul imunitar al organismului trebuie să fie susținut de o alimentație sănătoasă pentru că doar astfel funcționarea lui se va face normal și va putea să minimalizeze inflamațiile. Dacă activitatea sistemului imunitar este deficitară nu este bine pentru că va crește riscul de infecții în organism, dar nici activitatea excesivă a sistemului imunitar (provocată de alimentație) nu este benefică deoarece duce la apariția bolii sistemice.

Această inflamație sistemică cronică este periculoasă pentru sănătatea organismului. Sistemul imunitar are rolul de a apăra organismul de bacterii, viruși, ciuperci, paraziți și alți agenți patogeni, dar și de a restabili starea de sănătate. Pentru aceasta el are un mod protectiv pentru organism, în sensul că nu lasă să avanseze leziunea respectivă și reacționează prin aceste inflamații mai mult sau mai puțin grave, pentru a avea timp să înceapă vindecarea, prin distrugerea agentului patogen.

Îndiferent de tipul infecției, inflamația ajută la oprirea avansării acesteia. Când inflamația reprezintă o reacție a organismului pe o perioadă scurtă de timp și se diminuează rapid (datorită faptului că sistemul imunitar reușește să finalizeze procesul de vindecare prin anticorpi), se numește inflamație acută. Dacă inflamația este de durată și poate produce anumite probleme de sănătate este vorba de inflamație cronică.

Sistemul imunitar protejează organismul de agenții patogeni dar nu trebuie suprasolicitat. În momentul în care anumite infecții sau alergii alimentare produc suprasolicitarea sistemului imunitar, eficiența acestuia scade, iar anumite obligații ale sale chiar rămân nerealizate. Un exemplu ar fi îndepărtarea unui virus care a pătruns în organism.

inflamatie

Inflamația sistemică cronică afectează sănătatea organismului, poate provoca diferite afecțiuni în organism. Specialiștii în domeniul medical au asociat anumite simptome cu multe afecțiuni și boli grave. Astfel ei au ajuns la concluzia că boala sistemică este foarte nocivă pentru organism, deoarece crește riscul de diabet, atac cerebral, tensiune arterială ridicată, afecțiuni ale oaselor, boli cardiovasculare, boli inflamatorii, nivel ridicat de trigliceride, osteoporoză, artrită, Prakinson, boala Alzheimer.

Citește și:  Ce alegem pentru tratamentul afectiunilor: ceaiuri naturale sau medicatie alopata?

Astfel de inflamații sistemice acute produc boli care apar după o anumită vârstă dar pot duce și la apariția unor afecțiuni de tipul: acnee, alergii, depresie, boli de piele, astm, diferite tulburări ale sistemului nervos.

Sistemul imunitar are nevoie de o alimentație echilibrată și de timp să se refacă dacă a fost suprasolicitat și este slăbit. Persoanele care vor să fie mai puternice și sănătoase trebuie să-și consolideze sistemul imunitar al organismului. În acest fel în momentul când vor suferi inflamații cronice, sistemul imunitar va putea să intervină și să ajute la restabilirea sănătății. Medicii consideră că persoanele supraponderale au un risc mare de a suferi și de boli sistemice. Grăsimea corporală reprezintă țesutul adipos al corpului.

O parte din celulele acestui țesut sunt deteriorate și astfel sistemul imunitar își trimite celulele lui pentru ca să îndepărteze aceste resturi celulare și deci secretă substanțe reactive imunitare în plus care duc la sporirea inflamațiilor în acest țesut dar și în restul organismului. Deci se secretă mai multe substanțe inflamatoare cu cât există mai multă grăsime corporală. În concluzie, obezitatea crește riscul de inflamații sistemice cronice în organism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.