
Acest arbust, numit călin (Viburnum opulus) sau bulgăre de zăpadă, are proprietăți medicinale benefice și ajută la vindecarea organismului. Este cunoscut în medicina populară și este întâlnit în păduri, mai ales în zone umede, de deal, câmpie, alpine și subalpine. Are fructele de culoare roșie, care cresc sub formă de ciorchine. Sunt mici, rotunde, arată precum niste coacăze suculente. În interiorul fiecărui fruct există câte un sâmbure plat (care este chiar mai amar decât fructul). Florile sunt albe, înfloresc în luna mai.
Călinul este bogat în vitamina C
Planta este indicată pentru consolidarea sistemului imunitar. Celulele sistemului imunitar ale organismului vor funcționa mai bine datorită acestei plante bogate în vitamina C. În medicina tradițională se utilizează scoarța și ramurile tinere, acestea au și proteine, pectine, glucide, steroli, tanin, acizi, flavonoide, saponine și alte substanțe. Planta are efect sedativ, hipotensiv, astringent, cardiotonic, laxativ.
Fructele de călin
Se pot consuma în cantități mici, dar nu trebuie exagerat. Unele specii de Viburnum sunt comestibile (Viburnum opulus), altele nu se pot mânca. Prin urmare, consumul lor se face cu atenție, în doze mici. Cel mai indicat este să fie gătite, consumate sub formă de gem. Poți mânca 1-2 fructe mici proaspete pentru a vedea cum sunt, dar gustul lor poate fi prea acru și astringent.
Aceste fructe ajută la întărirea vaselor de sânge, la reducerea edemului. De asemenea, ele oferă și alte beneficii: sunt bogate în vitamine, îmbunătățesc starea mucoaselor și a mușchilor. Aroma lor este interesantă, gustul destul de acru și amar, dar se pot folosi la realizarea de piure, dulceață sau gem.
Înainte de a face un astfel de preparat din fructe și puțină apă, trebuie eliminați sâmburii pentru că sunt prea amari și deci, nu ar fi o idee bună să fie mâncați. Gemul din fructe cu tot cu sâmburi va fi mult mai amar și nu ar fi indicat de cansumat în exces. Gemul se pregătește astfel:
- Se pun fructele în puțină apă, într-un vas și se gătesc foarte puțin, la foc mic, cât să dea un clocot, timp de 15 minute
- Când apa este deja la temperatura de fierbere, fructele se pisează cu un zdrobitor de cartofi ca la piure, apoi se mai fierb puțin
- Sucul obținut se strecoară și se pune iar la fiert cu o cantitate egală de zahăr
- Se dizolvă zaharul în suc, la foc mic, se lasă să fiarbă încă 15 minute
- La final se pune gemul într-un borcan, care se închide ermetic cu un capac.
Gemul nu este foarte gros, este asemănător unui jeleu. Fructele au acțiune medicinală, ajută mai ales în calmarea crampelor, a durerilor menstruale și abdominale.
Desigur, scoarța arborelui este cea mai apreciată în medicina tradițională, ea are aceste efecte sedative și calmante a durerilor.
Fructele proaspete au vitamina B3 sau niacină. Această vitamină are numeroase beneficii:
- Ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge
- Este indicată în tratamentul aterosclerozei
- Protejează ADN-ul de mutații
- Previne dezvoltarea cancerului.
Ce spun cercetătorii despre acest arbust?
Există studii ale cercetătorilor care sugerează că fructele de călin se pot găsi în produse precum sucuri, marmelade, jeleuri, dulcețuri, băuturi fermentate. Fructele, coaja, frunzele și florile de călin au fost utilizate în medicina populară pentru tratamentul crampelor și durerilor menstruale, stomacale și renale, a ulcerului duodenal, a hipertensiunii arteriale, dar și a tulburărilor cardiace, tusei, răcelilor și nevrozei. Activitatea lor se datorează unor fitocompuși diferiți: fenolici, triterpenoizi, saponine, glicozide, iridoide și vitamine.
Studiile științifice arată că:
- Fructele au polifenoli cu proprietăți antioxidante puternice care ajută în prevenirea bolilor cronice, precum obezitatea și diabetul de tip 2
- Extractul din fructe de călin reduce stresul oxidativ și acumularea de lipide
- Fructele sunt o sursă alimentară de fitocompuși, acid clorogenic, quercitină, procianidine, cianidin glicozide, care reglează absorbția glucozei și a acizilor grași de către celulele intestinale.
Fructele nu se consumă în cantitate mare, ci în doze mici. Fructele sunt consumate și de numeroase specii de păsări și chiar de animale. Unii oameni folosesc la infuzie doar scoarța, nu consumă fructele acestui arbust.
Infuzia din scoarță de călin
Infuzia din plantă se bea caldă, după ce planta a fost infuzată în apă clocotită timp de 5 minute. Infuzia ajută digestia; se bea o jumătate de cană de infuzie pe zi.
Alte beneficii ale infuziei de călin:
- Are proprietăți astingente, antiinflamatoare și sedative
- Calmează menstruațiile dureroase
- Ajută în ameliorarea tulburărilor pe fond nervos
- Calmează crampele musculare și abdominale
- Ajută în tratamentul gastritei acide, tusei, transpirației excesive
- Este indicată în caz de colici, diaree, dureri de burtă, edem, dismenoree
- Ajută la reducerea tensiunii arteriale, la întărirea inimii și prevenirea infarctului
- Contribuie la relaxarea întregului organism afectat de stres, traume, emoții puternice.
Scoarța de călin este utilizată în medicină la realizarea unor preparate cu efect calmant și hemostatic.
Infuzia de călin nu este indicată persoanelor hipotensive pentru că scade tensiunea arterială.
Vezi aici un video despre călin (Viburnum opulus):