Intarirea oaselor: afla ce poti face

0
131
Intarirea oaselor afla ce poti face

Intarirea oaselor ar trebui sa ne preocupe inca de la o varsta frageda, deoarece, in acest mod, vom evita eventualele probleme pe care le vom putea avea odata ajunsi la anii batranetii, sa nu mai spunem ca, din nefericire, tot mai multi varstnici acuza osteoporoza. De fapt, stim ca este mult mai bine sa prevenim, decat sa tratam, cu atat mai mult cu cat, in cazul unor astfel de afectiuni, tratarea va fi foarte anevoiasa, daca va putea fi numita tratarea. Prin urmare, intarirea oaselor tine de prevenire, ori cel putin ar trebui sa tina, fapt care ar trebui sa ne intereseze inca din anii tineretii.

La inceputul vietii, parintii incearca sa ne indemne sa consumam alimente cat mai sanatoase, bogate in vitamine si calciu, ba chiar, unii ajung chiar sa ne impinga catre sport, tocmai din dorinta de a avea un organism sanatos si bine dezvoltat. Nimic mai benefic pentru sanatatea noastra, insa aceste obiceiuri trebuie mentinute pe tot parcursul vietii, indeosebi daca ne referim la obiceiurile alimentare. In definitiv, oasele sunt ceea ce calciul sau lipsa acestuia face. Nici o viata sedentara nu este recomandata, nici statul prelungit in picioare sau, si mai grav, statul prelungit pe scaun.

Este indicat ca, ori de cate ori lucram pe scaun, sa pastram o pozitie corecta a coloanei vertebrale, sa nu stam foarte aproape de monitorul calculatorului sau mult prea apropiati de foile de lucru. Pe langa faptul ca si ochii nostri vor avea serios de suferit, coloana vertebrala se va unduia usor.

Si totusi, vorbim de intarirea oaselor — un stil de viata adecvat contribuie in aceeasi masura ca si alimentatia bogata in vitamine si calciu, caci, dupa cum bine stim, nu numai alimentatia ne ajuta sa avem un organism sanatos, ci si altele. Insa chiar si asa, care sunt metodele pentru intarirea oaselor? Ori care sunt cele mai benefice vitamine si in ce alimente sa le cautam? Pentru intarirea oaselor, este recomandat sa cautam vitamina D, care poate fi gasita in brocoli, somon si in aproape toate produsele lactate.

Sa nu uitam, insa, ca alimentele de acest gen mult prea procesate ori gatite isi pierd din proprietati, drept pentru care, cel putin in cazul brocoliului, ar fi indicat sa-l consumam fiert, ca garnitura. Pe de alta parte, din nefericire, brocoli este o leguma nu foarte cunoscuta si apreciata deopotriva la noi in tara, tocmai din cauza lipsa unui gust bun. Cu toate acestea, este una dintre cele mai sanatoase legume.

intarirea oaselor
intarirea oaselor

Apoi, si produsele lactate trebuie consumate cat mai frecvent cu putinta, caci acestea ne vor conferi necesarul de calciu, ajutand, bineinteles, la intarirea oaselor. Si totusi, nutritionistii dar si medicii ne recomanda sa nu consumam alimentele bogate in calciu, cum sunt produsele lactate, in acelasi timp cu cerealele integrale, deoarece acestea din urma incetinesc asimilarea calciului de catre organism.

Citește și:  Cum scapi de indigestia de Craciun?

E drept ca, astfel, se darama putin mitul cerealelor cu lapte pe care cei mici le consuma in fiecare dimineata. Chiar si asa, trebuie sa tinem cont ca depinde foarte mult si ce fel de cereale consumam, fiind indicat sa le evitam pe acelea care contin foarte mult zahar. Totodata, putem consuma si alimente cunoscute pentru ca intaresc sistemul imunitar. Ceapa si usturoiul contin sulf, prin urmare ajuta la intarirea oaselor. Dar consumul acestor alimente nu inseamna neaparat ca ele vor ajuta intr-adevar la intarirea oaselor.

De pilda, daca nu ne mai privam, cel putin din cand in cand, de anumite obiceiuri nesanatoase, cum ar fi consumul excesiv de cafea sau consumul de bauturi carbogazoase dulci, calciul nu se va fixa pe oase, ci dimpotriva, va fi eliminat. Fosfatul din bauturile carbogazoase, despre care tocmai spuneam, duce la eliminarea calciului din organismul nostru. Ba mai mult decat atat, si proteinele au aceeasi actiune asupra asimilarii de catre organismul nostru a calciului, cu atat mai mult cu cat acestea provin din alimente nu foarte sanatoase.

Si bineinteles ca nu putem uita de importanta exercitiilor fizice, in definitiv, de exercitiile care ne pun la incercarea oaselor, care ni le solicita. Putem, spre exemplu, alerga de cel putin trei ori pe saptamana, aproape in orice moment al zilei, in functie de timpul de care dispunem. Si ridicatul greutatilor este indicat, mai ales in randul barbatilor, pe cand, femeile pot apela la dans pentru intarirea oaselor. Ba chiar, se poate pedala; pe langa faptul ca circulatia sanguina va fi mult mai buna, aceasta activitate va ajuta la intarirea oaselor.

Apoi, mai ramane cea din urma alternativa, si-anume suplimentele de calciu sau vitamina D. In acest caz, trebuie sa va asigurati ca, inainte de a lua, cereti ajutorul unui medic, care, in cel mai fericit caz, va depista problema si vi le va prescrie pe cele mai potrivite. Nu este indicat sa luam de unii singuri suplimente, sa le luam fara discernamant, ca si cum am consuma simple alimente. Tocmai de aceea, este mult mai sanatos sa luam vitaminele de care avem nevoie, calciul in mod natural, mai cu seama din alimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.