Isopul (Hyssopus officinalis) – Una dintre cele mai apreciate plante de leac

0
151

Isopul este o plantă medicinală cu denumirea științifică Hyssopus officinalis, cunoscută și cu numele de azob. Isopul vindecă peste 60 de afecțiuni: psihice, cardiovasculare, hepatice, respiratorii, neurologice, cancerigene, etc.

Navigare rapidă în articol:

  1. Puterea vindecătoare a isopului
  2. Isopul în medicina populară
  3. Isopul în gastronomie

1. Puterea vindecătoare a isopului

Isopul este apreciat din punct de vedere medicinal pentru prorprietățile sale:

  • antibacteriene, antivirale, antiseptice
  • astringente, carminative, antispastice
  • diuretice, digestive, expectorante, febrifuge
  • tonice, hipertensive, sedative.

Planta ajută în calmarea simptomelor produse de numeroase boli și în tratamentul multor probleme de sănătate, precum:

  • inflamație, lipsa poftei de mâncare
  • febră, tuse, răceală, guturai, indigestie vânătăi
  • oboseală, tensiune nervoasă, dureri de gât, răgușeală
  • infecții virale respiratorii, insomnie, tulburări de somn
  • hepatită, dischinezie, litiază biliară
  • hipertensiune arterială, stări neplăcute legate de stres.

Isopul conține elemente active și compuși importanți precum:

  • acid ascorbic, acid ursolic cu efect antiinflamator și de scădere a glicemiei
  • un compus flavonoid gesperedin care stimulează microcirculația sângelui
  • un bioflavonoid care tonifică pereții vaselor de sânge
  • un fenol cu proprietăți antibiotice naturale.

2. Isopul în medicina populară

Infuzie cu isop

Infuzia se realizează astfel: se adaugă o linguriță de isop uscat la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară și se bea.

Acest tratament oferă multe beneficii:

  • ajută la purificarea ficatului, scade hipertensiunea arterială
  • este un bun adjuvant în boli grave – ciroză hepatică, boli canceroase (se bea 3 căni de infuzie pe zi, timp de o lună)
  • stimulează apetitul alimentar și îmbunătățește funcția sistemului digestiv
  • este un bun remediu pentru problemele sistemului respirator, diabet, viermi intestinali
  • ajută în stimularea expectorațiilor, redresarea bronhiilor încărcate
  • este indicat în caz de bronșită, laringită, faringită, traheită, răgușeală, guturai, astm umed
  • combate inflamațiile, afecțiunile gâtului și a cavității bucale
  • elimină excesul de lichide din corp, ajută la detoxifierea organismului.

Ceai de isop

Se adaugă 2 linguri de isop la un litru apă fierbinte, se dă un clocot, se dă deoparte, se lasă timp de 10 minute să se răcească și se îndulcește cu o linguriță de miere. Acest ceai este recomandat pentru calmarea afecțiunilor gastrointestinale (ex. deranjul la stomac, balonarea). Poate fi utilizat pentru uz extern în cazuri de inflamații, răni, vânătăi, reumatism, gută. Ceaiul de isop stimulează vindecarea rănilor.

Băi cu apă caldă și infuzie de isop

Acest tratament ajută în ameliorarea reumatismului. Se realizeză astfel: la 2 litri de apă fierbinte se adaugă două mâini de frunze și flori de isop; se pot folosi și alte plante medicinale (lavandă, rozmarin, mentă, cimbru și maghiran); se fierbe 5 minute, se dă deoparte, se lasă la răcit 10 minute, apoi se adaugă în baia caldă. Se face baie la picioare timp de cel puțin 15 minute.

Pulberea de isop

Aceasta se obține prin măcinarea plantei uscate și ajută în cazuri de: astm, afecțiuni digestive, ciroză hepatică, flatulență, balonare, cancer.

Citește și:  Medicina naturistă - Vezi ce afecțiuni tratează planta colțul babei (Tribulus terrestris)

Se administrează un vârf de cuțit de pulbere de isop pe stomacul gol, sau înainte de masă, se ține sub limbă 5 minute, apoi se înghite cu apă. Tratamentul se face 14 zile și are acțiune decongestionantă asupra tractului respirator, antibacteriană, antiinfecțioasă și în plus, crește imunitatea organismului.

Macerat de isop

Acest macerat se prepară simplu, astfel: se iau 5-6 fire de isop, se spală, se taie mărunt cu un cuțit; se pune isopul într-un borcan, se adaugă apă de izvor (apa trebuie să acopere planta) iar apoi se lasă la macerat timp de 12 ore; la final, maceratul se strecoară și se poate folosi.

Maceratul de isop este apreciat în medicina populară deoarece:

  • ajută în ameliorare afecțiunior psihice, neurologice
  • calmează problemele digestive, durerile de stomac, flatulența, gastrita
  • ajută în combaterea depresiei, asteniei, nevrozei astenice, stărilor de nervi
  • este indicat în cazuri de schizofrenie pentru reducerea simptomelor.

Uleiul de isop are proprietăți antibacteriene

Acest ulei se realizează astfel: se pune un litru de ulei de măsline într-o oală, se adaugă flori și frunze de isop, astfel încât uleiul să acopere planta; se încălzește și se lasă să infuzeze timp de 30 minute; se lasă la răcit și apoi uleiul strecurat se adaugă în sticle de culoare închisă. În această infuzie de ulei se pot adăuga și alte plante – flori de lavandă și petale de trandafir pentru un plus și de aromă și proprietăți calmante. Cu cât se adaugă mai mult isop, cu atât uleiul este mai concentrat, va avea proprietățile acestei plante.

Uleiul isop se poate realiza și la rece, prin adăugarea plantei într-un borcan cu ulei de măsline. Se lasă apoi să stea 15 zile și se poate folosi.

Proprietăți uleiului de isop:

  • are efect antibacterian, astringent, cicatrizant, antiviral
  • sedativ, diuretic, expectorant, calmant
  • distruge infecțiile cu bacterii
  • Ajută în tratamentul multor boli.

3. Isopul în gastronomie

Isopul nu este doar o plantă medicinală. El este și un bun condiment apreciat în gastronomie. Planta se culege, se spală, se taie fin și se utilizează în salate, tocane, supe, mâncăruri din carne, friptură din carne de porc și vânat, lichioruri, tincturi. Fruzele tinere de isop sunt colectate în perioada înfloririi, ele au gustul puțin amar, picant și o aromă cu note de mentă și camfor. Frunzele se pot pune la uscat, iar apoi se folosesc în formă uscată de condiment. Isopul este bun în combinație cu mărar, busuioc, pătrunjel, mentă, țelină, fenicul, maghiran, cimbru.

Planta este contraindicată femeilor însărcinate sau care alăptează.

S-ar putea să te intereseze și articolul: Isopul-de-apă (Bacopa monnieri).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.