Uleiul de măsline – 8 beneficii pentru sănătate

0
891

Uleiul de măsline este recomandat în alimentația zilnică deoarece are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea obezității. Acest aliment este considerat cel mai sănătos ulei din lume. Află care sunt cele 8 beneficii pentru sănătate și cum se utilizează corect uleiul de măsline pentru a asimila din el toată gama de nutrienți în procent de 100%.

Navigare rapidă în articol:

  1. Uleiul de măsline extravirgin
  2. Uleiul de măsline – 8 beneficii pentru sănătate
  3. Cum se consumă corect uleiul de măsline

1. Uleiul de măsline extravirgin

Uleiul de măsline extravirgin este considerat cel mai sănătos aliment din lume. El este obținut din măsline (fructele măslinului) prin presare la rece. Conține acizi grași mononesaturați considerați ca fiind grăsimi sănătoase. Are antioxidanți ce protejează organismul împotriva deteriorării celulare (care poate cauza o serie de boli și probleme de sănătate).

Cercetările științifice au arătat că uleiul de măsline este într-adevăr foarte bun pentru organism, ajută în multe probleme de sănătate:

  • Poate reduce inflamațiile, depresia, bolile cardiace, demența
  • Ajută la scăderea în greutate.

2. Uleiul de măsline – 8 beneficii pentru sănătate

Uleiul de măsline conține substanțe antiinflamatoare, antioxidante și numeroși macro-nutrienți care demonstrează de ce acest aliment are atât de multe proprietăți benefice pentru sănătatea organismului uman.

Uleiul de măsline ajută la scăderea în greutate

Unii oameni au o concepție greșită despre uleiul de măsline, ei cred că acest aliment îngrașă. În realitate, nu este așa. Uleiul de măsline extravirgin ajută la pierderea în greutate la fel ca uleiul de nucă de cocos, sau uleiul de semințe de in. Aceste uleiuri au acizi grași sănătoși care ne ajută să slăbim și nicidecum să acumulăm kg în plus.

Aceste grăsimi sănătoase ajută procesul natural al organismului de a controla excesul de insulină din organism. Acest hormon este foarte important, pentru că este responsabil de scăderea nivelului de zahăr din sânge și prevenirea obezității. Un nivel normal de insulină ne ajută în controlul foamei și al anxietății și deci astfel putem combate tendința de a ne supraalimenta și de a acumula kg în plus.

Prin urmare o dietă care conține și grăsimi sănătoase (ex. salată asezonată cu ulei de măsline) este eficientă în scăderea în greutate. Nutriționiștii spun că o salată de acest fel, la micul dejun și una la prânz, poate accelera metabolismul și astfel se elimină mai ușor kg în plus. Cu siguranță, uleiul de măsline este un aliment care conține grăsimi sănătoase și de aceea trebuie folosit zilnic în salate.

Uleiul de măsline combate cancerul

Uleiul de măsline are un conținut bogat în antioxidanți, care ajută în prevenirea și combaterea cancerului. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, ceea ce este un mare avantaj pentru menținerea sănătății organismului. După cum se știe prea mulți radicali liberi pot provoca stres oxidativ ceea ce va cauza deteriorarea celulară și dezvoltarea multor boli sau chiar a unor forme de cancer.

Cercetătorii au demonstrat că antioxidanții din uleiul de măsline sunt cei mai buni antioxidanți naturali pentru organismul uman. Pentru a reduce riscul de cancer este indicat consumul în mod frecvent de măsline și de ulei de măsline extravirgin. Află de ce este bine să mănânci măsline în fiecare zi.

Oleocantal din uleiul de măsline

Conform unui studiu realizat de cercetători, uleiul de măsline extravirgin are oleocantal – un compus fenolic – care scade riscul de a dezvolta cancer. Acesta este un compus antimicrobian, antiinflamator, antioxidant, cu proprietăți protectoare împotriva cancerului.

Alte beneficii pentru sănătate ale uleiului de măsline ce conține oleocantal:

  • Poate ajuta în tratamentul melanomului, cancerului de colon, cancerului de ficat și a cancerului de sân
  • Ar putea reduce riscul de boală Alzheimer – o afecțiune neurodegenerativă care apare la oameni din cauza acumulării de beta-amiloid
  • Substanța oleocantal repară funcția barierei hematoencefalice (creier-sânge) prin anumite procese complexe.

Uleiul de măsline scade riscul de cancer de sân

Conform unui studiu realizat de cercetătorii italieni în 2005, pe un număr de 2500 de femei, uleiul de măsline poare reduce riscul de cancer de sân. Cercetările au arătat faptul că aceste femei au un risc mult mai mic de a face cancer de sân datorită consumului de ulei de măsline.

Uleiul de măsline combate depresia și anxietatea

Acest aliment este foarte sănătos pentru organism și are proprietăți antiinflamatorii. Oamenii de știință au constatat faptul că uleiul de măsline ajută în combaterea dezechilibrului hormonal. S-a observat că o dietă scăzută în grăsimi sănătoase are legătură cu o creștere a riscului de afecțiuni precum sunt depresia și anxietatea. Se pare că în acest caz, creierul este lipsit de neurotransmițători de fericire – serotonină sau dopamină. Prin urmare, oamenii care nu consumă grăsimi sănătoase pot avea stări de depresie și de anxietate.

Specialiștii recomandă oamenilor o dietă cu grăsimi sănătoase, deoarece astfel creierul poate funcționa corect. În plus, acest lucru ajută și în claritatea gândirii, îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare. Prin urmare, uleiul de măsline este considerat un aliment sănătos, foarte bun pentru creier.

Aportul de grăsimi mononesaturate și polinesaturate reduce riscul de depresie și anxietate. Aportul de grăsimi trans nu este bun pentru sănătate, poate crește riscul de crize de depresie la oameni.

Uleiul de măsline combate demența

Uleiul de măsline extravirgin are grăsimi sănătoase, mononesaturate, care sunt asociate cu o sănătate mentală bună. Acest aliment poate combate anumite boli ce apar odată cu înaintarea în vârstă, cum ar fi de exemplu demența.

Citește și:  Vitamina B6 - sursa de echilibru si buna dispozitie

Uleiul de măsline are proprietăți antibacteriene

Acest aliment are numeroși nutrienți care pot ajuta în uciderea unor bacterii dăunătoare, ca de exemplu H. Pylori (care este în stomac și poate cauza gastrită, ulcer sau cancer de stomac). Uleiul de măsline se folosește în medicina populară la vindecarea rănilor și îngrijirea pielii.

Uleiul de măsline este un remediu împotriva bacteriilor.

Studiile cercetătorilor au arătat că prin consumul zilnic a 30 mg de ulei de măsline se poate elimina cam 10-40% din infecția produsă de bacteria H. Pylori.

Oamenii de știință au studiat acest lichid și au spus că ar putea fi chiar o alternativă la antibioticele comune. El are proprietăți antimicrobiene și ajută împotriva rezistenței bacteriene. În plus, uleiul are proprietăți antiinflamatorii, efecte antitumorale și alte beneficii pentru sistemul cardiovascular. Prin urmare, este foarte bun pentru sănătate, trebuie să fie folosit în gastronomie.

Specialiștii de la Institutul de Bioinginerie din Catalonia și Universitatea din Granada – Spania – au creat două substanțe antimicrobiene puternice derivate din uleiul de măsline, din acidul oleanolic și acidul măslinic. Ei au studiat efectul acestor antimicrobiene asupra bacteriei Staphylococcus aureus (care este vinovată de infecțiile nosocomiale din spitale). Rezultatele cercetărilor au arătat că proprietățile antibacteriene ale acestor compuși derivați depășesc pe cele ale compușilor originali. Activitatea lor a fost testată doar în vitro; se dorește continuarea cercetărilor pentru a se găsi alternative bune la antibioticele comune (vezi mai multe pe rtve.es).

Află de ce este bine să ne îngrijim pielea cu ulei de măsline 100% natural.

Uleiul de măsline previne îmbătrânirea prematură a organismului

Cercetătorii au demonstrat că uleiul de măsline întârzie îmbătrânirea organismului. Deja se știe faptul că dieta mediteraneană bogată în ulei de măsline a fost asociată cu o longevitate crescută și cu un risc redus de boli grave – Parkinson, Alzheimer, cancer, boli de inimă. Acest aliment organic încetinește procesul de îmbătrânire, la nivel celular și molecular. De aceea, nutriționiștii recomandă dieta ce include măsline și ulei de măsline extravirgin.

Acest produs natural are antioxidanți care ajută în activarea unei gene ce încetinește îmbătrânirea și reduce stresul oxidativ celular. Antioxidanții din ulei suprimă activitatea genelor din efectul wartburg, acesta fiind un proces care are legătură cu dezvoltarea cancerului.

Conform unui articol din 2016,  componentele din uleiul de măsline au proprietăți antioxidante și capacitatea de a preveni îmbătrânirea prematură a organismului.

Uleiul de măsline poate trata artrita reumatoidă

Dintre bolile autoimune, artrita reumatoidă afectează un număr foarte mare de oameni din toate țările lumii. Această boală are simptome foarte neplăcute care pot fi calmate cu ajutorul nutrienților din ulei de măsline. Produsul are proprietăți foarte bune care ajută în reducerea proceselor inflamatorii. De asemena, uleiul poate reduce stresul oxidativ ce apare în cazuri de artrită reumatoidă.

Specialiștii recomandă combinarea lui cu ulei de pește. Ambele produse sunt foarte eficiente în tratarea acestei boli, au acizi grași Omega și proprietăți antiinflamatorii. S-a făcut un studiu, prin care s-au combinat aceste două uleiuri și s-au folosit la persoane care sufereau de artrită reumatoidă. Rezultatele au arătat faptul că această combinație ajută în reducerea durerii la mâini, îmbunătățește flexibilitatea încheieturilor, reduce rigiditatea mâinilor dimineața.

Recomandarea specialiștilor este de a nu elimina consumul de ulei de măsline din dietă, dacă se dorește scăderea riscului de artrită. Acest ulei curăță ficatul și menține sănătatea organismului.

3. Cum se consumă corect uleiul de măsline

Având în vedere toate aceste beneficii ale uleiului de măsline este bine să vă asigurați că ați cumpărat produsul potrivit și nu un produs contrafăcut. Cel mai bun pentru consum este uleiul de măsline extravirgin. Acesta dacă este de cea mai bună calitate va fi bogat în antioxidanți ce pot combate atacul nociv al radicalilor liberi din organism. Nutriționiștii recomandă introducerea uleiului de măsline în dieta zilnică.

Potrivit specialiștilor: „uleiul de măsline de calitate superioară, cu un conținut ridicat de oleocantal, are un gust puternic, puțin amar și înțepător, ca de piper.” El trebuie stocat corect, în sticle de culoare închisă, astfel rezistă mai mult timp. În caz contrat, el trebuie consumat rapid, pentru că grăsimile din el se pot degrada destul de rapid.

Uleiul de măsline extravirgin trece prin teste chimice și teste care acționează ca indicatori ai calității. Pentru a se produce un ulei de măsline de calitate sunt importante toate etapele procesului, pentru obținerea și păstrarea calității acestuia: culesul măslinelor la timp, prelucrarea fructelor, ambalarea uleiului și distribuirea spre consumator cât mai repede.

Întotdeauna, când se consumă ulei de măsline, el nu trebuie folosit la temperaturi ridicate, pentru că atunci își pierde din proprietăți și are efect contrar. În concluzie, nu este bine să se folosească ulei de măsline la prăjit în tigaie.

Specialiștii au spus că „atunci când uleiul este expus la temperatură ridicată, acesta se descompune în produse secundare de degradare, cum sunt anumiți compuși polari, ce pot fi dăunători sănătății în sensul că pot avea legătură cu dezvoltarea unor afecțiuni neurodegenerative, precum Parkinson și Alzheimer.” (află mai multe pe oliveoiltimes.com).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.