Jatoba (Hymenaea courbaril), plantă folosită în medicina tradițională

0
584
Jatoba (Hymenaea courbaril), plantă folosită în medicina tradițională

Jatoba este o plantă de selvă, lemnoasă, care este folosită în medicina tradițională. Are aspectul unui copac care crește înalt de cel mult 30-40 m și este numit și cireșul brazilian. Este de origine din America Centrală și de Sud, din Indiile de Vest. Alte denumiri ale acestei specii sunt: jatai vermelho, alga, jutaby, locust, algarrobo.

Frunzele sunt mari, de 7-8 cm, florile albe și fructele alungite de 15 cm. Fiecare fruct are în interiorul coajei semințe sferice. Diametrul trunchiului de jatoba ajunge la 1,1-1,5 m, lemnul este dur, iar scoarța este maronie-roșiatică. Rășina sa este lipicioasă, portocalie, se transformă în chihlimbar.

De la jatoba se folosește în scop terapeutic coaja, fructele și frunzele. Acestea conțin substanțe chimice: epicatechină, cariofilen, deltacadinen, betasitosterol. Jatoba are proprietăți terapeutice, combate infecțiile fungice, bacteriene, inflamațiile și atacul radicalilor liberi.

Este folosit ca remediu pentru bronșite, astm, infecții fungice, artrite, prostatite, candida, infecții ale vezicii urinare, bursite. Scoarța de jatoba este utilizată în realizarea unor medicamente homeopatice pentru tratamentul unor afecțiuni digestive, a unor probleme de circulație ale sângelui, de scădere a poftei de mâncare. Frunzele de jatoba au efect hipoglicemiant foarte bun.

Citește și:  Remedii naturale din plante pentru tratarea diverselor afecțiuni

Indienii foloseau rășina de jatoba în tratamentul reumatismului. Decoctul era un bun tratament pentru bolile fungice, iar tinctura ajută în ameliorarea simtomelor bolilor pulmonare. Lemnul de jatoba este folosit la fabricarea parchetului, podelelor, mobilierului, ramelor de tablouri, a instrumentelor muzicale, structurilor din lemn, tâmplărilor de exterior, panourilor, ustensilelor din lemn, produselor sculptate, în strungărie, pentru scări, etc. Semințele sunt utilizate pentru realizarea unor coliere și alte decorațiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.