Cum apare dezechilibrul de radicali liberi în organism și care sunt efectele acestuia

0
222
Cum apare dezechilibrul de radicali liberi în organism și care sunt efectele acestuia

Producerea de radicali liberi este stimulată de factorii externi – fumatul, poluarea, radiațiile, expunerea la soare. Anumiți poduși din alimente (grăsimile) favorizează producerea de radicali liberi. Prin activitatea metabolică rezultă în mod normal o cantitate de radicali liberi care sunt produși prin activarea sistemului imunitar în timpul unei infecții sau afecțiuni gripale, când facem efort intens, ne extenuăm sau consumăm prea multă hrană.

Prin apariția dezechilibrului de radicali liberi în organism se deteriorează sănătatea

O cantitate prea mare de radicali liberi poate produce deteriorarea celulelor și a ADN-ului. Pentru echilibrarea radicalilor liberi în organism trebuie un aport suficient de antioxidanți. Astfel, prin intermediul acestor substanțe se previne îmbolnăvirea organismului, deoarece ele ajută la combaterea efectului nociv al radicalilor liberi, acela de distrugere a celulelor sănătoase. În plus antioxidanții au efect de regenerare celulară, în urma procesului de distrugere început prin activitatea radicalilor liberi.

Pentru menținerea sănătăți trebuie să consumăm alimente bogate în antioxidanți, deoarece organismul își produce antioxidanții proprii, însă nu întotdeauna în cantitate suficientă. În mod normal organismul ar trebui să reușească să se apere împotriva radicalilor liberi prin antioxidanții proprii produși în mod natural, însă având în vedere fatorii exteriori (poluarea, alimentația nesănătoasă, bolile, efortul intens) care contribuie la creșterea în exces a numărului de agenți toxici și radicali liberi, se înțelege că rezervele de antioxidanți sunt insuficiente.

Citește și:  Dieta cu pepene galben te ajuta sa slabesti 4-5 kg in 7 zile

Alimentația trebuie să fie bogată în legume și fructe, deoarece acestea sunt sursele de antioxidanți. Prin aportul de vitamina C, betacaroten, vitamina E și antioxidanți se consolidează sistemul imunitar, se limitează activitatea radicalilor liberi și se reduc inflamațiile din organism. Vitamina C este un antioxidant cu cel puțin 300 de funcții metabolice în organism. Dintre acestea cele mai importante sunt cele de creștere și refacere a țesuturilor. Vitamina E combate radicalii liberi periculoși din membrana celulelor. Vitamina C distruge radicalii liberi din fluidele biologice.

Vitamina C se găsește în citrice, legume verzi, fructe de pădure, avocado, sparanghel, coacăze negre, varză, sfeclă verde, frunze de păpădie, alge brune, mango, lămâie, grapefruit, papaya, pepene galben, broccoli, portocale, ceapă, măceșe, ardei grași, mazăre verde, etc.

Vitamina E poate fi luată din surse precum sunt: avocado, verdețuri cu frunze de culoare închisă, uleiuri vegetale presate la rece, cereale integrale, alge. Vitamina E apare în ulei de rapiță, ulei de floarea-soarelui, ulei de soia, ulei de porumb, ulei de măsline, arahide, alune de pădure, migdale, grâu, germeni de grâu, orez brun, alge roșii și altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.