Jujuba – medicamentul asiatic natural

0
178

Fructul de jujuba
Fructul de jujuba

Jujuba reprezinta o specie de curmal din Asia pretuita pentru fructele sale. In mod natural, acest copac umbros se gaseste in Orientul Mijlociu, insa se cultiva si in zone din China, Coreea si sud-estul Europei. Acest arbore foios poate atinge inaltimi de 10 metri si are ramuri cu tepi. Frunzele sunt ovale de culoare verde stralucitor si margini zimtate. Florile sunt mici cu cinci petale galben-verzulii. Fructul este reprezentat de o drupa ovala, comestibila, verde cand este necoapta si care are consistenta si gustul marului, maturandu-se catre culoarea purpurie intunecata si zbarcindu-se.

Jujuba se cultiva in Asia inca de acum 11 milenii, tolereaza temperaturile schimbatoare foarte bine, insa necesita veri toride si hidratare excesiva pentru a face fructe mari. Specia tolereaza bine si iernile cu temperaturi scazute, pana la -15 grade C. De aceea aceasta specie se gaseste atat pe dealui, munti, pe campii si in stepe sau pe malul marii.

Acest copac este cultivat pentru folosinte culinare si medicale. Fructul este folosit in medicina traditionala chinezeasca si coreeana, acolo unde se crede ca amelioreaza stresul si are efect antifungic, antiulceros, antiinflamator, sedativ, antispastic, contraceptiv, hipotensiv, antinefiric, cardiotonic, antioxidant, imunostimulant si vindecator.

Citește și:  Plante medicinale - Sanziene (Galium)

Planta poate ajuta la dificultatile de memorie hipocampala. Fructul este util in constipatia cronica, dupa cum s-a demonstrat in urma unor teste. In medicina persana, jujuba este folosita in tratarea racelii si gripei in combinatie cu alte ierburi medicinale. Zizifina, o enzima a fruzei de jujuba, suprima abilitatea de a percepe gustul dulce la oameni. Fructul mucilaginos relaxeaza gatul, iar decoctul este folosit pentru tratarea durerilor de gat.

Se spune ca mirosul dulce al jujubei ii face pe tineri sa se indragosteasca, astfel ca baietii din regiunile Himalaya si Karakoram isi pun flori la palarie sa atraga fetele. In ceremonia casatoriei traditionale chinezesti, jujuba este plasata in camera tinerilor casatoriti pentru a aduce noroc si fertilitate. Frunzele plantei tin mustele si tantarii la distanta, oferind un miros placut intregii camere. Vietnamezii consuma fructul crud, cules de pe ramuri, sau il folosesc in prepararea deserturilor, a bauturilor sau mierii. Coreenii folosesc lemnul de jujuba pentru a face un instrument de suflat traditional.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.