Arborele de camfor (Cinnamomum camphora) este un arbore mereu verde, inalt de pana la 30 m, originar din Asia. Este cunoscut si sub denumirea de camfora si face parte din familia Lauraceae. Astazi se cultiva mai ales in India, Africa si Florida.
Arborele are frunzele ovale, alungite, lucioase, prevazute cu puncte semitransparente. Florile sunt mici, foarte parfumate, de culoare alba, galbuie sau alba-verzuie. Fructele sunt drupe rosii in care se afla cate un singur sambure. Arborele de camfor traieste 2 000 de ani.
Cand arborii ating 60 de ani se taie, iar tulpinile se aschiaza si se distileaza in cazane cu aburi de apa, obtinandu-se astfel uleiul de camfor.
Utilizarea camforului
Celebrul explorator Marco Polo scria ca uleiul de camfor este utilizat de chinezi ca medicament, dar si la imbalsamarea persoanelor decedate.
Uleiul de camfor are proprietati respiratorii, cardiostimulente, revulsive si rubefiante.
Camforul este renumit pentru insusirile sale antireumatice si antimicrobiene.
Astazi nu se mai foloseste uleiul de camfor pentru uz intern, desi cu multi ani in urma era folosit in mod obisnuit.
Alcoolul camforat – Se obtine din 10 g camfor la 90 g alcool de 90º, se pune intr-o sticla inchisa ermetic si se agita pentru omogenizare.
Unguentul de camfor – Se obtine din 10 linguri de untura de porc, 1-2 linguri de alcool de 96º si 10 g de cristale de camfor. Se amesteca intai alcoolul sau camforul, apoi se pune si untura si se amesteca totul pana se obtine o compozitie omogena.
Bronsita – Se fac frectii pe spate, pe piept cu alcool camforat sau ulei de comfor. Ambele au un miros puternic specific.
Mancarimile de piele – Se calmeaza facandu-se un masaj local cu ulei camforat.
Astmul – Se maseaza regiunea toracica cu unguent camforat amestecat cu cateva picaturi de ulei volatil din menta si astfel respiratia devine mai usoara, caile respiratorii sunt eliberate.
Artrita, reumatismul – Se foloseste uleiul de camfor pentru uz extern, facandu-se masaje pe locurile dureroase cu ulei sau cu alcool camforat.
Pentru uz intern se utilizeaza pulberea de camfor, in doze mici de 0,3-1 g, de cateva ori pe zi, sau emulsie de camfor preparata din 1-3 g de pulbere la 200 ml apa. Aceste preparate stimuleaza inima, au propietati sedative, antireumatice, analgezice, hipotermice.
Pentru barbatii care au probleme de dinamica sexuala se recomanda cate o lingurita mica de alcool camforat, de 4 ori/ zi.
Durerile de dinti – Emulsia de camfor are efect analgezic.
Inlatura moliile – Pulberea de camfor amestecata cu piperul negru macinat combate moliile. Acest amestec se pune pe o farfurie mica in sifonier.
Camforul este folosit in medicina veterinara ca antiparazitar, pentru uz extern contra paduchilor la animalele mari. De asemenea, este folosit pentru uz extern, cu actiune antiseptica si calmanta in colici la cai.