La ce varsta vine ciclul?

1
3051

La ce varsta vine ciclul? – Este o intrebarea care preocupa pe orice tanara adolescenta. La majoritatea fetelor menstruatia isi face aparitia intre 11-15 ani, iar varsta medie este la 13 ani. Desigur ca exista si cazuri cand unele fete chiar daca nu sunt apte din punct de vedere psihologic, sunt apte din punct de vedere fiziologic, la ele ciclul menstrual incepe de la 9-10 ani. In alte cazuri tinerele pot avea o dezvoltare armonioasa, dar totusi nu ating o maturitate deplina a organelor pelviene – ceea ce face ca menstruatia sa apara la varsta adolescenta tarzie la 18-19 ani.

Debutul menstruatiei este perfect normal pentru orice fata, iar varsta de debut este influentata de o serie de factori: greutate, inaltime, dieta. Normalitatea tine de fiecare femeie in parte, iar acest ,,normal” al ei se schimba in cursul vietii. Astfel orice femeie percepe ciclul menstrual intr-un anume fel la 13-14 ani si altfel la 25 de ani si asa mai departe.

Prima zi de ciclu menstrual este prima zi cand apare scurgerea din vagin. Astfel ciclul menstrual tine din aceasta prima zi si pana in prima zi a ciclului urmator. Desigur ca durata ciclului menstrual este in functie de fiecare femeie in parte. In majoritatea cazurilor durata este de 28 de zile, nu poate fi mai mica de 21 de zile, dar nici mai mare de 35 de zile. Durata de sangerare menstruala este de 2-7 zile, in cazurile cand este mai mare sau mai mica am putea spune ca ceva nu este in regula, situatia nu mai este normala si trebuie apelat la un medic ginecolog.

Citește și:  Copiii mamelor adolescente au o greutate mai mica si performante mai scazute in scoala

La-ce-varsta-vine-ciclul-1.jpgIn aceasta perioada femeile au anumite stari la schimbarile hormonale ciclice, pot avea stari de buna dispozitie, dar de asemenea pot avea stari de depresie sau tensiune inainte de ciclu. In cursul unui ciclu apar schimbari fizice si mentale de aceea fiecare femeie trebuie sa-si recunoasca aceste stari si sa-si tina un calendar al acestor zile menstruale, pentru a a-si intelege mai bine o anumita stare care apare in perioada respectiva.

In cursul unui ciclu in mod normal o femeie nu ar trebui sa simta durere foarte mare, ci doar o senzatie de disconfort in zona abdomenului sau cea lombara. Totusi o parte din femei acuza senzatii dureroase si destul de neplacute si sunt tentate sa recurga la pastile de calmare a durerii. Un alt aspect care trebuie avut in vedere este volumul de sange care se pierde, acesta variaza intre 20-80 ml, in mod normal menstruatia nu trebuie sa fie nici prea abundenta, dar nici foarte putina.

Anumite boli sau chiar unele situatii de stres pot duce la dereglari menstruale, deseori ciclul menstrual poate sa intarzie sau chiar sa lipseasca. Lipsa de regularitate a ciclului este permisa o anumita perioada de timp, la inceput, dupa prima luna de la aparitia ciclului. Aceasta perioada poate fi de un an sau chiar un an si jumatate.

1 COMENTARIU

  1. salut ma numesc marela si am 10 ani si de ceva timp imi curge acea secretie alba si lipiciosa inseamna ca o sami apara ciclu mentrual va rog raspundeti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.