Durerile menstruale sunt simptome experimentate de toate femeile și apar inainte de debutul menstruației în zona pelviană și a abdomenului, dar și pe timpul acesteia. Intensitatea durerilor este variabilă, ele se simt mai ales în zona inferioară a abdomenului și în spate.
În general cu vârsta aceste dureri sunt mai reduse, uneori surde, ca o presiune la nivelul abdomenului, însă, cert este că ele produc un discomfort neplăcut la femei. Pentru calmarea durerilor menstruale se pot încerca o serie de exerciții fizice care pun în mișcare mușchii pelvisului și abdomenului. Acestea se fac încet, nu brusc, pentru a nu crește sângerarea.
Te așezi pe sol, pe o saltea de gimnastică. Ții spatele cât mai drept și picioarele depărtate. Piciorul stâng îl ții întins iar cel drept îl îndoi din genunchi astfel încât cu talpa ajungi în zona interioară a copsei stângi. Îndoi bustul spre partea laterală stângă și prinzi laba piciorului întins cu mâna stângă. Cu brațul drept te sprijini în față. Revii la poziția inițială și execuți exercițiul și spre partea cealaltă. Mișcările se fac ușor, fără a te forța prea tare. Se repetă exercițiul de 4-6 ori.
Stai pe sol, pe o saltea de gimnastică și ridici partea superioară a corpului. Piciorul drept îl ții întins iar cel stâng îl îndoi din genunchi iar cu talpa ajungi în zona interioară a coapsei drepte. Te apleci ușor în față astfel încât să atingi cu mâinile talpa piciorului întins. Menții această poziție timp de 10 secunde. Apoi revii la poziția inițială, te relaxezi câteva secunde și realizezi această mișcare de aplecare și spre celălalt picior.
Stai în genunchi pe o saltea de gimnastică. Te lași pe picioare și te apleci cu partea superioră a corpului în față, ții mâinile întinse și atingi cu palmele solul. Faci acest exercițiu încet fără mișcări bruște. Revii la poziția inițială și repeți exercițiul.
Stai ghemuit pe sol, pe o saltea de gimnastică. Duci brațele la spate și rotești corpul spre partea laterală stângă. Menții poziția timp de 10 secunde, apoi revii la cea inițială. Repeți exercițiul spre partea cealaltă, deci rotești corpul spre dreapta și menții iar corpul fix timp de 10 secunde. Privirea este în sus, tălpile sunt goale, puțin depărtate și paralele, pentru a-ți menține bine echilibrul corpului.
Stai în genunchi pe sol, pe o saltea de gimnastică pentru a fi mai comod. Te apleci în față și te sprijini cu palmele pe sol. Capul îl ții sus, privirea înainte și spatele drept. Apleci capul în față, curbezi spatele cât mai mult și menții poziția tinp de 10 secunde. Apoi revii la poziția inițială, te relaxezi puțin și repeți mișcarea iar, fără a forța corpul.
Stai pe spate, pe o saltea de gimnastică. Ții mâinile întinse astfel încât să formeze un unghi de 90 de grade cu părțile laterale ale corpului, capul și umerii trebuie să fie relaxați. Ridici picioarele îndoind genunchii și te sprijini cu tălpile pe saltea. Înclini genunchii spre dreapta până ce atingi cu ei solul, menții poziția 10 secunde, apoi revii la cea inițială, înclini genunchii spre stânga tot până atingi solul cu ei și revii la poziția inițială. Repeți exercițiul de câteva ori, mișcările trebuie să fie lente.