Legume si plante medicinale – Clopoteii (Campanula rapunculus)

0
1315
Legume si plante medicinale - Clopoteii (Campanula rapunculus)

Clopoteii (Campanula rapunculus) sunt plante perene care au aparut pentru prima oara in Europa si fac parte din familia Campanulaceae. Numele plantei vine de la forma florilor ei, iar in limba latina cuvantul campanula inseamna clopotel. Aceste plante ajung pana la inaltimea de 0,8 m si cresc in padurile de foioase, la altitudini cuprinse intre 150-2000 m, mai ales in locuri umbrite si pe terenuri nisipoase si calcaroase, dar si in zonele cu vita-de-vie sau pe garduri vii.

Tulpina plantei este subtire, inalta si acoperita de perisori fini, care ii creeaza un aspect pufos. De-a lungul ei apar din loc in loc frunzele ovale si lanceolate, de culoare verde-deschisa, cu marginile usor ondulate si varful rotunjit. Pe ramificatiile tulpinei apar florile mari si violete, care au forma unor clopotei, prezinta fiecare cate 5 petale cu marginile ascutite si frumos curbate spre exterior. Fructele acestei plante sunt sub forma unor capsule care contin mai multe seminte. Clopoteii infloresc in lunile iunie-august.

Anumite parti ale plantei – frunzele, radacina si florile se pot consuma imediat ce au fost culese, proaspete, sau se pot usca in locuri bine aerisite, curate si apoi pastrate in saculeti de panza sau de hartie.

In tarile din Europa aceasta planta este folosita in gastronomie. De la ea se culeg frunzele mai ales in perioada lunilor aprilie-mai, inainte de inflorire, deoarece dupa ce trece primavara acestea devin mai tari si mai atoase. Frunzele de clopotei se folosesc in salatele de cruditati, ele au gustul asemanator cu salata verde.

Citește și:  Chimionul are proprietati unice, suprima procesele de degradare si fermentare din organism

Campanula rapunculus

Trebuie folosite frunzele mai mici care cresc in partea de sus a tulpinii deoarece au gustul mai dulceag si mai placut, cele care apar in partea de jos a tulpinii sunt mari si amare. La aceasta planta si radacina este comestibila, ea se consuma cruda sau gatita. Radacina de la clopotei se poate fierbe si se consuma in amestec cu alte legume – morocov, telina etc.

Clopoteii sunt folositi si in medicina traditionala ca plante medicinale datorita proprietatilor lor digestive, racoritoare, diuretice, antiinflamatoare, astringente si laxative. De asemenea foarte important este ca radacina, florile si frunzele plantei contin vitamina C, saruri minerale, tanin, acid galic, substante flavonoide.

Radacina plantei contine inulina si amidon, de aceea se recomanda persoanelor care sufera de diabet. Inulina este o anumita oligozaharida ce contine fructoza si care are un impact asupra glicemiei, de aceea poate fi administrata diabeticilor sau altor persoane care au alte afectiuni cu probleme ce tin de nivelul zaharului in sange.

Infuzia din frunze si flori de clopotei este folosita pentru gargara, in tratarea unor afectiuni ale gatului. De asemenea frunzele si florile pot fi utilizate sub forma de cataplasme aplicate local pentru tratarea negilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.