Coriandrul (Coriandrum sativum) si proprietatile sale medicinale

0
769
Coriandrul (Coriandrum sativum) si proprietatile sale medicinale

In Orientul Mijlociu, in special in India, creste mult o planta mica, cu o inaltime de cca. 45 cm, numita Coriandrul (Coriandrum sativum). Ea apare de asemenea si in sud-estul Europei si face parte din familia Apiaceae.

Este o planta erbacee, anuala, care apare in stare cultivata sau salbatica. Are radacina subtire si pivotanta, tulpina fina si de forma cilindrica, frunzele lucioase, cu un colorit verde-deschis. Florile sunt foarte mici, grupate intr-o inflorescenta de forma unei umbrelute, iar culoarea lor variaza, poate fi galbena, alba, roz sau violacee.

Perioada de inflorire este la inceputul verii. Fructele sunt diachene sferice si au culoarea galbena-maronie. La noi in tara planta apare mai ales in Campia Olteniei, Campia Baraganului, Podisul Dobrogei si Campia Covurluiului. In popor are mai multe denumiri, ca de exemplu: coleandra, chimen, anason, buruiana pucioasa, iarba puturoasa, ienupar. Deoarece aceasta planta emana un miros nu foarte placut este indicat ca ea sa nu fie cultivata in apropierea locuintei.

De la aceasta planta se recolteaza frunzele si semintele, care au un gust dulce-iute-amarui si un continut de uleiuri, vitamina C si tanin. Frunzele de coriandru se pot folosi proaspete sau dupa ce au fost uscate in locuri curate si bine aerisite. In stare uscata se pastreaza in saculeti din hartie. Semintele de coriandru trebuie uscate bine, stocate in borcane inchise ermetic si tinute la intuneric.

Utilizarea coriandrului

Frunzele de coriandru au in corp un efect racoritor.

Din aceasta planta, respectiv din semintele ei se produce un condiment care este folosit pe scara larga in toata Europa si in tarile estice – China, Japonia si India. Acest condiment nu poate fi stocat pe o perioada foarte lunga de timp din cauza faptului ca isi pierde aroma destul de repede.

Planta este intrebuintata atat in medicina umana cat si in medicina veterinara. Pentru uz intern este folosita sub forma de ceaiuri, tincturi si decocturi.

Pasta preparata din frunze de coriandru vindeca inflamatiile cauzate de otrava. Este indicata persoanelor care sufera de reumatism si dureri articulare.

Zeama din frunze de coriandru amestecata cu putin otet ajuta la reducerea umflaturilor pe zona pe care a fost aplicata. De aseamenea ajuta la oprirea sangerarilor nazale.

Sucul din frunze de coriandru are un efect ametitor, exact cu cel produs de excesul de vin.

Persoanele care sufera de hemoroizi se pot vindeca printr-un tratament facut cu apa in care s-a lasat la inmuiat peste noapte frunze de coriandru. Se bea un pahar pe zi.

coriandrul

Semintele de coriandru au un bun efect asupra inimii, ajuta la intarirea sistemului imunitar. Ajuta in cazuri de paranoia sau epilepsie, amelioreaza crampele, inlatura gazele si indeparteaza secretiile pulmonare in exces.

Citește și:  Sunt ridurile o problemă reală pentru tine? Iată o listă cu nutrienți eficienți pentru combaterea ridurilor

Durerile cauzate de colici pot fi ameliorate cu ajutorul unui amestec din pulbere de frunze de coriandru si zahar candel.

In tratamentul viermilor intestinali se recomanda un gram de pulbere de coriandru amestecat cu putin alcool.

Coriandrul ajuta in scaderea febrei, in stimularea poftei de mancare, in indepartarea senzatiei de sete sau de voma.

Niciodata nu trebuie consumat coriandru in cantitati mari, deoarece este periculos pentru persoanele care sufera de astm, de asemenea poate genera probleme menstruale la femei, sau poate scadea potenta la barbati. Esenta de coriandru folosita in cantitate mare poate provoca probleme renale, gastro-intestinale si nervoase. Trebuie folosita intotdeauna la recomandarea medicului.

Coriandrul este cea mai importanta planta din care se produce ulei volatil. Din fructe se extrage uleiul eteric care este folosit in industria parfumurilor, a sapunurilor, textila si in medicina. Din uleiul eteric se obtin anumite substante care au miros deosebit de placut: geraniolul cu miros de trandafir, d-linalolul cu miros de lacramioare, hidroxicitranelolul cu miros de crin, citratul cu miros de lamaie, ionina si metilionina cu miros de violete.

Nu trebuie uitat faptul ca uleiul eteric este utilizat si la aromatizarea mezelurilor, a unor produse de cofetarie si a lichiorurilor.

In America, China, Japonia si India frunzele de coriandru sunt folosite ca si patrunjelul, pentru gustul sau amar si picant.

In India si tarile arabe coriandrul este folosit la obtinerea pudrei-condiment curry, sau a sosului indian chutney.

In bucataria europeana frunzele uscate de coriandru se folosesc la aromarea si condimentarea unor preparate culinare din peste, carne, la tocanite, muraturi, garnituri de legume si prepararea unor bauturi.

Aroma de coriandru este atat de puternica incat poate neutraliza si aroma de usturoi.

In medicina veterinara coriandrul este intrebuintat in tratarea unor afectiuni ale tubului digestiv, in stimularea secretiilor glandelor mamare, in calmarea durerilor abdominale si indepartarea gazelor.

Din nectarul si polenul florilor de coriandru se obtine o miere de albine de culoare galbena-aurie, care are un gust foarte placut si o aroma deosebita.

Fructele de coriandru au fost gasite in mormintele faraonilor, fapt ce arata ca in Egiptul Antic s-au bucurat de o atentie deosebita. In cartea ,,O mie si una de nopti” se aminteste de aceasta planta ca fiind afrodiziaca – sucul din frunze verzi provocand o stare de ebrietate, asemanatoare cu cea cauzata de vin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.