Leurda are proprietăți antiinflamatorii și de creștere a imunității organismului

0
63

Leurda este o plantă medicinală, care crește primăvara în zonele de deal și de munte și este cunoscută și cu denumirea populară de usturoi sălbatic sau usturoiul ursului. Se spune că urșii se hrănesc cu această plantă după ce ies din hibernare, primăvara. Află în acest articol care sunt cele mai eficiente preparate din leurdă pentru menținerea sănătății organismului.

Navigare rapidă în articol:

  1. Leurda, beneficii pentru organism
  2. Tinctura de leurdă
  3. Decoct din leurdă
  4. Suc de leurdă
  5. Pesto de leurdă
  6. Ciorbă de leurdă

1. Leurda, beneficii pentru organism

Leorda este utilizată în alimentație de acum 5.000 de ani. Oamenii și-au dat seama că această plantă este gustoasă și sănătoasă și au folosit-o mai ales în salate. Leurda are puține calorii, vitamina A, C, B6, PP. Gustul ei este specific de usturoi, datorită substanțelor volatile și a uleiurilor esențiale. Ajută în tratamentul gripei.

Leurda are numeroase beneficii pentru organism, cum ar fi de exemplu: purificarea și fluidificarea sângelui. Iată care sunt principalele 5 motive să mănânci leurdă în această primăvară.

Această plantă medicinală, cu gust de usturoi, are o mulțime de proprietăți pentru organism:

  • Antiinflamatorii, antioxidante, anticoagulante, bactericide
  • De fluidificare a sângelui, normalizare a tensiunii arteriale, protejare a celulelor împotriva stresului oxidativ
  • Antihipertensive – poate inhiba enzima de conversie a angiotensinei
  • Depurative – ajută la eliminarea acidului uric
  • Ajută la eliminarea excesului de lichid din corp și la protejarea vaselor capilare sangvine
  • Menține concentrația normală de colesterol în sânge
  • Facilitează eliminarea viermilor intestinali
  • Îmbunătățește circulația sângelui în tot organismul
  • Împiedică scleroza vaselor de sânge.

Leurda ajută la detoxifierea organismului și consolidarea sistemului imunitar.

2. Tinctura de leurdă

Tinctura de leurdă se realizează prin preparare la rece, din frunzele plantei – Allium ursium. Se pun frunzele de leurdă într-un borcan, întregi sau tăiate mărunt, iar apoi se adaugă alcool de 96 de grade (care poate fi diluat la 70 de grade). În video de mai jos, puteți vedea exact metoda de preparare.

Această tinctură se absoarbe rapid de organism, efectul ei apare în scurt timp. Se recomandă în cazuri de:

  • Hipertensiune, gripă, bronșită, traheită, ateroscleroză, reumatism
  • Tromboflebită, varice, tromboză, infecții intestinale
  • Gută, infecții urinare, infecții respiratorii.

Tinctura de leurdă are următoarele beneficii:

  • Scade riscul de formare a cheagurilor de sânge
  • Reduce nivelul de trigliceride din sânge
  • Consolidează imunitatea organismului.

Cum se folosește?

Se administrează o linguriță de tinctură de leurdă în amestec cu 100 ml apă, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Cura se ține timp de o lună de zile, apoi se face o pauză de o săptămână. După aceea, cura de leurdă se poate repeta. În cazul accidentelor vasculare, cura de leurdă se ține o perioadă de timp de până la 2 luni.

Citește și:  Unt sau margarina?

Vezi aici un video cu tinctura de leurdă:

3. Decoct din leurdă

Acest preparat are efecte benefice asupra sistemului cardio-vascular deoarece:

  • Tonifică mușchiul cardiac
  • Ajută la fluidizarea sângelui
  • Normalizează colesterolul din sânge
  • Ajută la reglarea bătăilor inimii
  • Menține elasticitatea vaselor de sânge
  • Protejează împotriva formării cheagurilor de sânge.

Decoct de leurdă – Mod de realizare:

  • Se pun două linguri de tulpini și rădăcini de leurdă la 250 ml apă
  • Se fierbe amestecul la foc mic, timp de jumătate de o oră
  • Se completează cu apă, atunci când aceasta se evaporă
  • Se păstrează în borcan închis ermetic cu un capac, timp de câteva zile
  • Se administrează o lingură de decoct, înainte de masă, de 3 ori pe zi.

4. Suc de leurdă

Sucul de leurdă este indicat în tratamentul bolilor infecțioase.

Se realizează astfel:

  • Se folosește o mână de frunze de leurdă
  • Se pun frunzele de leurdă în blender, se adaugă un pahar de apă și se mixează 2 minute
  • Apoi se lasă sucul să stea 15 minute, se fitrează și se bea.

5. Pesto de leurdă

Se folosesc următoarele ingrediente: frunze de leurdă, semințe de pin sau nuci, ulei de măsline, o lămâie, sare după gust.

Mod de preparare: Se mixează la blender frunzele de leurdă și nucile, adăugând și puțin ulei de măsline și sare. În acest fel se obține un sos de o consistență fină. Se pune într-un borcan și se aplică deasupra o peliculă de ulei, apoi se închide ermetic cu un capac. Se păstrează la frigider timp de cel puțin 3 săptămâni și se folosește ca sos la diferite preparate culinare, cum ar fi: paste, salate, fripturi, pește și altele. Acest sos dă savoare la mâncare, este sănătos și sățios.

Vezi aici rețeta de pesto de leurdă:

6. Ciorba de leurdă

Se folosesc următoarele ingrediente: leurdă, ceapă verde, 2 cartofi, un morcov, un ou, puțin ulei, smântână, verdeață verde (pătrunjel, leuștean), apă, sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  • Se călește ceapa și morcovul în ulei într-o tigaie, la foc mediu
  • Se adaugă apa și cartofii tăiați cuburi, iar apoi se condimentează cu sare și piper
  • După ce au fiert cartofii, se adaugă leurda tăiată bucățele și verdeața și se fierbe timp de 2 minute
  • Se amestecă smântâna cu oul și cu această compoziție se drege ciorba la final; se amestecă și se poate servi caldă.

Vezi aici un video cu rețeta de ciorbă cu leurdă:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.