Leurda este o planta cunoscuta inca din antichitate, acest lucru o dovedesc descoperirile in straturile culturale ale perioadei neolitice. Conform arheologilor, leurda era folosita de acum 5000 de ani. Romanii, dacii, celtii utilizau aceasta planta in tratamentul unor boli, in combaterea viermilor intestinali, in detoxifierea organismului si curatarea sangelui. Este cunoscuta si cu numele de usturoiul ursului si are denumirea stiintifica de Allium ursinum. Numele ei se refera la faptul ca ursii mananca cu interes aceasta planta cand ies primavara din hibernare, pentru a-si intari organismul.
La fel ca si usturoiul si ceapa, leurda contine sulfura de alil ce ii da un miros si gust special si care alaturi de alte substante din compozitia ei o fac sa aiba o valoare terapeutica extraordinara. Dintre aceste elemente active importante fac parte: proteinele vegetale, glucidele, vitaminele (mai ales A, C si complexul de vitamine B), uleiurile eterice, fosforul, calciul, magneziul, fierul si alte minerale.
Planta are un miros puternic de usturoi, dar din punct de vedere al proprietatilor terapeutice se spune ca depaseste usturoiul, este mai eficienta decat acesta pentru organism. Acest lucru se datoreaza substantelor pe care le are in compozitia sa si astfel oamenii au ajuns sa o aprecieze foarte mult pentru beneficiile pe care le aduce corpului, iar primavara asteapta cu nerabdarea sa recolteze frunzele de leurda din padurile de pin si stejar.
Intotdeauna planta trebuie culeasa cand este frageda, in perioada lunilor martie si aprilie, inainte de aparitia tijei cu flori albe. Daca planta este deja inflorita isi pierde mare parte din proprietatile active (despre care am scris in acest articol). Nu este bine ca planta sa fie smulsa din pamant, frunzele se taie usor cu un cutit, astfel bulbul ei nu este distrus si ea va creste si in urmatorul an.
Cel mai indicat este ca frunzele sa fie tinute la frigider, astfel ele nu se vor ofili si vor putea fi utilizate proaspete in salate, in combinatie cu alte plante (papadie, urzici, salata verde, grausor, patlagina, rucola). Acest dar oferit de natura este un complex de substante binefacatoare corpului, frunzele ei sunt un adevarat medicament pentru organism, ajuta la detoxifierea si consolidarea sistemului imunitar.
Utilizarile terapeutice ale leurdei
Principalele proprietati ale leurdei sunt: digestive, depurative, diuretice, de combatere a parazitilor intestinali, antiseptice, antiinflamatoare, de prevenire a infectiilor, de reducere a colesterolului, de crestere a rezistentei vaselor sanguine, de protejare a sistemului nervos, de eliminare a bacteriilor, de curatare a sangelui si a toxinelor din organism.
Pentru detoxifierea organismului este recomandata salata de leurda (vezi modul de realizare mai jos). De asemenea acest preparat are efect de combatere a alergiilor, infectiilor, de relaxare si consolidare a sistemului imunitar al organismului.
Pentru un efect si mai intens se recomanda salata din frunze de leurda si frunze de papadie. Acestea din urma sunt bogate in insulina, vitamine (B, C, D), pectina, teraxacina, ajuta in curatarea organismului de toxine si prevenirea multor boli si afectiuni.
Cei care sufera de astenie de primavara pot face o cura de ceai sau infuzie din frunze de leurda. Tratamentul se face o perioada de 21 de zile si ajuta la consolidarea sistemului imunitar, la intarirea sistemului nervos si digestiv, la combaterea insomniei si a viermilor intestinali, la prevenirea si tratamentul afectiunilor cardiovasculare, dar si la scaderea nivelului de colesterol rau LDL din organism.
Pentru tratamentul infectiilor, bacteriilor si a viermilor intestinali (paraziti, limbrici, oxiurii), se recomanda ceaiul din frunze de leurda.
Leurda ajuta in calmarea durerilor in zona pieptului, a durerilor reumatismale, articulare, cauzate de ulcerul varicos, de guta si altele. Este indicat sa se aplice comprese sau cataplasme cu frunze de leurda zdrobite, local, pe zona afectata, apoi sa se bandajeze cu tifon si sa se lase sa actioneze timp de jumatate de ora.
Leurda contine fier, multe minerale si vitamine, de aceea ajuta in tratamentul anemiei si revitalizarea organismului. De asemenea are efect benefic asupra vaselor de sange, stimuleaza activitatea neuronala, de la nivelul creierului (datorita adenozinei din frunze), induce un somn linistit, combate starile de nervi si neliniste, relaxeaza muschii.
Are proprietati analgezice si antiiflamatoare, ajuta in calmarea durerilor care apar in cazuri de afectiuni ale articulatiilor, artrita reumatoida, guta, etc.
Este recomandata in tratamentul infectiilor, distrugerea candidei, afectiunilor bucale de forme infectioase, eliminarea mucusului din tractul respirator, tratamentul astmului si pneumoniilor, usurarea respiratiei, combaterea efectelor negative ale antibioticelor asupra corpului.
Infuzia de leurda
Se realizeaza astfel: se adauga o lingura de frunze de leurda tocate marunt la o cana de apa clocotita; se lasa sa infuzeze o perioada de 20 minute, se strecoara si se bea inainte de masa.
Ceaiul de leurda
Se prepara astfel: se pune o lingura de frunze de leurda tocate marunt la o cana de apa clocotita; se aduga un varf de lingurita de cimbru si o lingurita de frunze de menta; se lasa plantele sa stea in apa timp de un sfert de ora, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol, dimineata, cu 20 de minute inainte de micul dejun.
Salata de leurda
Se ia o mana de frunze de leurda, se spala sub jet de apa si se lasa la scurs. Se taie frunzele marunt cu un cutit, se asezoneaza cu putin otet de mere (sau zeama de lamaie), sare si ulei vegetal si se serveste dimineata, pe stomacul gol. Cei care doresc un gust mai bogat la salata, pot adauga si frunze de papadie care sunt foarte bune pentru sanatatea organismului.
Cele doua ingrediente (frunzele de leurda si frunzele de papadie) este bine sa fie proaspat culese si adaugate in salata in cantitati egale. Se taie marunt cu un cutit, se asezoneaza cu putina sare, ulei de masline, zeama de lamaie, praf de ghimbir si se se serveste inainte de masa.
Leurda nu este recomandata femeilor insarcinate, care alapteaza si persoanelor care sufera de indigestie, colita si gastrita hipoacida.