5 motive pentru care să mănânci leurdă în această primăvară

0
926

Leurda sau usturoiul sălbatic (Allium ursinum) are efecte benefice asupra sănătății organismului și proprietăți nutritive excelente. Descoperirile cercetătorilor au arătat că planta are în special proprietăți anticancerigene, antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene. Poate ajuta în tratamentul gripei, virozei, bronșitei și pneumoniilor.

Află în acest articol care sunt cele 5 motive pentru care ar trebui să consumi leurdă în această primăvară.

Navigare rapidă în articol:

  1. Detoxifierea organismului
  2. Beneficii pentru stomac
  3. Remediu pentru cancer
  4. Beneficii pentru inimă
  5. Ajută în tratamentul astmului

1. Detoxifierea organismului

În această primăvară sunt recomandate dietele pentru detoxifierea organismului cu plante de sezonleurdă, spanac, frunze de păpădie și altele. Dacă vreți să vă detoxifiați organismul, urmați o cură de o săptămână cu verdețuri, din care să nu lipsească leurda.

Acest lucru ajută la eliberarea corpului de toxine, la purificarea sângelui, la restabilirea nivelului de energie și îmbunătățirea sănătății organismului. Scopul acestui proces de detoxifiere este în principal acela de a vă simți mai bine și de a fi mai sănătoși.

Foarte important este consumul de leurdă, dar și evitarea stresului și a zonelor unde poluarea este mare. Recomandat este să combinați detoxifierea corpului cu o plimbare în zonele cu pădure, la aer curat. De asemenea, trebuie să consumați apă de izvor, sau apă plată cu pH mare, de 8-10.

După cum spuneam, trebuie redus neapărat stresul. De ce? Pentru că stresul cronic poate duce la îmbolnăvirea corpului. Când vine vorba despre detoxifierea organismului se subînțelege că trebuie evitat stresul.

Specialiștii în domeniul medical spun că stresul dăunează funcțiilor organismului, scade imunitatea, afectează sistemul cardiovascular, este un fel de otravă pentru performațele mintale.

Cum ajută cura de detoxifiere cu leurdă?

Având în vedere faptul că organismul luptă cu ajutorul sistemului imunitar împotriva poluanților invadatori din mediul înconjurător, ar trebui ca dieta să fie bogată în antioxidanți, care combat atacul negativ al radicalilor liberi. Leurda are proprietăți antioxidante și de aceea este foarte utilă în procesul de detoxifiere.

Cu ajutorul antioxidanților celulele corpului sunt protejate de poluanți, iar creierul de asemenea. Așadar, cu salata din leurdă proaspătă vă puteți detoxifia organismul acasă. Se pot face și sucuri din plante verzi (din spanac, frunze de păpădie, stevie, rucola) și leurdă. Cea mai gustoasă însă este salata din frunze de leurdă asezonată cu puțină sare, ulei vegetal și oțet natural cu miere.

Prin efectul antioxidant, leurda combate radicalii liberi care de regulă atacă celulele și provoacă îmbătrânirea corpului. Acest lucru ajută și la îmbunătățirea sănătății organismului și a creierului. Cercetătorii au demonstrat deja că antioxidanții protejează celulele creierului. În concluzie, putem spune că leurda trebuie să facă parte din dieta zilnică, în lunile de primăvară, când este sezonul pentru această plantă.

Leurda este acum cea mai bună alegere pentru dietă, pentru detoxifierea corpului din interior.

2. Beneficii pentru stomac

Conform unui studiu publicat pe researchgate.net, extractul de leurdă are efect benefic asupra sistemului gastrointestinal, are activitate antimicrobiană asupra bacteriilor și ciupercilor Gram-pozitive și Gram-negative. Usturoiul sălbatic ar putea combate infecțiile și tulburările gastroenterologice ușoare, dar și infecțiile cu Salmonella enteritidis, E.coli, Enterococcus faecalis și Proteus mirabilis.

Rezultatele cercetărilor au arătat că leurda are proprietăți spasmolitice, antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene.

Citește și:  Afla care sunt principalele boli ce pot duce la infertilitate

Usturoiul sălbatic are proprietăți vindecătoare, este un bun remediu împotriva unor boli grave. Planta are flavonoizi, alcaloizi, substanțe saponine, antihelmintice și alte elemente active importante. Planta are efect analgezic, antiinflamator, antibacterian, antifungic, antiviral, anticancerigen.

3. Remediu pentru cancer

Leurda este o plantă cu proprietăți care ajută în combaterea cancerului gastric (care a produs numeroase cazuri de deces la nivel mondial). Cancerul gastric este o boală gravă, rata de supraviețuire fiind de 5 ani chiar și cu aplicarea unui tratament medical. Această boală gravă reprezintă a treia cea mai frecventă cauză de deces în lume.

Dieta are un rol important în prevenirea și combaterea cancerului. O soluție ar fi introducerea în dietă a unor plante de tipul – leurdei, usturoiului – cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și chimioprevenționale nutriționale.

Leurda are compuși naturali importanți, care ajută în prevenirea cancerului, chiar și în tratamentul acestei boli grave. Planta are antioxidanți naturali, cu efect anticancer. Extractul de Allium ursinum – leurdă – are efect benefic asupra organismului.

După cum se știe chimioterapia este o metodă de tratament folosită frecvent în combaterea cancerului, însă aceasta produce reacții adverse intense, inevitabile pentru pacienți. Prin folosirea acestei plante, bogată în elemente active și antioxidanți, se poate aplica o terapie pentru îmbunătățirea stării de sănătate. Produsele naturale pot ajuta în tratamentul cancerului și pot ajuta în creșterea duratei de viață a pacienților prin ameliorarea simptomelor și prevenirea dezvoltării bolii.

Leurda stimulează imunitatea organismului. Poate ajuta în combaterea inflamațiilor și a stresului oxidativ. Este o plantă cu proprietăți medicinale și dietetice, recomandată în dieta oamenilor. Are proprietăți farmacologice extraordinare, mai ales citotoxice, antimicrobiene, antioxidante și cardio-protectoare.

Leurda este folosită din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională. Are compuși de seleniu și sulf, care se remarcă prin acțiunea antitumorală. Pentru a preveni cancerul, oamenii ar trebui să consume leurdă proaspătă în fiecare anotimp de primăvară.

4. Beneficii pentru inimă

Conform unui studiu de pe NCBI, leurda ajută în prevenirea bolilor de inimă. Are proprietăți de îmbunătățire a sănătății și beneficii cardiovasculare. Planta conține de 20 de ori mai multă adenozină și un nivel mai ridicat de ajoen decât usturoiul (Allium sativum). Aceste substanțe dacă sunt combinate pot stabiliza nivelul de colesterol din sânge și normaliza tensiunea arterială, lucru ce ajută la îmbunătățirea metabolismului colesterolului și în prevenirea aterosclerozei.

Substanța ajoen are proprietăți anticoagulante, poate împiedica trombocitele să devină prea lipicioase și să formeze cheaguri în interiorul vaselor de sânge.

Prin consumul de leurdă se previne hipercolesterolemia – afecțiune care se datorează unui nivel anormal crescut de colesterol în sânge, dar și de lipoproteine. Această afecțiune poate duce la ateroscleroză – boală ce a fost asociată cu creșterea riscului de tromboză, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

5. Ajută în tratamentul astmului

Leurda are substanțe bronhodilatatoare, antiseptice, antibacteriene și expectorante, de aceea este recomandată în dieta persoanelor care suferă de astm. Ea poate fi consumată proaspătă, în lunile de primăvară, în salate. Leurda are un gust special, ca de usturoi, poate fi combinată și cu alte verdețuri.

Planta este folosită în medicina populară pentru faptul că are proprietăți antibiotice și antivirale, este foarte bună în tratamentul gripei, virozei, bronșitei sau pneumoniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.